Kissanpissa

IMG_3643

Meillä on mietitty kovasti vessa-asioita viime aikana. Kuopus on viittä vaille valmis päiväkuivaksi, ja nelivuotias esikoinen taas rakastaa kaikenlaista vessaan liittyvää, ihan jo ikänsä puolesta.

Olen yrittänyt etsinyt kirjastosta hyviä kirjoja aihepiiristä. Yksi suosikeistamme on Annastiina Syväjärven ja Johanna Venhon Kissanpissa (WSOY, 2011), joka ilahduttaa yleisellä reipashenkisyydellään.

IMG_3644

Kissanpissa-kirjassa Kusti-kissa käyttää vielä vaippaa, mutta pihaleikeissä paljastuu, että paras kaveri Kylli-koira on jo luopunut vaipoista. Kylli kyykkääkin hienosti puun alle pissalle. Kusti ryntää kotiin, jossa odottaa isi ja uusi potta. Isä maanittelee Kustia kokeilemaan pottaa, mutta Kusti ei tahdo luopua maailman hienoimmasta vaipastaan. Onneksi pottakin on erikoinen, se osaa leikkiä hippaa. Kun Kusti riisuu vaipan, potta karauttaa karkutielle. Kustilta lirahtaa lätäkkö lattialle, mutta hän ryntää potan perään. Kylli-koira pyydystää pihalla potan jättiloikalla, ja Kusti saa lorautettua pottaan pissan. Kaverit hurraavat, ja samassa isikin toivottelee koko porukkaa pullamehuille.

IMG_3646

Kissanpissa on vauhdikas, huumorintajuinen kirja, joka on myös kuvitettu ilahduttavan modernisti, jopa hiukan hipsterihtävästi. On cooleja vaatteita ja stailia sisustusta, keltaisia seiniä ja mustavalkoista vaatetusta. Urbaani kuvitus erottuu edukseen. Plussaa kirja saa myös kodissa vallitsevasta ihanasta, arkisesta kaaoksesta. Leluja on lattialla ja roskapussi ovensuussa, postit ovat jääneet oven eteen ja maito valuu pitkin kaapinovea.

IMG_3648

Tekstissä on kivaa sen reippaus, yleinen söpöilemättömyys. Kuivaksiopettelu on aihe, josta soisi olevan enemmänkin kuvakirjoja. Ainakin meidän kirjastossamme tutti ja potta -laari on ihan aina tyhjillään. Jokaisen lapsen on kuitenkin potalle opeteltava, ja kirjahan tunnetusti auttaa pulmaan kuin pulmaan.

IMG_3649

Kirja saa erityistunnustuksen imetys- ja kestovaippamyönteisyydestään. Possuperheen äiti on kuvattuna heti ensimmäisellä tekstisivulla imettämässä toista vauvoistaan, ja Kusti taas kulkee nepillisessä kestovaipassa. Pihakuvissa vilahtelee toinenkin kestovaippa kuivumassa pyykkinarulla. Hienovaraista ympäristöpropagandaa juuri minun makuuni. Lisäksi tahtoisin kehua vielä sitä, että Kustia kotona odottaa äidin sijasta pullantuoksuinen isi, ja Kylliäkin on pihalla hoitamassa isä. Nämä hoivaavat isähahmot on kuvattu karskeiksi, sänkinaamaisiksi jäppisiksi. Hyvä hyvä! Vaihteeksi vähän toisenlaistakin sukupuoliroolitusta!

Kissanpissa
Teksti: Johanna Venho
Kuvitus: Annastiina Syväjärvi
Kustantaja: WSOY, 2011

Mistä: kirjastosta

3 thoughts on “Kissanpissa

  1. Meilläkin on tämä kirja ja tekijöiden seuraava olikin ihan jackpot
    (Yllin kyllin)!
    Pottakirjojen aatelia meille oli Pikkukarhun uusi potta. Sitä luettiin hurjan paljon.

    Like

  2. Pingback: Kuka pelkää naamarikoiraa: kirja lapsen koirapelosta | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s