Nyt vittu syö

IMG_0216

Lapsen syömättömyyteen väsynyt äiti tai isä! Tässä sinulle kirja niihin hetkiin, kun tuntuu ettei jaksa enää yhtään. Adam Mansbachin ja Owen Brozmanin Nyt vittu syö (Into, 2015) on lyhyt, runomuotoinen teos, jota voi selata aina synkimmän hetken keskellä.

Ennen esikoisen syntymää ajattelin, että lapsen hoitaminen on sellaista, että lapsi laitetaan sänkyyn ja se nukkuu, ja sille osoitetaan ruoka ja se syö. Jos ei syö, vanhemmat ovat vain hemmotelleet lapsen pilalle. Tarvitaan parempaa kasvatusta, sillä järkevästi, viisaasti ja kannustavasti kasvatetut (siis minun erinomaisesti kasvattamani) lapset eivät nirsoile, vaan syövät kyllä, mitä heille tarjotaan.

Hah. Kyllä meillä sitten kasvatettiinkin.
Esikoinen siis kasvatti meitä vanhempia. Hän ei nukkunut eikä syönyt.

Ennen kuin on itse joutunut seuraamaan päivä toisensa jälkeen, että lapsi ei syö, ei voi tajuta kuinka turhauttavaa ja stressaavaa ja miten uskomattoman sietämätöntä se onkaan. Esikoinen ei syönyt oikeastaan mitään puolitoistavuotiaaksi asti. Hän nyppi muutamia raejuustopaakkuja suuhunsa ja pommitti lopuilla lattiaa. Siinä se. Päivä toisensa jälkeen, viikko viikon jälkeen.

IMG_0217

Olin lukenut lapsen uniongelmien aikaan Adam Mansbachin edellisen kirjan Go the Fuck to Sleep (suom. nimellä  Nyt vittu nukkumaan) ja nauranut ääneen läpi koko kirjan. Odotukset olivat siis korkealla, kun kirja sai jatkoa.

En vain ihan tiedä, mitä mieltä olen Nyt vittu syö -kirjasta. Jos olisin lukenut tämän silloin, kun syömisongelma oli akuutti, kirja olisi vedonnut minuun varmaan enemmän. Olinhan silloin kohderyhmää. Nyt se ei juuri hetkauta minua suuntaan eikä toiseen. Ja kun itseltä puuttuu tunne kirjaa lukiessa, käy epäilemään, ettei kirjoittajakaan ole ihan täysillä mukana. Tuntuu kuin hän toistaisi edellisestä kirjasta tuttua kaavaa. Otetaan lapsiperheille tuttu ongelma, laitetaan runomuoto, lisätään kirosanoja ja hellyyttäviä kuvia. Tadaa, seuraava miljoonia kappaleita myyvä hittikirja on valmis.

IMG_0221

Kirjassa on kyllä todellista insightia lapsiperheen elämästä. Kirjassa pohditaan mm. sitä, miten lapsi voi kasvaa, vaikkei syö mitään?  Kertojaminä käy läpi kaikenlaiset suostuttelukeinot esimerkeistä (eläimetkin syövät reippaasti,  mikset sinä) houkutteluun (söisit viisi haukkausta ruuasta, no edes kolme). Kirjailija kuvaa osuvasti lapsiperheen ravintolavisiittiä: “Vittu ole todellista, listalta et löydä mitään // mutta söisit pullan lattialta.” Tämän vaiheen minä muistan varsin hyvin!

IMG_0219

Tykkään kirjan kuvituksesta. Söötit lapset eivät todellakaan syö, ja ympärillä suloiset eläimet mättävät minkä pystyvät. Kuvitus vetoaa vaarallisen hyvin myös lapsiin, vaikkei tämä todellakaan ole lastenkirja, vaan vertaistukiteos vanhemmille. Kuopus löysi kirjan työpöydältäni ja kulki sitten perässäni paukuttaen minua kirjalla. “Tää! Tää!” No ei todellakaan. Saat sen perinnöksi sitten kun sinulla on lapsia, jollei kirjaa sitä ennen lahjoiteta jollekulle todella tarvitsevalle.

IMG_0220

Kaj Lipposen käännös on ihan ok, mutta siitä puuttuu alkutekstin maaninen imu. Se ei ihan vedä mukanaan, tuntuu että runojen poljento on hiukan pielessä.

Kirjan tekstistä on tehty myös Stephen Fryn lukema video You Have to Fuckin Eat, joka löytyy Youtubesta. Se ei naurata ihan yhtä paljon kuin Samuel L. Jacksonin lukema Go the Fuck to Sleep, mutta yhdistelmä sivistynyttä lukijaa kauniine aksentteineen, söpöjä lapsia ja rankkaa kiroilua on silti kutkuttava.

 

Nyt vittu syö (alk. You Have to Fucking Eat)
Teksti. Adam Mansbach (suom. Kaj Lipponen)
Kuvitus: Owen Brozman
Kustantaja: Into Kustannus, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s