Leikkisä luuranko

IMG_4108

Tiina Hautalan ja Suvi Karin Leikkisä luuranko – Seikkailu saaristossa (Haamu, 2015) on syksyn tuoretta kirjasatoa.  Tämä Saaristoseikkailu-kirjasarjan kolmas osa vie merirosvoseikkailulle Merenkurkun saaristoon.

IMG_4109

Ystävykset Saaga ja Veikko ovat ryhmän (luokkansa?) kanssa retkellä Majakkasaarella. Lasten tehtävä on etsiä merkityn polun varrelta vihjelappuja ja löytää niiden perusteella piilotettu pääkallo, mutta matkan varrella sattuu kaikenlaista jännää. Miksi Veikon takaa kuuluu salaperäistä kuiskutusta, vaikkei siellä olekaan ketään? Kuka jättää outoja lappusia reitin varrelle?

Saaga ja Veikko löytävät ihan oikean pääkallon ja kohtaavat luurankohaamun, jota he auttavat pääsemään haudan lepoon. Kiitokseksi luuranko antaa lapsille arvokkaan kultakolikon.

IMG_4113

Kirjassa on klassisen seikkailun ainekset: seurataan vihjeitä, autetaan hädässä olevaa, saadaan palkinto. Lasten riemuksi mukana on vähäsen kakkajuttujakin, ja isompien iloksi pientä ihastussutinaa.

Leikkisän luurangon tarina kunnioittaa maailmanperintökohde Merenkurkun luontoa, ja kirja innostaa varmasti lapsia lähtemään luontoon seikkailulle. Kirja ammentaa alueella kansanperinteenä kulkevista tarinoista, mikä saa minut folkloristina hykertelemään.

IMG_4111

Kirjassa on tarinan sekaan ripoteltu askarteluohjeita ja muita tehtäviä. Minulla herää nostalgisia tunteita vanhannäköisen kirjeen tekemisestä – melkein tällaisia tehtiin meillä neljännellä luokalla, kun väänsimme aarrekarttaa vastaavanlaisella tekniikalla. Tykkäsin hommasta niin paljon, että muistan sen yhä elävästi, vuosikymmenten takaa. Pakko päästä jakamaan sama ilo omien lasten kanssa!
Kirjasta on kirjoittanut myös Kia Luetaanko tämä -blogissa.

Leikkisä luuranko
Teksti: Tiina Hautala
Kuvitus: Suvi Kari
Kustantaja: Haamu, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s