Vallilan sankarit Tero ja Tarmo

IMG_3341

Meillä elettiin viime keväänä kautta, jolloin tyttäremme vitkasteli ruokapöydässä loputtomiin. Kerroin hänelle silloin itse keksimiäni tarinoita, mutta vain sillä ehdolla, että lusikka heiluu koko ajan. Useimmiten taktiikka toimi loistavasti. Lapsi söi vauhdilla, kun sai tarinan palkinnoksi, ja äiti taas sai pitää hermonsa.

Ilahduin suunnattomasti, kun huomasin, että Viveka Salon uutuuskirja Vallilan sankarit Tero ja Tarmo (Mäkelä, 2015) on syntynyt samanlaisissa olosuhteissa. Kirjailija on yksinhuoltajaäiti, jonka tarinat ovat syntyneet nirsoilevien lasten viihdytykseksi ruokapöydässä. Oi miten tuttua!

IMG_3342

Tero ja Tarmo ja niiden äiti asuvat Helsingin Vallilassa. Veljeksille sattuu tarinoissa kaikenlaista kummaa ja jopa yliluonnollista. Mäkelänkatu varastetaan kokonaisuudessaan, avaruusolennot muuttavat Hakaniemen torille, robottitekarit valvovat järjestystä Sörnäisissä…

IMG_3345

Tarinat on kerrottu lämpimästi lapsen näkökulmasta. Äiti juuttuu aina suustaan kiinni, ja silloin lapsen mieli (ja jalatkin) lähtee harhailemaan. Myös monien tarinoiden lähtökohdat ovat tuttuja kaikille lapsiperheille. Ruoka ei maistu, hissiä pitää odottaa ja  lapsi ei malta pitää sormiaan erossa hissin nappuloista. Näkikö kukaan, muuten, kun viime viikon Me naisissa oli mahtava tarrabongaus vantaalaishotellin hissistä? “Lasten ollessa hississä aikuiset eivät saa painaa hissinnappia.” Parasta pitkään aikaan!

IMG_3347

Tarinoista kuulee, että ne on luotu ääneen kerrottaviksi. Niissä on omanlaisensa hiomattomuus, suullisen perinteen rosoisuus. Ehkäpä juuri siitä johtuen hahmot tuntuvat todellislta, ja mahdottomatkin seikkailut mahdollisilta, tai ainakin juuri sellailta, miten lapsen mielikuvitus olisi ne voinut luoda. Luulen, että näitä tarinoita luetaan meillä vielä pitkään.

IMG_3343

Kirja olisi saattanut hyötyä jonkun oikein klassikkokuvittajan kuvituksesta. Näen Teron ja Tarmon seikkailut mielessäni jonkun Ilon Wiklandin kaltaisen kuvittajan kuvina, yksityiskohtia pursuavina seikkailuina.

Kirjailija Viveka Salo on myös Helsingin Kirjamessuilla Vallilan sankareiden kanssa. Messuilla on lapsille omistettu Tarinalaakson teltta, jossa Salo esiintyy 25.10. klo 12. Kannattaa mennä kuuntelemaan! Tänä vuonna Kirjamessuilla oli muutenkin hurjasti hyvää ohjelmaa lapsille, mm. Risto Räppääjä, Heinähatun ja Vilttitossun runotapahtuma ja Puluboi-teatterityöpaja.

Vallilan sankarit Tero ja Tarmo
Teksti ja kuvat: Viveka Salo
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

4 thoughts on “Vallilan sankarit Tero ja Tarmo

 1. Meilläkin on tämä kirja nyt luettavana. Tämä on ensimmäinen ns. lasten romaani, jota luemme yhdessä esikoisen kanssa. Minäkin olen sitä mieltä, että hieman toisenlainen kuvitus voisi tuoda tähän sopivassa määrin lisää vauhtia ja värikkyyttä, sillä tarinoista niitä elementtejä kyllä löytyy. Nyt kuvitus on mielestäni jotenkin staattista ja hieman melankolista.

  Like

 2. Parasta ääneenluettavaa pitkään aikaan. Meillä on on ollut vaikeuksia löytää tarpeeksi kiinnostavaa yhdessä luettavaa, esim. tekojännät ja -hauskat rosvolat ovat jääneet kesken.
  Mielestäni kuvituskin on tyylillisesti samalla tasolla sisällön kanssa, tässä aitous vie voiton.

  Like

  • Ihan hyvä pointti kuvituksesta!
   Lainasin kerran ekan Rosvoloista ihan vain itsekseni luettavaksi, jotta tietäisin mistä puhutaan. Kyllästyin noin kymmenen sivun jälkeen. En tietenkään ole kohderyhmääkään, ja tietenkin saatoin luovuttaa juuri sillä kohtaa kun kirja alkaisi muuttua paremmaksi, mutta se sai kyllä jäädä odottamaan sitä hetkeä, kun myös lapset tahtovat sen lukea.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s