Kuinka prinsessat lomailevat

IMG_2972

Tyttäreni rakastaa prinsessoja.
Ei voi sanoa, että hänen kasvatuksensa olisi tähdännyt siihen.
Lohduttaudun sillä, että tämä on vaihe, joka pikkutytön kuuluu käydä läpi, ja yritän löytää hänelle sellaista prinsessaluettavaa, jossa ei ihan niin kauheasti tähdättäisi elämässä vain naimisiinmenoon tai elettäisi siivotakseen miesten jälkiä. Saan puistatuksia lukiessani sellaisia prinsessasatujen uudelleenlämmityksiä, joissa esimerkiksi Lumikki hiipii salaa kääpiöiden mökkiin siivotakseen heidän jälkensä ja laittaakseen heille ruokaa. Ihan oikeesti, tyttö. Laittaisit jalat pöydälle ja avaisit hyvän kirjan ja suklaalevyn. Antaisit niiden seitsemän häiskän pitää huolta sinusta.

IMG_2973

Mutta aiheeseen. Kirjaston prinsessahyllystä löytyi onneksi tällä kertaa kirja, joka esittelee prinsessat vähän toisenlaisessa valossa. Per Gustavssonin Kuinka prinsessat lomailevat (Saarni-kirjat, 2011) on virkistävän erilainen prinsessakirja.

IMG_2974

Kirjassa prinsessat vaihtavat vapaalle. Lomalla heidän ei tarvitse huolehtia lohikäärmeiden jahtaamisesta eikä juhlista (eikä onneksi mistään prinsseistäkään, vaikka teksti ei tästä puhu mitään), sillä silloin he pitävät hauskaa ja tapaavat muita prinsessoja. Nyt bussiretkelle on lähdössä iso porukka. Bensa loppuu yllättäen, mutta ei haittaa, perillähän tässä oltiinkin! Kukaan ei ole pakannut ruokaa tai telttaa, mutta nokkelat prinsessat kaatavat miekalla puita nuotiota varten. Prinsessamekoista saa kätevästi telttoja, korvakoruista ongenkoukkuja, timanteilla saa sytytettyä nuotion.

Kaikki sujuu oikein näppärästi, kunnes alkaa sataa. Bensaa ei ole vieläkään, ja yöllä hyeenatkin hyökkäävät. Onneksi voimansa yhdistävät prinsessat ovat vieläkin vaarallisempia kuin hyeenat. Yksi hyeena loukkaa tassunsa, ja prinsessat hoivaavat sen kuntoon. Kiitollinen hyeenalauma vetää bussin huoltoasemalle. Kaikki pääsevät turvallisesti kotiin.

IMG_2978

Pidän tämän kirjan sanomasta. Prinsessat eivät suinkaan ole hauraita, suudelmaa odottavia olentoja, vaan vahvoja ja rohkeita ihmisiä. He käyttävät neuvokkaasti perinteisiä naisellisia esineitä hengissäsäilymiseen, mikä erityisesti ilahduttaa minua. Kirja opettaa myös, että yhteistyö ja myötätunto vievät pitkälle. Kiltteys maksaa itsensä aina takaisin! Kirjassa on myös lempeää huumoria, josta tykkään.

Kuvitustyylin perusteella en olisi tähän kirjaan tarttunut, mutta onneksi siinä kirjaston prinsessahyllyn edessä on aina aikaa istuskella niin paljon, että useimpia kirjoja ehtii selata – ja päätyy löytämään tällaisiakin kirjoja, vaikkei ulkonäkö niin kutsuisikaan.

IMG_2982

Kuinka prinsessat lomailevat (alk. När prinsessor tar semester)
Teksti ja kuvitus: Per Gustavsson (suom. Jenni Kauhanen)
Kustantaja: Saarni-kirjat, 2011
Mistä: kirjastosta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s