Ronttu ja merimies

IMG_3651

Kävin vaihteeksi lähiseudun kirjastoista pienimmässä, oikein sellaisessa entisaikojen sivukirjastossa. Teinkin siellä yllätyksekseni mahtavia löytöjä. Lastenosasto oli pieni, mutta henkilökunta oli nostanut tyrkylle tosi monia hauskoja kirjoja. Nappasin mukaan muutamia hyviä löytöjä, joista ehdottomasti suurin suosikkimme on Will Buckinghamin ja Thomas Dochertyn Ronttu ja merimies (Mäkelä, 2012).

IMG_3653

Ronttu (alkujaan the Snorgh, hauska suomennos kääntäjä Terhi Leskiseltä) on itsekseen viihtyvä otus, joka asuu rumassa rantamökissään yksin ja kahlailee rannalla. Eräänä myrskyisenä iltana Rontun elämä muuttuu, kun sen ovelta kuuluu koputus. Ensimmäistä kertaa koskaan. Siellä on rähjäinen olento, joka kertoo olevansa merimies ja tahtovansa sisään. Ronttu vastustelee, mutta merimies pyyhältää sisään, tarjoilee itselleen keittoa ja alkaa kertoa seikkailuistaan, vaikka Ronttu teeskentelee, ettei kuuntele. Kesken merimiehen tarinoinnin Ronttu kuitenkin huomaa, että kello on kahdeksan ja on nukkumaanmenoaika.

“-Nukkumaan? merimies ihmetteli. -Mutta entä tarina?

-Jos sinun on ihan pakko, voit kertoa minulle loput aamulla, Ronttu sanoi. -Rontut käyvät aina nukkumaan kahdeksalta.”

Ronttu näkee hienompia unia kuin koskaan ennen ja herää onnellisena, mutta merimies on poissa. Taivaanrannassa näkyy pieni purje. Ronttu haluaa kiihkeästi kuulla, miten tarina päättyi, joten ei auta muu kuin lähteä melomaan perään. Matkalla Ronttu kohtaa seikkailuja – samoja joista merimies oli kertonut – mutta Ronttu tahtoo ainoastaan löytää merimiehen ja kuulla tarinan loppuun. Lopulta merihirviön (jota Ronttu ei edes huomaa) synnyttämä aalto viskaa olennon rannalle, jossa merimies istuukin nuotiolla. Lähditkö seikkailemaan, merimies kysyy. En missään nimessä, rontut eivät pidä seikkailuista, tarinan perässä tässä vain ollaan, Ronttu vastaa. Merimies kertoo, että tarina ei ole vielä päättynyt, ja jos Ronttu tahtoo tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu, sen on lähdettävä mukaan. “Ja miten ihmeellisiä seikkailuja ystävykset sitten kokivatkaan!”

Ronttu näkee merimiehen häippäisseen...

Ronttu näkee merimiehen häippäisseen…

...ei auta muu kuin lähteä perään.

…ei auta muu kuin lähteä perään.

Ronttu ja merimies on kertomus tarinan voimasta. Hyvin kerrotut tarinat muuttavat yksinäisen jurrikan elämän niin, että tämän täytyy irrottautua tutuista rutiineistaan ja antautua seikkailulle ja muutokselle. Kirja saa miettimään omiakin rutiineja, sitä miten paljon tulee pysyttäydyttyä mukavuusalueella.

IMG_3657

Minun mieltäni lämmittävät aina nämä tällaiset kirjat, jotka ylistävät tarinoiden merkitystä. Vaikkei aihetta  nyt erikseen täydykään takoa päähän kirjoja rakastaville lapsillemme, ehkä tällaiset kirjat antavat ainakin tilaisuuden samastua. On myös kiva lukea välillä seikkailutarinaa, varsinkin sellaista joka on riittävän kesy myös kaksivuotiaalle.

Tämä on tällä hetkellä se kirja, jonka esikoinen haluaa iltasaduksi joka ilta. Tai vielä enemmän hän haluaisi, että lukisimme Puluboita, mutta se on aivan liian kiihdyttävä iltalukemiseksi. Eilisiltana, Puluboin jälkimainingeissa, sängystä kuului kauheaa kiherrystä ja “Töttölöö! Mä nauloin niin paljon että multa saattaa päästä pielu!”

IMG_3661

Kuvittaja Thomas Docherty oli meille entuudestaan tuttu Pikkuinen kirjavoro- ja Abrakaseepra-kirjoista. Kuvittajan tyyli on helposti tunnistettava, ja hänellä on kyky tehdä omansanäköisiä hahmoja. Tämä kirja on ehkä hiukkasen turhan sininen ja oranssi minun makuuni, mutta Dochertyn kuvat tukevat tarinaa hyvin.

IMG_3662

Ronttu ja merimies (alk. The Snorgh and the Sailor)
Teksti: Will Buckingham (suom. Terhi Leskinen)
Kuvitus: Thomas Docherty
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä, 2012
Mistä: kirjastosta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s