Mimmit: Pakkasherra ja Kylmänhuokuja

IMG_4294

Missä talvi viipyy? Tuleeko valkea joulu?

Facebook-uutisvirtani on nyt ollut täynnä lumisia valokuvamuisteloita muutaman vuoden takaa. Kaikki muistuttavat, miten kolme vuotta sitten koko Etelä-Suomi peittyi valtavaan lumikinokseen, mutta tänä vuonna on vain vetistä mustuutta.

Tässä säässä Pauliina Lerchen kirjoittama ja Meri Mortin kuvittama Pakkasherra ja Kylmänhuokuja (Lasten Keskus, 2012) on ajankohtaisempi kuin koskaan.

IMG_4297

Lunta ei näy, Mimmit murehtivat.

Kirjassa joulu on tulossa, mutta maa on musta. Missä on Pakkasherra? Mimmit lähtevät suuren Vaakalinnun selässä etsimään tätä. Matkalla yhä pohjoisempaan Mimmit tapaavat perinteestä tuttuja hahmoja, kuten hiisiä, Louhen ja Pohjan akan.

IMG_4302

Pakkasherran maassa jäämöhkäleet ja jääpuikot lentelevät ilmassa. Mitä mitä? Kaksi valtavaa olentoa taistelee heittäen lunta ja jäätä. Pakkasherra ja Kylmänhuokuja ovat unohtuneet tappelemaan sen sijaan, että olisivat lähteneet hommiin tekemään talvea. Mimmit saavat olennot sopimaan ja lähtemään matkaan. Ensilumi sataa vihdoin myös Mimmien kotiin Vaskimetsään.

IMG_4301

Kirja tarjoaa hyvän selityksen sille, miksei talvi jo tule. Meillä esikoinen on jo kauan odottanut lunta ja talventuloa, joten tämän kirjan kanssa on hyvä lohduttautua.

IMG_4299

Pakkasherra ja Kylmänhuokuja käyttää suomalaisen kansanperinteen aineksia uusissa tarinoissa, modernilla otteella. Olen itse taustaltani perinteentutkija ja arvostan Mimmien intoa tuoda vanhaa perinnettä nykyaikaan.

Tv.stä tutut Mimmit ovat mielestäni parhaimmillaan Mimmien muskarissa, jota lapsemme seuraavat innoissaan ja jonka lauluista tykkään itsekin. Lapsista on mukava seurata tuttujen hahmojen seikkailuja myös kirjoissa. Omaan makuuni tämä kirja kaipaisi jonkun pienen lisätwistin, sillä se jää itselleni vähän ulkokohtaiseksi, enkä oikein samastu hahmoihin.

IMG_4296

Meri Mortin vanhaa ja uutta sekoittava kuvitustyyli sopii Mimmeihin hyvin. Tykkään eniten hänen kettu- ja harakkahahmoistaan ja raikkaista väreistään.

Vihdoin lunta!

Vihdoin lunta!

Pakkasherra ja Kylmänhuokuja
Teksti: Pauliina Lerche
Kuvitus: Meri Mort
Kustantaja: Lasten Keskus, 2012
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s