Mansikkahaltijatar: satuja ja puuhaa

IMG_3085

Meillä luetaan aika vähän perinteisiä satuja. Aina tulee tartuttua vain sellaisiin realistisiin kuvauksiin arkielämästä. Ehkä kirjatarjontakin on sentyyppistä tällä hetkellä, ehkä kyse on omista ja lasten lukumieltymyksistä, en tiedä. Välillä on kuitenkin virkistävää lukea ihan satuja, semmoisia joissa seikkailee satuolentoja ja joissa on taikuutta ja kaikkea.

Stefanie Dahlen Mansikkahaltijatar (Aurinko Kustannus, 2015) on meille tämän kesän ja syksyn uusi tuttavuus. Tutustuimme pienen haltijattaren seikkailuihin ensin Lumoavaa, Mansikkahaltijatar -kirjassa, josta olen kirjoittanut täällä. Nyt meillä on käsissämme Mansikkahaltijatarta paitsi uuden satukokoelman, myös puuhakirjan muodossa.

IMG_3086

Mansikkahaltijatar, lumoavia satuja mansikkamaalta on kokoelma satuja pienestä haltijattaresta. Mansikkahaltijatar on kiva varsinkin siksi, että hän on lapsi itsekin, ja taikavoimat ovat hänelle uusia. Pieni haltijatar on hyvän puolella, kokeilee omia voimiaan ja puolustaa ystäviään. Hän on myös aina auliisti auttamassa ystäviä: flunssaisen kaverin puolesta järjestetään teekutsut ja foliota avaruusaluksen palaseksi luulevalle etanalle järkätään ufonäytös.

IMG_3089

Mansikkahaltijatar-kirjan tekstit ovat hiukan pidempiä kuin mihin olemme kaksi- ja nelivuotiademme kanssa tottuneet, mutta kuvia on onneksi joka aukeamalla. Kirjan herkkä akvarellityyli sopii hyvin herttaiseen tekstiin.

Kirjan huumori on lempeää: kun päästäinen vilustuu eikä pysty niistämään nenäänsä, Mansikkahaltijatar etsii grillipihdit ja kiinnittää nenäliinan niiden päähän. Lapsia tällaiset tempaukset naurattavat ääneen, ja he haluavat niihin palata yhä uudestaan.

IMG_3090

Mansikkahaltijatar-puuhakirjassa (Aurinko Kustannus, 2015) lapsi (ja, kröh, aikuinen) pääsee osallistumaan satujen kuvittamiseen. Jokaisella aukeamalla on alkuperäinen Mansikkahaltijatar-akvarelli, ja aukeaman toisella sivulla lapsi (aikuinen…) pääsee pisteitä yhdistämällä ja värittämällä luomaan itse kirjan kuvitusta.

Esikoinen ei ihan hallitse pisteiden yhdistämistä, mutta rakastaa etsiä aina seuraavaa numeroa silloin kun äiti vetää viivoja pisteiden väliin. Numeroiden yhdistäminen on hyvä tapa, muutens, nelivuotiaalle harjoitella isompia numeroita. Mikä tulikaan 29:n jälkeen? Entä miten 23 ja 32 eroavat toisistaan?

Meillä meni yksi bussimatka niin kiihkeästi tämän puuhakirjan parissa, että lapsi ei olisi halunnut nousta kyydistä ollenkaan. Huomasin itsekin, miten meditatiivista on vetää viivoja pisteestä toiseen. Joku on antanut minulle selvät suuntamerkit! Ei kun vaan yhdistelemään! En ole vielä hankkinut yhtään aikuisten värityskirjaa, mutta saatan kuvitella sellaisten tuovan samaa nautintoa. Tykkään kyllä aina värittää lasten kanssa samoja kuvia, jos vain lapset antavat luvan.

IMG_3094

Tässä kirjassa on kivaa tietenkin vielä se, että siinä eivät seikkaile mitkään ylikansallisten yhtiöiden ylituotteistetut hahmot. Tuntuu, että värityskirjoja tehdään joko vain kaikkein varmimmista hittihahmoista, tai sitten niiden kuvitus on niin kökköä, että kirjan avaaminenkin puistattaa. Tämä kuuluu nyt puuhakirjahyllymme suosikkeihin, yhdessä lahjaksi saamamme Viiru ja Pesonen -värityskirjan kanssa. Katsoin Kustannus-Mäkelän saitilta, että heillä olisi Mimmi Lehmä -aiheisia väritys- ja puuhakirjoja. Jonkun sellaisenkin voisi hankkia nyt kun esikoinen on innokkaimmassa puuhakirjaiässä.

Mansikkahaltijatar. Lumoavia satuja mansikkamaalta.
Teksti ja kuvitus: Stefanie Dahle (suom. Maarit Varpu)
Kustantaja: Aurinko Kustannus, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Mansikkahaltijatar-puuhakirja
Kuvitus: Stefanie Dahle ja Corina Beurenmeister
Suomenkielinen teksti: Maarit Varpu (alkuperäistä kirjoittajaa ei ole merkitty)
Kustantaja: Aurinko Kustannus, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

3 thoughts on “Mansikkahaltijatar: satuja ja puuhaa

  1. Pingback: Keijukais- ja haltijatarsatuja | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s