Lastenkirjoja koirista

Kaveriperheeseen tuli koiranpentu. Ihana, lötköinen pikku staffi, joka kömpi ylitsemme ja nuuhki innoissaan lapsia, kun kävimme sitä moikkaamassa.

Koirakuumehan se taas heräsi.

Ikävä kyllä meille ei voi ottaa minkäälaista koiraa. Onneksi koirista voi edes lukea, ja nyt meillä on jatkuvassa luennassa kaksi hyvin erityyppistä koiratarinaa.

IMG_2860

Anneli Kannon ja Noora Katon Virtasen lapset ja pentu (Karisto, 2015) on seitsemäs, tuorein osa Viisi villiä Virtasta -kirjasarjassa. Esikoisemme rakastaa villeistä Virtasista kertovaa sarjaa, ja tämäkin kirja otettiin lämpimästi vastaan.

IMG_2861

Virtasen lapset tahtovat koiranpennun. Ankaran mankumisen jälkeen he saavat naapurista sekarotuisen pennun sillä ehdolla, että lupaavat kouluttaa ja hoitaa sitä hyvin. Kyllä kyllä, lupaavat kaikki paitsi Vilma. Vertiksi ristitty pentu on alkuun aivan ihana, mutta se ei osaa kulkea hihnassa eikä tahdo nukkua yöllä. Se pissaa, myllää, varastelee ja pureskelee. Se jahtaa Varzan-kissaa eikä osaa mitään temppuja. Kukaan ei jaksa viedä sitä ulos.

IMG_2862

Vanhemmat kutsuvat lapset perheneuvotteluun. Koira pitää palauttaa naapuriin kasvattajilleen, kun siitä ei kukaan jaksa pitää huolta. Lapset surevat ja päättävät yhdessä sitoutua koiranhoitoon. Kun lapset sinnikkäästi kasvattavat ja hoitavat Vertti-pentua, se oppii paljon ja kasvaa kivaksi koiraksi.

Kirja sopii hyvin koirasta haaveilevalle lapselle. Se kertoo realistisesti, minkälaista elämä koiranpennun kanssa on. Pitää jaksaa kouluttaa pentua, sillä itsekseen se ei osaa mitään. Pentu vaatii sääntöjä ja jatkuvaa hoitoa, jotta se voisi hyvin. Tarvitaan kärsivällisyyttä ja sisua. Pelkästään rakastamisella se ei pysty kasvamaan.

IMG_2868

Virtasen lapset ja pentu
Teksti: Anneli Kanto
Kuvitus: Noora Katto
Kustantaja: Karisto, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

IMG_2852

Holly Webbin ja Rebecca Harryn Vili eksyksissä (Karisto, 2015) kertoo eksyvän koiranpennun tarinan.

IMG_2853

Vili pääsee pienen omistajansa Eevin kanssa ensimmäiselle yhteiselle kävelylenkille. Puisto on ihaninta, mitä Vili on ikinä kokenut. Pentu juoksee pallon perään ja panta luiskahtaa pois sen kaulasta. Pallojahdissa se  ei kuule ihmisten huutoja, vaan juoksee kauemmas ja päätyy itse suurten koirien jahtaamaksi.

IMG_2854

Vili pelastautuu puun alle ja tapaa Kaneli-kissan, joka lupaa auttaa sen takaisin puistoon. Puisto onkin tyhjä kun kaverukset pääsevät sinne. Kaneli lupaa edelleen auttaa Viliä löytämään kotiin. Ruoanetsintätouhuissa iso kissa uhkaa Kanelia, mutta Vili rohkaistuu ja ajaa kissan pois. Vili on sankari!

IMG_2857

Samassa pentu tuntee kodin tuoksun ja johdattaa ystävänsä omalle talolleen. Kun Kaneli meinaa laahustaa pois, Vili kutsuu kissan takaisin. Eevin luona on tilaa myös Kanelille. Mahat täynnä ystävykset nukahtavat pienen emännän syliin.

IMG_2858

Vili eksyksissä on suloinen kertomus pikkuisesta koiranpennusta. Pennun seikkailussa kohtaamat vaarat ovat lempeitä ja juuri sopivan jänniä. Kaksivuotiaammekin kuuntelee tarinaa innoissaan.

IMG_2859

Vili eksyksissä on tarina rohkeudesta ja ystävyydestä. Urhea pieni pentu uskaltaa uhmata vaaraa kun sen ystävää uhataan, vaikka se on itsekin peloissaan.  Kun pääsemme lasten kanssa kirjan loppuun, molemmat painautuvat kainalooni. Tällaisista kirjoista tulee turvallinen olo.

Vili eksyksissä (alk. Little Puppy Lost)
Teksti: Holly Webb (suom. Taina Wallin)
Kuvitus: Rebecca Harry
Kustantaja: Karisto, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s