Elsa ja Lauri matkustavat

IMG_0222

Meidän lapsilla (ja minulla…) on taas kerran matkakuume, mutta mistään matkasta ei kyllä ole tietoakaan. On vain tätä märkää harmautta! Onneksi lähtemisen ikävää voi helpottaa kirjalla! Olemme nyt lueskelleet Elsa ja Lauri matkustavat -kirjaa (Oppi & ilo, 2015) pahimpaan hätään.

Elsalle ei tule uni.

Elsalle ei tule uni.

Sisarukset Elsa ja Lauri pääsevät matkalle Espanjaan tädin luo ja matkustavat ensimmäistä kertaa lentokoneella. Lapset odottavat lähtöä niin kovasti, ettei unikaan tule. Tämä on meillä niin tuttua!

Kentällä riittää kaikkea jännää seurattavaa: on lähtöselvitysautomaattia ja turvatarkastusta, ja ihmisetkin puhuvat eri kieliä. Koneeseen päästyään lapset ihmettelevät odottelua, kovaa lähtökiitovauhtia ja erilaisia ääniä. Matka sujuu hyvin ja perille päästään ilman välikohtauksia ja iloisin mielin. Kirjan lopussa on vielä erillinen tietopitoisempi osuus, joka sisältää mm. pakkauslistan, kartan ja puuhaa matkan ajaksi.

IMG_0224

Elsa ja Lauri matkustavat on kertova tietokirja. Selkeytensä ja informatiivisuutensa ansiosta se sopii varmasti kaikille matkaa odottaville lapsille ja ennen kaikkea jännittäjille. Kirja kattaa yksityiskohtaisesti kaiken, mitä lentokentällä ja koneessa voi tapahtua, kuulua ja näkyä. Itse en olisi osannut puoliakaan edes ajatella etukäteen. Meidän lapsemme ovat erittäin innokkaita ja rohkeita, ja he yleensä suhtautuvat uusiin asioihin uteliaasti ja pelottomasti. Heitä ei siis suoranaisesti tarvitse valmentaa uusiin tilanteisiin, mutta kyllä meilläkin kiemurrellaan ja valvotaan ennen matkoja, ja pakkaaminenkin on pakko aloittaa aina useita päiviä ennen lähtöä. Elsa ja Lauri matkustavat osaa hyvin asettua matkaa odottavan lapsen asemaan.

IMG_0227

Yhdessä kohtaa kirja on kyllä minun silmissäni puhdasta fiktiota. Elsa ja Lauri ovat nimittäin sellaisia hyvinkäyttäytyviä lapsia, jotka istuvat koneessa rauhallisesti paikallaan ja ajan käydessä pitkäksi rupeavat siivosti pelaamaan opettavaista peliä tabletilla.

He eivät esimerkiksi järjestä kilpailua kovimmasta lauluäänestä tai vahvimmasta potkusta edessäolevaan penkkiin. (Eivät tietenkään meidänkään marakatit, kunhan nyt tuli, öh, satunnaisena esimerkkinä mieleen.) Kukaan ei oksenna, kenelläkään ei ole tukassa, vaatteissa tai kaverin naamassa purkkaa/lentokoneruokaa/puoliksi imettyjä pastilleja. Ei loputtomia paikanvaihtoja, kun kummatkin haluavat ikkunapaikalle/äidin syliin/isin syliin/yksin rauhoittumaan. Mutta ehkä kirjan parissa voi tapahtua positiivista mallioppimista?

Kas, naisia kuskeina!

Kas, naisia kuskeina!

Ja vielä lentokoneessakin!

Ja vielä lentokoneessakin! Hyvä hyvä!

Nadja Sarellin värikäs ja kivannäköinen kuvitus sopii hyvin tietopitoiseen kirjaan. Lasten on helppo samastua sympaattisen näköisiin, vähän pallopäisiin hahmoihin.

Lentämisestä ja matkustamisesta kiinnostuneille lapsille suosittelen myös toista tämän vuoden uutuutta, Päivä eläinten lentokentällä -kirjaa, jossa seurataan humoristisesti koalaperheen matkaa Koala Lumpuriin.

Elsa ja Lauri matkustavat on kirjasarjan kolmas osa. Aiemmin Elsa on harjoitellut tärkeitä taitoja kirjoissa Elsa luistelee ja Elsa uimahallissa, jotka meidän pitääkin hommata käsiimme seuraavaksi.

Elsa ja Lauri matkustavat
Teksti: Kerttu Ruuska
Kuvitus: Nadja Sarell
Kustantaja: Oppi & ilo, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

2 thoughts on “Elsa ja Lauri matkustavat

  1. Pingback: Juhlatapoja lapsille: Elsa ja Lauri juhlissa | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s