Syntymäpäiväkirjoja

IMG_2902

Lapsillamme oli tällä viikolla synttärit. Toinen täytti kaksi ja toinen neljä. Juhlien kunniaksi meillä on luettu synttärikirjoja jo pari viikkoa.

IMG_2877

Katerina Janouchin ja Mervi Lindmanin Ingrid och Ivar gör kalas (Bonnier Carlsen, 2013) on taaperoille suunnattu kirja ystävyksistä Ingridistä ja Ivarista. Ingrid seikkaili pitkään omassa kirjasarjassaan yksin, mutta tuoreimmissa kirjoissa hän on saanut kaverikseen Ivar-pojan. Tällä kertaa on juhlien aika.

IMG_2883

Ingrid juhlii Ivaria ja Ivar juhlii Ingridiä. Keitä kutsuttaisiin juhliin? Kavereita ja ehkä satueläimiäkin? Yhdessä he koristelevat ja leipovat. Uuni on vaarallinen ja Ingrid polttaa sormensa. Onneksi Ivar lohduttaa. Pian ystävät jo saapuvat lahjojen kera. Kakku on hyvää ja leikit hauskoja. Sitten on aika hyvästellä ystävät.

IMG_2882

Ingridien parhaita puolia ovat Mervi Lindmanin ihanan kuvituksen lisäksi simppelit tarinat tärkeistä aiheista. Meillä nelivuotiaskin vielä tahtoo näitä lukea, vaikka niukkasanaiset kirjat onkin periaatteessa suunnattu häntä reilusti nuoremmille. Tykkään itsekin ottaa näitä aina esille hyllystä, sillä Ingridit ovat hyväntahtoisia ja kivoja kirjoja, ja tietenkin niitä on kiva katsoa.

IMG_2880Tästäkin löytyy pientä draamaa – Ingrid polttaa sormensa – mutta muuten kaikki sujuu hyvin. Siltä kannalta tämä onkin hyvä kirja innokkaaseen synttärien odotukseen: usein kirjoissa synttärit toimivat vain näyttämönä, jolla käsitellä kateutta, hylätyksi tulemisen tunnetta tai muita vaikeita tunteita, mutta tässä kirjassa juhlat eivät nostata myrskyjä.

Ingrid och Ivar gör kalas
Teksti: Katerina Janouch
Kuvitus: Mervi Lindman
Kustantaja: Bonnier Carlsen, 2013
Mistä: lahjaksi saatu

IMG_2876

Eppu Nuotion ja Aino Louhen Viljan syntymäpäivät (Bazar, 2015) on tämänkeväinen uutuus konkarikirjailijalta ja lastenkirjoissa debytoivalta kuvittajalta.

IMG_2890

Fiinu on lähdössä ystävänsä Viljan syntymäpäiville. Lähteminen taitaa hiukan jännittää, ja edessä on loputtomasti valintoja. Laittaako päälle nämä vai nuo vaatteet, syödäkö tätä vai tuota aamiaista? Entä lahja kaverille? Entä kampaus? Kotikin on lievässä kaaoksessa, niin kuin meillä pikkulapsiperheissä on minkä tahansa siirtymän aikaan. (Meillä kotona niin on lähes aina muutenkin. Lasten ei tarvitse kuin kävellä huoneeseen, ja pinniä ja pikkumyytä on saman tien jokaisella pinnalla.)

IMG_2891

Kun matkustustavat ja kukat on saatu valittua, pääsevät vieraat viimein kemuihin. Sittenkin pitää vielä valita laulu vai runo. Ja mitä leikitään. Ja koska kakkua syödään. Hyvien leikkien ja herkkujen jälkeen on aika lähteä kotiin. Fiinu on valinnoista niin väsynyt, ettei jaksa ulkona enää tehdä valintoja, ja nukahtaa bussissa äidin syliin. Vielä sängyssäkin pitää valita unikaveri.

IMG_2892

Suoraan sanottuna minäkin vähän uuvuin valintojen äärellä. Onneksi loppupuolella oli pari sivua, joissa ei valittu mitään. Meilläkin kyllä käytetään näennäistä valinnanmahdollisuutta apuna kasvatuksessa, jotta uhmaikäinen keskittyisi valitsemaan vaihtoehdoista eikä kieltäytymään kategorisesti.

IMG_2894Tässä kirjassa uhma kyllä pysyy tyystin loitolla. Fiinun äidillä onkin aika pitkä pinna ja aikaa olla läsnä lapsensa arjessa. Toisaalta tytötkin näyttävät (koon ja kakkukynttilöiden perusteella) olevan jo kuusivuotiaita ja perusuhmaiän tuolla puolen. Jos monet muut syntymäpäiväaiheiset kirjat päätyvät käsittelemään kateutta, tässä kirjassa vain nautiskellaan kivoista synttäreistä. Hyvä niin.

IMG_2893

Hauskaa on myös se, että Viljalla on supisuomalaisesta nimestään huolimatta musta iho. Adoptiolapsia ei juuri kirjoissa esiinny.

Tämän kuvittaja Aino Louhi taitaa olla se Aino, josta Kristiina Louhen Aino-kirjat kertovat? Aino Louhella on silmää arjelle ja hauska oma tyylinsä, jota mielelläni näen lisää. Tykkään eritoten äidin semihipsterihtävästä, vähän pulleasta olemuksesta.

Tämä vai tuo: Viljan syntymäpäivät
Teksti: Eppu Nuotio
Kuvitus: Aino Louhi
Kustantaja: Bazar, 2015
Mistä: kirjastosta

IMG_2874

Meillä on viime aikoina kovasti luettu Virtasen lasten seikkailuista. Tyttären tämänhetkinen suosikkikirja on Perttu Virtanen ja kauhea kateus (Karisto, 2012).

Virtasen perheessä on viisi lasta ja siksi myös paljon syntymäpäiviä. Nyt on aika juhlia kolmevuotiasta Kastehelmeä, mutta sekös nyppii myös kolmevuotiasta Perttua. Hän haluaisi saada lahjoja eikä antaa niitä.

Muut pitävät hauskaa. perttua jurppii.

Muut pitävät hauskaa. Perttua jurppii.

“Minäkin olen kolme vuotta! Minulle myös lahjoja! Perttu huutaa mustasukkaisena.”

Sisko saa hienon polkupyörän lahjaksi, mutta Pertulla on vain isoveljeltä peritty lousku kolmipyöräinen. Täytekakusta sisko saa hienon marsipaaniruusun, Perttu vain strösseliä. Onginnassa kaikki muut saavat hienoja lahjoja, Perttu kurjan lehtiön.

IMG_2899

Toiset rupeavat leikkimään piilosta, mutta Perttu karkaa Kastehelmen fillarilla, olevinaan Ruotsiin. Hän polkee niin hurjasti, että lentää pyörän selästä. Kaikki ovat vihaisia, kun hän on karannut, eikä sääliä heru. Lopulta sisko antaa anteeksi ja Perttu satuilee matkastaan Ruotsiin.

IMG_2900

Viisi villiä Virtasta -kirjoissa vanhemmat pysyttelevät taka-alalla. Lapset ratkovat useimmiten konflikteja keskenään. Hyvä, sillä se opettaa pientä lukijaakin miettimään, miten ongelmat saataisiin selvitettyä.

Perttu Virtanen ja kauhea kateus
Teksti: Anneli Kanto
Kuvitus: Noora Katto
Kustantaja: Karisto, 2012
Mistä: kirjastosta

IMG_2878

Muumin syntymäpäivänappi (WSOY, 2010) on näitä tällaisia vähän tehtailtuja muumeja, joissa ei ole tekijöidenkään nimiä ilmoitettu, ja joista lapsemme kyllä tykkäävät, mutta joista ei itse niin loputtomiin jaksa innostua. Piirrosjälki on vähän ankeaa ja värien käyttö halvan oloista. Säännöllisesti näitä tulee kuitenkin luettua, vaikka se ei niin näissä blogipostauksissa näy. Tämänkertainen kirja on ihan meille kotiin ostettu, kun esikoinen sen bongasi kirjaston poistokirjakärrystä.

IMG_2884

On Muumipeikon synttäri, ja hän saa lahjaksi kauniin kultaisen napin. Muumi säntää heti näyttämään aarretta ystävilleen, mutta kaikilla on liian kiire. Kukaan ei edes toivota hyvää syntymäpäivää. Muumipeikolle tulee paha mieli. Mamma lohduttaa ja koristelee kakkua Muumipeikon kanssa. Juuri silloin ystävät ilmestyvät pihalle mukanaan lahja, johon kaikki ovat osallistuneet. Kukaan ei ollutkaan unohtanut Muumipeikon syntymäpäivää!

IMG_2886

Kirja käsittelee tärkeitä asioita. Olenko tärkeä, välittääkö minusta kukaan? Mitä jos ystävilläni ei ole aikaa minulle? Empaattiselle tyttärelleni uhkaa tulla paha mieli joka kerta siinä kohtaa, kun kukaan ei jouda olemaan Muumipeikon kanssa. Onneksi lopulta juhlitaan yhdessä.

IMG_2888

Muumin syntymäpäivänappi
Suomennos: Airi Kirkkala (muita tekijöitä ei ilmoitettu)
Kustantaja: WSOY, 2010
Mistä: kirjaston poistomyynnistä

One thought on “Syntymäpäiväkirjoja

  1. Pingback: Pääsiäisaiheinen kuvakirja lapsille: Vilma Virtanen virpomassa | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s