Kaunis joulukirja lapsille: Miljoona biljoona joulupukkia

IMG_4289

Kuinkahan moni vanhemmista on jäänyt joulun alla kiinni siitä, että kaapeista löytyy kätkettyjä lahjoja? Tai kuinka moni on joutunut selittämään sitä, miten joulupukki ehtii aattona kaikkialle? Hiroko Motain ja Marika Maijalan Miljoona biljoona joulupukkia (Schildts & Söderströms, 2014) vastaa näihin tuikitärkeisiin kysymyksiin raikkaalla tavalla.

IMG_4259

Aikuiset vain taustalla.

Kauan sitten maailmassa eli vain vähän ihmisiä ja yksi joulupukki riitti kaikille. Tuli lisää ihmisiä, eikä pukki ehtinyt kaikkialle aattona. Pukki pyysi, että jumala tekisi hänestä kaksi. Kahteen pekkaan pukit ehtivät jakaa lahjat, mutta olivat kumpikin vain puolet vanhasta pukista. Ihmisiä tuli lisää, pukit eivät ehtineet kaikkialle, tarvittiin neljä joulupukkia. Ja niin edelleen, ihmisten ja joulupukkien määrä lisääntyi ja lisääntyi, kunnes pukkeja oli miljoona. Jakaantuessaan pukki oli pienentynyt miljoonasosaan entisestä, eikä jaksanut enää nostaa edes joululahjan narua. Pukin ei auttanut muuta kuin kehottaa aikuisia ostamaan lapsille lahjat. Nyt joulupukki on niin pieni, ettei sitä voi nähdä paljaalla silmällä, mutta yhä miljoona biljoona pukkia kuiskuttaa aikuisen korvaan, että osta lahja, ja aikuiset tottelevat.

IMG_4261

Simppeli tarina paisuu ja paisuu toiston myötä. Vaikka kirja vastaakin kysymykseen, miksi aikuiset hankkivat lapsille lahjoja, jättää se joitakin kysymyksiä auki, kuten että mitäs tyyppejä ne ostoskeskuksissa heiluvat täysikokoiset punanuttuiset valkoparrat sitten ovat? Note to self: kehitä vastaus ennen kiusallista kohtaamista.

IMG_4291

Olenhan ihan, ihan varmasti kertonut kaikille blogiini koskaan eksyville kuinka paljon tykkäänkään Marika Maijalan kuvitustyylistä? No tämä kirja on marikamaijalaa parhaimmillaan, klassisimmillaan, retroimmillaan. Piirrosjälki on kuin lapsuuden porvoonliiduilla tehty, paksua ja helponnäköistä – ja siksi varmasti todella harkittua ja tarkkaan laadittua. Kirja valittiin yhdeksi vuoden kauneimmista kirjoista viime vuonna, ja se on tunnustuksensa ansainnut, niin viehättävä se on. Kuvat ovat pelkistettyjä ja kuvien rajaukset rohkeita: samaan tapaan kuin Maijalan kuvittamissa Sylvi Kepponen -kirjoissa, tässäkin on surutta katkottu aikuisia kuvissa vyötäröltä poikki.

IMG_4263

Miljoona biljoona joulupukkia on kaunis ja oikein freesi joulukirja lapsille. Tämä tulevaisuuden klassikko kannattaa käydä hankkimassa omaksi tai vähintään laittaa kirjastossa varaukseen.

Pukki kuiskuttaa aikuisen korvaan.

Pukki kuiskuttaa aikuisen korvaan.

Miljoona biljoona joulupukkia
Teksti: Hirokko Motai
Kuvitus: Marika Maijala
Kustantaja: Schildts & Söderströms, 2014
Mistä: kirjastosta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s