Tuomo Tapiiri ja kadonneen kirjan arvoitus

IMG_3709

Kirjastosta löytyi hauska lasten salapoliisikertomus, Tuomo Tapiiri ja kadonneen kirjan arvoitus (Mäkelä, 1997).

IMG_3711

Sisäkannet on kuvitettu kirjastoteeman mukaisesti. Tykkään!

Tuomo Tapiiri rakastaa lukemista ja varsinkin salapoliisikertomuksia yli kaiken. Kirjasto on maailman hauskin paikka, ja Tuomo suuntaakin sinne joka aamu lukemaan ja kertomaan toisille lukemistaan kirjoista. Erään kerran kaikki ystävät näyttävät murheellisilta. Agnes Arhin uusi dekkari on kadonnut! Tuomon oli tarkoitus lukea se ja kertoa toisillekin.

IMG_3718

Tuomo ja salapoliisin välineistö

Tuomo tutkii asiaa. Toden totta, kirjan paikka ylhäällä hyllyssä on tyhjä. Olisiko Bertta-kirahvi pitkine kauloineen voinut ottaa sen? Ei, dekkarit ovat Bertan makuun liian jänniä. Tuomo kirjoittaa tutkimuksensa muistikirjaan aitoon herculepoirotmaiseen tyyliin. Tuomo löytää lattialta johtolangan: siellä on höyheniä, jotka johdattavat ullakon portaille. Koko kirjastoporukka säntää ullakolle, josta löytyykin Pauliina-harakka (psst, lintu on kuitenkin kuvissa kokomusta, ehkä korppi ennemmin?), joka ei ole voinut vastustaa kirjan kullanväristä kantta. Pauliina on kuitenkin ollut koko ajan aikeissa palauttaa kirjan, ja lupaa sitä paitsi kertoa tarinan kaikille.

Vaikka kirjan kuvitusta on hiukan aika syönyt (kirja on 1990-luvulta), tarina vetoaa edelleen. On kirjoja ja kirjasto ja arvoitus! Vielä kun kirja olisi hiukan vähemmän ruskea, ja hahmot olisivat vähän sympaattisempia, ja loppu vähäsen räväkämpi ja tarinassa muutenkin aavistus lisää twistiä, niin tämä voisi olla oikein hyvä kirja. Tällaisenaankin se viihdyttää varsin hyvin, mutta ei herätä mitään suurta intohimoa.

Minä kyllä aina viihdyn kirjojen maailmassa, ja tässä kirjassa tykkään seurata, kuinka hahmot laukkaavat himoitsemansa kirjan perässä. Tuttua omasta elämästä! Ihan sattumalta luin tämän kanssa samaan aikaan Donna Leonin uutta By its Cover -kirjaa, joka myös sijoittuu kirjastoon ja jossa myös ratkotaan kadonneiden kirjojen arvoitusta.

IMG_3721

Syyllinen löydetty!

Tämä on yksi harvoja lasten salapoliisikertomuksia, joita meillä on tullut vastaan. Näitä saisi olla enemmänkin, sillä jo melko pienet lapset rakastavat mysteereitä ja arvoitusten ratkomista. Aiemmin meillä on luettu Muumilaakson salapoliisit -sarjasta Hillopurkin arvoitus, joka oli esikoisen mielestä jännä ja hauska. Pitääkin ottaa se lainaan uudelleen.

Tuomo Tapiiri ja kadonneen kirjan arvoitus (alk. Rouletapir)
Teksti: Jean-Baptiste Baronian (suom. Terhi Leskinen)
Kuvitus: Laurence L.
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä, 1997
Mistä: kirjastosta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s