Abrakaseepra

IMG_2983

Abrakaseepra on tämänkeväinen uutuus Kustannus-Mäkelältä. Runomuotoinen kuvakirja kertoo Torkkulan kylästä, jossa on juuri niin uneliasta kuin nimikin lupaa. Kaikki tuntevat toisensa, mitään ei tapahdu koskaan. Kunnes kylään saapuu outoa kopperoa polkupyörällään kuljettava seepra, joka rupeaa kantamaan tavaraa torille. Kaikki kyläläiset kiinnostuvat, mitä tapahtuu.

IMG_2984

Alkaa Abrakaseepran taikashow! Seepra taikoo, eläimet hurraavat, kateellinen vuohi jupisee seepran leuhkivan. Kaikki tuovat herkkuja ja osoittavat suosiotaan. Hiljainen kylä saa elämää. Vuohi on entistä enemmän raivona ja se ryhtyy kääntämään toisia eläimiä seepraa vastaan sillä seurauksella, että seepra karkotetaan kylästä.

IMG_2985IMG_2986

Aamulla seepraa ei näy missään. Lapset itkevät ikävissään, ja vuohta alkaa kaduttaa. Kaikki eläimet säntäävät seepraa etsimään. Vuohi löytää seepran ja pyytää anteeksi. Seepra palaa kylään ja jatkaa temppujensa esittämistä.

IMG_2987

Abrakaseepra on hyvin etenevä kertomus huomionkipeydestä ja kateudesta. Vuohelle tekee vaikeaa, kun maailmaa nähnyt seepra tupsahtaa omien piirien ulkopuolelta ja  varastaa kaiken huomion. Tämä on hyvä kirja silloin, jos lapsen kanssa täytyy puhua kateudesta. Kaikki ovat yhtä arvokkaita, vaikka joku saisikin välillä enemmän huomiota.

IMG_2989IMG_2991

Kirja korostaa myös sanojen ja niistä koituvien tekojen merkitystä: pahan puhumisella voi olla ikävät seuraukset. Panettelemalla toisia ei saavuta mitään hyvää. Meillä esikoinen on aina kovasti huolissaan, katosiko seepra nyt ikiajoiksi. Voi helpotuksen määrää, kun kyläläiset tavoittavatkin seepran ennen kuin tämä on ehtinyt mihinkään kauas.

IMG_2992

Runo kulkee sujuvasti, siitä kiitos käännöksen tehneelle Terhi Leskiselle. Nelivuotias pystyy hyvin seuraamaan tarinan etenemistä. Eläimet ovat inhimillisiä ja ilmeikkäitä ja piirrosjälki herkkää.

IMG_2993

Abrakaseepra (alk. Abracazebra)
Teksti: Helen Docherty (suom. Terhi Leskinen)
Kuvitus: Thomas Docherty
Kustantaja: Mäkelä, 2015
Mistä: kirjastosta

Advertisements

One thought on “Abrakaseepra

  1. Pingback: Ritari joka ei halunnut taistella | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s