The Incredible Book Eating Boy: kuvakirja kirjojen ystäville

IMG_2961

Neljän vuoden lukukokemuksella voin sanoa, että kuvakirja on vaikea laji.

Paitsi että pitäisi saada aikaan vetävä, lapsiin ja kirjoja ääneen lukeviin aikuisiin vetoava tarina, pitäisi myös olla hieno kuvitus. Kovin usein nämä kaksi eivät valitettavasti kohtaa. Jos lapsi tykkääkin, aikuista kirja voi puuduttaa tai ärsyttää.

Minulla on kuvittajissa ja kirjailijoissa joitakin kestosuosikkeja, jotka harvoin pettävät. Oliver Jeffers on yksi kaikkein suurimpia suosikkejani. Luin jostain, että Jeffers oli saanut esikoiskirjalleen myönteisen kustannuspäätöksen vuorokaudessa sen lähettämisestä, tavanomaisen kuukausien odotuksen sijaan. Se kertoo paljon kuvittaja-kirjailijan lahjoista.

IMG_2962

Jeffersin The Incredible Book Eating Boy (HarperCollins, 2007) on laatu-Jeffersiä. Hyvä tarina yhdistyy siinä oivaltavaan kuvitukseen.

The Incredible Book Eating Boy on tarina rakkaudesta kirjoihin – mikä ihana aihe kaikille kirjanystäville!

Henry rakastaa kirjoja, mutta ei samalla tavalla kuin muut. Henryllä on hiukan poikkeava ahmimisikä, hän nimittäin rakastaa syödä kirjoja. Se alkoi vahingossa ja pikkuhiljaa. Ensin hän söi yhden sanan, sitten lauseen ja sivun. Keskiviikkoon mennessä hän oli syönyt kokonaisen kirjan. Kuun loppuun mennessä kirja meni yhden ahmaisulla.

IMG_2963

Henry oli kirjallisuuden suhteen kaikkiruokainen, vaikkakin punaiset olivat hänen suosikkejaan. Mitä enemmän hän söi, sitä fiksummaksi hän muuttui. Se oli hänestä ihanaa. Lopulta hän söi kolme tai neljä kirjaa kerrallaan.

IMG_2964

Mutta sitten hän söi liina monta kirjaa liian nopeasti. Hän tuli kipeäksi. Kaikki hänen omaksumansa tieto meni sekaisin, eikä hänellä ollut enää yhtään fiksu olo.  Henryn täytyi ikäväkseen luopua kirjojen syömisestä. Mutta sitten, kuin sattumalta. Henry tarttui puoliksiluettuun kirjaan… ja rupesi lukemaan sitä. Hän huomasi rakastavansa lukemista!

IMG_2966

Kuvitus on taattua Jeffersiä. Kuvat on luotu sekatekniikalla, monet kollaaseina käyttäen mm. kirjojen sivuja ja viivoitettua paperia. Värejä on vähän, paljon nähdään vanhojen kirjojen väristä beigeä. Melkein voi tuntea hajunkin, joka senvärisestä paperista nousee.

IMG_2967

Pojalla ei ensin ole suuta ollenkaan, mutta kirjojen tultua kuvioihin suu ilmestyy, hymyilee ja kasvaa. Jeffersillä on kyky luoda hienoja hahmoja äärimmäisen vähillä yksityiskohdilla. Henrylläkään ei monissa kuvissa ole juuri muuta kuin pisteet silminä ja kohouma nenänä, ja silti hän on ilmeikäs ja rakastettava.

Kirjan loppuun on laitettu vielä pikku vitsi. Teksti kertoo, että nyt Henry lukee koko ajan, paitsi aina silloin tällöin… Ja kirjan sivussa ja takakannessa on haukkaisun jäljet.  Hi hi.

Tätä kirjaa on todella vaikea palauttaa kirjastoon. On varmaan pakko avata Amazon ja katsoa, mihin hintaan sen saisi omaksi.

IMG_2971

The Incredible Book Eating Boy
Teksti ja kuvitus: Oliver Jeffers
Kustantaja: HarperCollins, 2007
Mistä: kirjastosta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s