David Walliamsin Lievästi ärsyttävä norsu

Antti Holma Show’ta katsoessa tuli mieleen, että miksi jotkut tyypit ovat niin hillittömän monilahjakkaita? Että osaa näyttelemisen lisäksi kirjoittaakin hyvin? Olen lukenut juuri Holman Kauheimmat runot, joka sai minut nauramaan ääneen. Tietyllä tavalla Holma muistuttaa David Walliamsia, tuota Britannian anttiholmaa. Molemmat ovat paitsi sairaan hauskoja koomikkoja, myös loistavia kirjailijoita. Fanitin Walliamsia jo Little Britainin aikaan, mutta tykkään hänestä kirjailijana ehkä jopa enemmän kuin koomikkona. Ehkä.

IMG_3143

Nyt meillä luetaan David Walliamsin Lievästi ärsyttävää norsua (Mäkelä, 2015), joka on uutuuskirja tältä keväältä. Miten käy Samille, kun hänen eläintarhassa adoptoimansa norsu onkin oikeasti oven takana?

IMG_3144

Samin ovelta kuuluu yhtenä päivänä koputus. Siellä on jättimäinen norsu, joka kertoo olevansa Samin adoptoima ja tahtovansa kylpyyn. Norsu roiskii veden ja jättää pyyhkeet lattialle, syö kaikki talon ruoat ja rikkoo Samin polkupyörän (“Pyörähän oli ihan romu, senkin hölmö”, se kertoo Samille). Vihdoin norsu Samin helpotukseksi nukahtaa, mutta juuri silloin ovelta kuuluu ääntä. Sieltä saapuu valtava norsulauma – lievästi ärsyttävän norsun kutsumana. “Hölmö mikä hölmö”, Sami toteaa itselleen, kun tajuaa itse allekirjoittaneensa adoptiosopimuksen, joka antaa norsulle luvan muuttaa hänen kotiinsa ja tuoda kaverinsa mukanaan.

IMG_3151

Lievästi ärsyttävä norsuhan on oikeasti ihan hillittömän ärsyttävä norsu. Kirja on viehättävän anarkistinen, eikä se ensimmäisellä silmäyksellä tunnu olevan yhtään opettavainen. Norsuhan käyttäytyy todella sietämättömästi eikä aiokaan parantaa tapojaan. Loppua kohti ongelmat vain pahenevat, kun norsun koko kaveripiiri pamahtaa paikalle, tukkii vessan ja kakkaa pihalle. Näennäisesti ainoa opetus on lopussa kerrottu “olisi pitänyt lukea pienellä painettu teksti”. Kirjasta myös puuttuu onnellisina elämänsä loppuun asti -loppu.

IMG_3150

Totta kai tämäkin kirja käy kasvatusvälineestä, sillä överiksi lyöty norsun käytös auttaa puhumaan hyvistä ja huonoista tavoista ja siitä, miltä tuntuu, kun joku ei ota toisia huomioon. Pahalta, tietenkin. (Postasin, muuten, juuri kirjojen opettavaisuudesta täällä.)

IMG_3145

Luimme tämän kirjan ensimmäisen kerran keväällä kirjastolainana. Silloin 3 1/2 -vuotias tyttäremme ei oikein välittänyt Lievästi ärsyttävästä norsusta. Se oli hänen mielestään vihainen kirja, jota hän ehkä hiukan pelkäsikin. Nyt nelivuotiaana tosi isona tyttönä hän ei ole saada kyllikseen kirjasta, vaan sitä pitäisi lukea uudestaan ja uudestaan. Parasta on kuulemma viimeisen sivun norsunkakat, toiseksi parasta kun saa huutaa, että ei noin saa tehdä.

IMG_3149

David Walliams on minusta yksi kaikkein kaikkein kaikkein parhaista lasten- ja nuortenkirjailijoista pitkään aikaan, esikuvansa Roald Dahlin veroinen. Walliamsin ja Dahlin kirjoissa aikuiset ovat poissa, ärsyttäviä tai vastuuttomia, joskus jopa vaarallisia. Walliamsia ja Dahlia yhdistää kapinallinen huumori ja sinnikkäät sankarit. Molemmat ovat lajissaan sen verran nerokkaita, etten usko kenenkään koskaan sanoneen kummankaan olevan VAIN lastenkirjailija, tiedättekö mitä tarkoitan?

IMG_3146

Walliamsin kirjoista suosikkejani ovat Poika ja mekko ja Billionaire Boy, jota ei ole vielä suomennettu. Suomeksi on ilmestynyt myös Herra Lemu, varsin hyvä kirja sekin. Valtaosa Walliamsin kirjoista on meidän lapsiamme reippaasti vanhemmille lapsille suunnattuja, enkä oikein malta odottaa, että huligaanimme kasvaisivat siihen ikään, että he voisivat lukea Walliamsia. Näitä pienemmille suunnattuja kuvakirjoja Walliamsilta on tämän lisäksi tullut vain tänä vuonna ilmestynyt uutuus The First Hippo on the Moon, jonka vapautumista odotan kiihkeästi kirjaston varausjonossa.

Lievästi ärsyttävästä norsusta ovat kirjoittaneet myös mm. Sinisen keskitien Bleue ja Kirjojen keskellä -blogin Maija.

Lievästi ärsyttävä norsu (alk. The Slightly Annoying Elephant)
Teksti: David Walliams (suom. Raija Rintamäki)
Kuvitus: Tony Ross
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

3 thoughts on “David Walliamsin Lievästi ärsyttävä norsu

  1. Kiitos linkistä! Just mietinkin et pitäisköhän lukea taas tämä, jos vaikka naurattas jo enemmän (kuin ärsyttäs).
    Walliams on loistava lastenkirjailija(n alku), katsotaan vielä mitä tuleman pitää :).

    Like

  2. Pingback: Karhu joka sanoi Pöö! | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s