Siiri ja sotkuinen Kerttu: näytelmä ja kirja

Kävimme jo toiseen kertaan katsomassa Siiri ja sotkuinen Kerttu -näytelmän Helsingin kaupunginteatterin Studio Pasilassa. Edellisen kerran kävimme keväällä, ja siitä käynnistä olenkin jo postannut täällä.

Viimeksi emme ehtineet edes saada kenkiä jalkaan näytelmän jälkeen kun lapsi jo kysyi, että koskas tullaan uudestaan. Oli siis pakko varata liput toiseenkin näytökseen. Nyt mukana oli myös ystäväni viisivuotiaan poikansa kanssa, joka viihtyi yhtä hyvin kuin tyttäreni. Parasta kuulemma oli se, kun Kerttu ei enää ollutkaan sotkuinen, vaan muuttui siistiksi. Itse tykkäsin toisella katsomiskerralla ehkä eniten lauluista, jotka ovatkin soineet päässä siitä lähtien. “Sottaa ja suttaa, läträä ja lotraa, kurassa kelli ja tee siitä velli…”

IMG_2947

Kiva teatteriesitys sai meidät taas kaivamaan esiin myös kirjan, johon esitys perustuu. Näytelmä poikkeaa alkuperäisestä tekstistä jonkin verran. Siiri ja sotkuinen Kerttu (Tammi, 2004) on yksi suurimpia suosikkejamme kauttaaltaan laadukkaassa Siiri-sarjassa. Syntymäpäiville sijoittuva kirja sopii hyvin luettavaksi nyt teemansakin puolesta, sillä meillä juhlittiin juuri lastemme synttäreitä.

Siiri on menossa ystävänsä pikku-Oton syntymäpäiville. Pihalla hän pysähtyy ihmettelemään likaista lasta, joka kierii mudassa, ravassa ja hiekassa. Siirin kaverit keski-Otto ja iso-Otto ovat sottaisen tytön lumoissa.

Juhlissa on hauskaa, kunnes sama likainen lapsi ilmestyy sinnekin. Paljastuu, että se on pikku-Oton serkku Kerttu. Siiri ja Kerttu ajautuvat riitaan. Lihapullat lentelevät ja leteistä vedellään.

Siirillä on kurja mieli vielä kotonakin. Hänestä tuntuu, ettei hänellä ole enää ystäviä. Seuraavana aamuna Siiri muistaa nähneensä unta, jossa hän muuttui yhtä sotkuiseksi kuin Kerttu, ja Otot olivat jälleen hänen ystäviään. Siiri sotkeekin itsensä – vain tavatakseen pikku-Oton, jolla on seurassaan erittäin siisti lapsi. Se on Kerttu, jonka vanhemmat tulevat juuri hakemaan häntä ja ihmettelevät Siirin sotkuisuutta. Kerttu jättää Siirille kirjeen. Ollaanko kavereita?
Ollaan vaan, ajattelee Siiri.

IMG_2954

Siiri ja sotkuinen Kerttu käsittelee kateutta ja mustasukkaisuutta, tunteita jotka ovat helposti pinnalla syntymäpäivillä. Minkälainen pitäisi olla, jotta kelpaisi kavereille? Hyvä puheenaihe nelivuotiaan kanssa.

Tykkään myös kirjan tavasta käsitellä lasten välistä riitaa. Siiri kertoo juhlista palatessaan äidille, että juhlissa oli ilkeä tyttö, joka nimitteli ja rikkoi tavaroita, mutta oikeasti se oli Siiri itse, joka aloitti konfliktin nimittelemällä Kerttua likaiseksi. Näitä asioita ei voi käydä lapsen kanssa liian monta kertaa läpi. Riitoja tulee, ja kaikki tuntevat joutuneensa mukaan syyttöminä. Usein vikaa on molemmissa osapuolissa.

IMG_2957

Teoksessa tulee myös hyvin esille lapsen (ja usein aikuisenkin) kyvyttömyys nähdä senhetkisen tilanteen ulkopuolelle. Kerttu on nyt likainen, mutta se on vain tämänhetkinen rooli. Kotona hän on aivan toisenlainen: siisti.

Siiri ja sotkuinen Kerttu
Teksti: Tiina Nopola
Kuvitus: Mervi Lindman
Kustantaja: Tammi, 2004
Mistä: kirpparilta (3 €)

IMG_2958

Syntymäpäiviä ja likaisuutta käsittelee myös Tracey Corderoyn ja Kate Leaken The Very Messy Mermaid -kirja (Alison Green books, 2013). Twinkletail-merenneito on hyvin siistien vanhempien hyvin siisti tytär. Hänellä ei ole juuri ystäviä, eikä heillä järjestetä juhlia, koska niistä voisi aiheutua sotkua. Pieni merenneito haluaisi pitää oikeat, sotkuiset synttärit, joille kutsutaan kavereita ja joilla leikitään jäljistä piittaamatta. Hänen toiveensa toteutuu, ja lopulta siisteyttä ja järjestystä rakastavat vanhemmatkin innostuvat pomppimaan pomppulinnassa.

Tämäkin on oikein hauska kirja. Ei ehkä niin hyvä kuin Corderoyn kirjoittamat, uteliaasta Aarosta kertovat kirjat Ei! ja Miksi? (joista kummastakin olen kirjoittanut täällä aiemmin; linkit johtavat postauksiin), eikä missään nimessä niin hyvä kuin kotimaista laatua edustava Siiri. Merenneitoja, lahjoja, herkkuja, synttäreitä JA sotkua rakastavalle tyttärelleni se on kuitenkin hyvin rakas.

The Very Messy Marmaid

Teksti: Tracey Corderoy

Kuvitus: Kate Leake

Kustantaja: Alison Green Books, 2013

Mistä: kirjastosta

 

Advertisements

2 thoughts on “Siiri ja sotkuinen Kerttu: näytelmä ja kirja

  1. Pingback: Siiri löytää simpukan | Lastenkirjapino

  2. Pingback: Siiri ja Heppa Huoleton | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s