Sain tunnustuksen

Screen Shot 2015-10-29 at 09.44.25

Kia Luetaanko tämä -blogista antoi minulle Liebster award -tunnustuksen. Kiitos Kialle! Tämä oli tosi kiva tunnustus, sillä sen kanssa pääsi puhumaan lukemisesta ja kirjoista. Lempipuuhaani.

En saa tässä heti tunnustusta lähtemään kovin laajalti liikkeelle, sillä häpeäkseni joudun kertomaan, etten kauheasti lue blogeja. Seuraan muutamaa isoa muoti- ja äitiblogia ja sen lisäksi Kian ja Bleuen lastenkirjablogeja. Tunnustus lähtee siis Bleuelle, jonka mahtavaa Sininen keskitie -blogia suosittelen kaikille lämpimästi. Jos tunnustuksen voi laittaa takaisin sen antajalle (voiko?), niin Kia on kyllä sen ansainnut hienolla blogillaan ja kivoilla kommenteillaan. Laatimani kysymykset ovat postauksen lopussa.

Tässäpä tunnustuksen säännöt.

1. Kiitä palkinnon antajaa ja linkkaa hänen bloginsa postaukseesi.
2. Laita palkinto esille blogiisi.
3. Vastaa palkinnon antajan esittämään 11 kysymykseen.
4. Nimeä 5-11 blogia, jotka mielestäsi ansaitsevat palkinnon ja joilla on alle 200 lukijaa.
5. Laadi 11 kysymystä, joihin palkitsemasi bloggaajat puolestaan vastaavat.
6. Lisää palkinnon säännöt postaukseen.
7. Ilmoita palkitsemillesi bloggaajille palkinnosta ja linkkaa oma postauksesi heille, jotta he tietävät mistä on kyse.

Tässä omia vastauksiani Kian kysymyksiin.

1. Nimeä kirja, joka sinun on jo pitkään pitänyt lukea, mutta joka on syystä tai toisesta vielä aloittamatta.
Olen Too many books, too little time -ihminen. Yöpöydälläni on kymmeniä kirjoja ja sen vieressä pari pinoa lisää. Osan näistä olen jo aloittanutkin, mutta jättänyt lepäämään, kun eivät ole vetäneet riittävän hyvin tai sopineet tunnetilaan. Niissä pinoissa on jo pitkään lepäillyt mm. Ehkä rakkaus oli totta ja He eivät tiedä mitä tekevät.

2. Onko sinulla kirjaa, jonka luet yhä uudestaan ja uudestaan. Jos on, mikä se on?
Minulla on lukuisia sellaisia kirjoja. Olen mm. lukenut koko Dick Francisin tuotannon (yli 30 hevosaiheista dekkaria) lukuisia kertoja, jokaisen kirjan vähintään kolme kertaa. Jäin niihin koukkuun kuusitoistavuotiaana, joten ne ovat kulkeneet mukanani koko aikuisikäni.

Salainen paheeni on Jilly Cooperin Riders, joka on parhaiten kirjoitettua kevyttä kirjallisuutta koskaan. Ja sisältää paljon esteratsastusta. Sen olen lukenut elämäni aikana ainakin neljä kertaa. Tällä hetkellä luen Caitlin Moranin Naisena olemisen taitoa, jossa Moran sanoo lukeneensa Ridersia kiihkeästi teini-ikäisenä. En ihmettele, se on kuumaa kamaa.

Monet suosikkini olen lukenut toiseen kertaan heti, kunhan on kulunut riittävästi aikaa edellisestä lukukerrasta. Tällä hetkellä odottelen esimerkiksi, että vierähtäisi tarpeeksi aikaa siitä, kun olen lukenut kaikki Sarah Watersit viimeksi, jotta voisin lukea ne uudestaan.

Screen Shot 2015-10-29 at 09.52.06

3. Mikä kirja on jäänyt sinulta viimeksi kesken?
Jätän nykyisin kirjat aika herkästi kesken, jos ne eivät vedä riittävän hyvin – varsinkin jos ne ovat peräisin kirjastosta. Omat kirjat tulee ehkä vähän paremmin tahkottua loppuun, vaikka eivät niin miellyttäisikään. Viimeksi olen luovuttanut Kaikki se valo jota emme näe -kirjan kanssa. Se ei todellakaan koukuttanut minua, vaikka kaikki olivat kehuneet kirjan sujuvuutta, vaan kirja tuntui minusta yhä samantekevältä sivun 100 kohdalla. Yöpöytäni pinoissa minulla on omista kirjoista kesken mm. uusin Flavia de Luce -dekkari, Speaking from Among the Bones, joka vaan jotenkin ei lähde liikkeelle, ja ihanan Stephen Fryn elämäkerran tuorein osa, More Fool Me, joka on periaatteessa kiinnostava, mutta niin kaamean jaaritteleva, että saan luettua sitä ehkä viisi sivua vain kerrallaan. Ovatkohan nämä  jääneet kesken, kun aion niihin jossain vaiheessa palata? Ehkä ne ovat tauolla.

4. Oletko koskaan ihastunut tai peräti rakastunut kirjan henkilöön?
En suorastaan, mutta kyllähän sitä parhaiten kirjoitetuissa romansseissa sydän aina vähän sykkii sankarille. Mieleen tulee ensimmäisenä  Aikamatkustajan vaimo, joka ei nyt ehkä saanut ihastumaan, mutta sydän kyllä särkyi.

5. Mikä on suosikkilastenkirjasi?
Kääk, niitä on paljon! En millään pysty nimeämään vain yhtä. Kirjassa saisi olla hieno kuvitus (josta ensimmäisenä mieleen tulee esim. Marika Maijalan työt, esim. Lunta sataa, Lupo) ja hyvä tarina. Toivo ja valas on yksi tämän vuoden ihanimpia kirjoja: kaunis, vähäeleinen ja haikea. Isä vaihtaa vapaalle toimii lukukerta toisensa jälkeen ja näyttää hienolta. Chris Haughtonin kirjat ovat kauniita, paras niistä on varmaankin Ihan hukassa.
Omista lapsuudensuosikeistani tahtoisin listata Onnelin ja Annelin, Pannukakkupäivän ja Piilomaan pikku aasin.

Tiedän unohtavani jonkun tärkeän kirjan tässä kohtaa. Palaan varmaan tähän vielä myöhemmin.

6. Katsotko mielelläsi kirjoista tehtyjä elokuvia? Jos katsot, mikä on suosikkielokuvasi, joka on tehty kirjan pohjalta?
En ole oikein millään lämmennyt millekään kirjasta tehdylle leffalle. Minulla on usein mielessäni vahva kuva siitä, miltä henkilöt näyttävät – tai miltä he eivät ainakaan näytä.  Leffa voi olla pettymys siis jo siksi, että henkilöt ovat ihan vääränlaisia. Juonen kanssa taas on aina jouduttu tekemään myönnytyksiä, mikä sekin aina harmittaa. Silti jotkut leffat voivat olla hyviä ihan sinällään. Mieleen tulee esimerkiksi Onneli ja Anneli -leffat, jotka ovat jotain aivan muuta kuin kiihkeästi rakastamani kirjat, mutta ihan hyviä lastenelokuvia silti.

Screen Shot 2015-10-21 at 09.37.48Lähde: Buzzfeed

7. Mikä lukemistasi kirjoista sopisi parhaiten luettavaksi kuumana kesäpäivänä? Entä synkkänä syksyisenä iltana?

Viime aikoina lukemistani kirjoista kuumaan kesäpäivään sopisi Wolfgang Herrndorfin hyvin kulkeva Ladaromaani, matkaromaani teinipoikien kesälomaseikkailusta. Synkkään syksyiseen iltaan taas suosittelen ehdottomasti Antti Holman Kauheimpia runoja, jotka antavat mahdollisuuden katarttiseen hihitykseen synkkyyden keskellä.

8. Voisitko kuvitella itse kirjoittavasi kirjan?
Voisin. Ja aion.

9. Mitä kirjaa suosittelisit ihmiselle, joka ei juuri pidä lukemisesta, mutta pitää huumorista ja jännityksestä?
Varsinkin jos kuvitellaan, että tämä henkilö on mies (minusta tuntuu, että ne ovat aina miehiä, jotka eivät välitä lukemisesta, mutta voin olla väärässäkin), suosittelisin varmasti Chuck Palahniukin kirjoja. Makaaberia tunnelmaa ja tiukkoja käänteitä.

10. Miksi ryhdyit pitämään blogia?
Ennen kaikkea rakkaudesta kirjoihin.
Huomasin yhä enenevissä määrin postailevani Facebookissa lastenkirjoista. Ajattelin, että saman tien voisin kirjoittaa blogiakin. Meillä luetaan todella paljon, ja lapset ovat yhtä innoissaan kirjoista kuin minäkin. Tuntui siis, että sanottavaa oli, ja hyllyt (lue: lattiat) täynnä hyviä kirjoja. Samaan aikaan olin kuullut äitikaverien sanovan, että kirjastosta on vaikea löytää hyviä lastenkirjoja. Minä siis vähän ajauduin pitämään blogia.

11. Mitä kirjaa suosittelet minulle?
Oletko jo lukenut Olimme ihan suunniltamme? Luin sen viime vuonna englanniksi ja tykkäsin kovasti. Nyt aion jaella suomennosta joululahjaksi. Tänä vuonna suomeksi ilmestyneistä toinen suosikkini on Britt-Marie kävi täällä.  Jos kirjaan pitäisi sinun makuusi saada historia-aspektia mukaan, oletko lukenut Jessica Brockmolen Kirjeitä saarelta? Oma suosikkini historiallisista romaaneista on Taivaan pilarit, mutta niin vanhaa kirjaa en tohdi suositella sinulle, kun sinäkin olet sen varmasti lukenut jo tuhat vuotta sitten.

Omat kysymykseni ovat tässä.

1. Mitä et lue? Luetko genrekirjallisuutta, kuten dekkareita tai fantasiaa?

2. Kuka lastenkirjojen hahmoista kuvastaa parhaiten sinua? Miksi?

3. Minkä kirjan valitsisit mukaan autiolle saarelle? Miksi? Tai ennen kaikkea, pystyisitkö valitsemaan vain yhtä kirjaa?

4. Mitkä asiat kiehtovat sinua kirjassa eniten? Juoni, kerronnan keinot, miljöö, henkilöt?

5. Olitko itse lapsena kova lukemaan?

6. Kumpi on tärkeämpää lastenkirjoissa, kuvitus vai tarina?

7. Minkälaisen lastenkirjan kirjoittaisit itse?

8. Luetko enemmän kuin yhtä kirjaa kerrallaan?

9. Onko sinulle koskaan käynyt niin, ettet tahtoisi lukea kirjaa loppuun, koska se tarkoittaisi sitä, että joudut eroamaan sen maailmasta? Jos, niin minkä kirjan kanssa?

10. Minkä kirjan toivoisit pystyväsi lukemaan uudelleen ensimmäistä kertaa? (Mulle itselleni tulee mieleen Aikamatkustajan vaimo tai Sarah Watersin Fingersmith)

11. Minkälainen olet lukijana – pitääkö sinun saada keskittyä kirjaan, vai voitko lukea myös pieniä pätkiä kerrallaan? Luetko muualla kuin kotona ja sängyssä tai sohvalla?

Advertisements

2 thoughts on “Sain tunnustuksen

  1. Huhhuh, nyt kyllä ihan pitää huokaista kun noin kehuit! Kiitos kovasti! Pidän kovasti sinun tyylistäsi kirjoittaa, sopii minulle hyvin. Kysymyksesikin oli niin mukavia, että tekisi mieleni vastata jos vaan suinkin joskus ehdin istahtaa koneelle saakka (ja saada sata postausta alta pois :x). Suuret on bloggariongelmat…

    Like

  2. Tää on just tätä. Mullakin odottaa varmaan kymmenen kirjaa, joista pitäisi kirjoittaa, mutta ei vaan millään ehdi, Kirjamessuilta en ehtinyt postata mitään ennen kuin ne olivat jo ohi, ja tähän tunnustukseenkin kesti yli viikko vastata.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s