Abrakadabra! Sirkus sekoittaa kaupungin

IMG_4139

Marja Ahon Abrakadabra! Sirkus sekoittaa kaupungin (Myllylahti, 2015) on alakouluikäisille suunnattu lasten romaani, joka sijoittuu sirkuksen kiehtovaan maailmaan.

IMG_4140

Sirkus Spektaakkelia vaivaa kirous, sirkukseen tutustumaan tulleet Allu ja Riku saavat kuulla. Nuorallatanssija on pudonnut, elävä tykinkuula lurpsahtanut maahan kesken lennon ja popkorniinkin on livahtanut yleisön raivoksi tulista pippuria. Jos epäonni ei lopu, sirkus joudutaan sulkemaan. Pojista tuntuu, että heidän on tehtävä jotain.

Allu ja Riku pääsevän Allun vanhempien kanssa katsomaan sirkuksen näytäntöä. Epäonni seuraa Spektaakkelin mukana nytkin, sillä tikarinheiton avustaja ei suostu esiintymään, valot sammuvat kesken trapetsinäytöksen ja lopulta lippukassakin ryöstetään. Pojat epäilevät, että kyseessä ei ole pelkkä epäonni. He tutkivat asiaa ja löytävät merkkejä ilkivallasta. Mysteeriä selvitellessään Allu ja Riku eliminoivat epäiltyjä kunnon dekkarin tyyliin. Lopuksi saadaan vielä takaa-ajokohtaus halki sirkuksen ja trapetseille asti. Syyllinen löydetään ja otetaan kiinni, ja pojat saavat toivoa palkinnoksi mitä tahansa.

IMG_4141

Kirja sisältää varsin klassisia aineksia, kuten koomisen italialaisen kokin tai vitsikkäästi murtavaa suomea puhuvan taikurin. Niin klassisia, että aikuisen silmään ainekset ovat jopa hiukan stereotyyppisiä, varsinkin kirjan alussa. Kirja starttaa muutenkin vähän kankeasti ja hahmot tulevat näyttämölle kuin aseteltuina. Vauhtiin päästyään kirja kyllä lämpenee ja osoittautuu ihan kelpo seikkailuksi. Se tarjoaa myös kurkistuksen sirkuksen kulissien taakse, mikä varmasti kiinnostaa monia. Faktatietoa sirkuksesta on ujutettu mukaan Allun isän puheenvuoroihin, jotka pojat jatkuvasti keskeyttävät liian kuivina.

Abrakadabra-kirjan huumorin voi kuvitella uppoavan alakouluikäiseen kohderyhmään. On jalasta taiottuja kalsareita, ilkikurinen marakatti (“bimbo maragatti”) ja italialaista kokkia kiusaava norsu, jota kokki taas sättii humoristisesti. “Mamma mia! Pysäyttäkää tuo kärsästä kammettava katu-urku!” Tämä ei nyt ehkä ole realistisin dialoginpätkä maan päällä, mutta saatan uskoa sen naurattavan eka–tokaluokkalaista.

Pienokaisia ihastuttavaa kakkahuumoria on kutkuttavissa määrin. On hahmoja nimelyä Pierre (“Pierre kovempaa“, pojat kuulevat huudettavan) ja fakiiri nimeltä Kakillah. Hi hi.

IMG_4142

Sirkus on oiva paikka karnevalistiseen hullutteluun. Allun vanhemmat kutsutaan sirkusesityksen avustajiksi ja tehdään hiukan naurettaviksi. Äiti pääsee esiintymään kahtiasahattuna naisena (“leikkaa poikki madame kuin naggimaggara“) ja isä kauhistuu joutuessaan tikarinheiton avustajaksi. Lapsilla on hauskaa.

Hilloan kirja nyt pariksi vuodeksi hyllyyn odottamaan lasten kasvamista eskari-ikään, jolloin tämä kirja saattaisi pituutensa ja vitsiensä puolesta upota heihin hyvinkin.

IMG_4143

Lukulamppu oli nostanut tämän kirjan top 10 -listalleen kirjasyksyn uutuuksista. Kirja oli ihan kovassa seurassa, sillä toplistalle olivat päässeet myös esimerkiksi Tatun ja Patun ihmeellinen joulu ja uusin Salla Simukan kirja. Kirjaa on perinteisempien kanavien lisäksi myynnissä myös Sirkus Finlandiassa.
Abrakadabra! Sirkus sekoittaa kaupungin
Teksti ja kuvitus: Marja Aho
Kustantaja: Myllylahti, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

4 thoughts on “Abrakadabra! Sirkus sekoittaa kaupungin

 1. Katselin tätä kustantajan karalogista ja kiinnostuin, kosja sirkus-aiheiset lastenkirjat kiinnostavat minua. Vaikuttaa kuitenkin tekstisi perusteella siltä, että tästä on oikein yrittämällä yritetty tehdä hauska. Pieruhuumori on ihan oma taiteenlajinsa. 😀

  Like

  • Hmm, vessahuumori on tosiaan oma taiteenlajinsa, ja aikuista ja lasta naurattaa vähän eri asiat. Ehkä se on vähän sama kuin pierutyynyt? Kuusivuotiaan mielestä hauskinta maailmassa.

   Like

  • Lastenkirjojen kuvitus on kyllä vaikea laji, varsinkin jos kirjailija itse kuvittaa. Mäkin ensin tähän tarttuessani ajattelin, ettei kuvitus ihan vetoa, mutta siinä lukiessani lämpenin enemmän.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s