Lastenkirjoja väreistä

Ah, runsaudenpulaa! Varasin kirjastosta ison nipun kaikkea kivaa, ja aika monet kirjat saapuivatkin sitten yhtä aikaa. Meillä riittää nyt ihanaa luettavaa pitkäksi aikaa.

IMG_2830

Sattumalta parikin varaamistani kirjoista käsittelee väriä. Drew Daywaltin ja Oliver Jeffersin The Day the Crayons Quit (Harper Collins, 2013) ja Hervé Tullet’n Färger (jota ei ollut suomeksi tarjolla) lähestyvät kumpikin aihetta omalla tavallaan, kumpikin tekijöilleen tyypillisellä tavalla.

The Day the Crayons Quit on ollut minulla Amazonin ostoskorissa jo monta kertaa, mutta jostain ihmeellisestä syystä olen aina poistanut sen korista. Ehkä kun sitä ei ole ollut (tietenkään) saatavilla kovin edullisesti. Postikulut tekevät helposti ostoksista niin kalliita, että metsästän lähinnä käytettyjä 0,01 £ -hintaisia kirjoja.

Mutta nyt tämä ihanuus on meillä käsissä.

IMG_2831

Eräänä päivänä Duncan etsii värikyniään, mutta löytääkin itselleen osoitetun kirjenipun. Hänen kynänsä ovat kirjoittaneet hänelle kirjeitä. Punainen tahtoo sanoa, että Duncan laittaa hänet useammin töihin kuin muut kynät. Punainen joutuu hommiin jopa juhlapyhien aikaan joulupukkien ja sydänten parissa. Violetti tahtoo pysyä viivojen sisällä, musta haluaa piirtää muutakin kuin ääriviivoja, beige ja valkoinen toivovat enemmän hommia. Vihreä on tyytyväinen töihinsä, mutta harmaa joutuu mielestään värittämään ihan liian isoja eläimiä.

IMG_2832

Keltaisella ja oranssilla on riita menossa. Niiden kummankin mielestä ne ovat itse parhaita värejä aurinkoa varten ja antavat todistusaineistoakin asiasta. Sininen on mennyt liian lyhyeksi ja pinkki ei tahtoisi olla hylätty liian tyttömäisenä, vaan värittäisi mielellään monstereita ja dinosauruksia. Persikanvärinen taas on joutunut eroon kääreestään eikä tahdo tulla laatikosta ulos nakuilemaan.

IMG_2834

Duncan tahtoo tehdä kynät tyytyväisiksi, joten hän piirtää värikkään kuvan, jossa kaikki kynät pääsevät hommiin. Opettaja palkitsee sen tarralla ja kultatähdellä.

IMG_2835

The Day the Crayons Quit on nokkela ja hauska kirja, mutta se jää meillä hiukan kertakäyttöiseksi. Kun kirjan idea on selvinnyt, lapset eivät enää oikein tahdo lukea kirjaa uudestaan. Tämä voi tietenkin johtua myös puisevasta simultaanitulkkauksestani, tai sitten siitä, että meillä on tosiaan hurja kasa uusia kirjoja odottamassa. (Kirjastoläjän lisäksi odottaa myös Siivouspäivän kirjastopoistomyynnistä ja myyntipöydistä tekemäni löydöt, yhteensä yli 20 kirjaa…)

IMG_2836

Minusta tämä kyllä on hieno kirja. Kirjan kuvitus on tehty, tietty, väriliiduilla. Oliver Jeffersin kuvat ovat oivaltavia ja sopivan lapsenomaisia. Kirja antaa ajattelemisen aihetta esimerkiksi “tyttöjen” ja “poikien” väreistä ja luovuudesta.

Olen aiemmin kirjoittanut Oliver Jeffersin hienoista kirjoista Löytöpingviini ja Lentävä pingviini täällä.

IMG_2829

Hervé Tullet’n Färger-kirjan lainasin meille ennen kaikkea suuresta rakkaudesta hänen aiempaa kirjaansa Villit pallot kohtaan, josta olen kirjoittanut täällä. Tullet’n tuotantoa myös osui minulla silmään Kiasman kaupassa, mutta siellä myynnissä olleet kirjat oli suunnattu  pienemmille lapsille kuin meidän huligaanit, joten saivat jäädä siellä hyllyyn. Kipinä kuitenkin jäi, ja varasin siis tämän värikirjan.

IMG_2694

Färger (tuntuu hassulta puhua tästä tällä ruotsinkielisellä nimellä, kun se ei ole sen alkuperäiskieli, mutta minkäs teet) on samalla tavalla iloisen interaktiivinen kuten Villit pallotkin.

IMG_2685

Kirja alkaa harmaasta pallurasta, jota kehotetaan koskettamaan.

IMG_2687

Sivulle tulee lisää väriä – kuin lapsen kosketuksen ansiosta. Lopulta lapsi saa omilla toimillaan aikaan taikakäden, jolla voi käydä sekoittelemaan värejä.

IMG_2692

Seuraa klassista värioppia. Sinisestä ja keltaisesta saa vihreää, punaisesta ja sinisestä violettia, ja niin eteenpäin. Lapsemme sekoittelevat värejä innoissaan ja antavat väliaplodeja itselleen. Loppusivuilla voi painaa kaksi sivua vastakkain ja nähdä seuraavalla aukeamalla, minkälaista jälkeä tuli.

Kirja on yksinkertaisuudessaan nerokas. Se ei ehkä perustu yhtä luovaan tai omaperäiseen ideaan kuin Villit pallot, mutta antaa lapselle yhtäläisen mahdollisuuden päästä kokeilemaan, miten hänen tekonsa voivat vaikuttaa kirjaan. Se myös opettaa lapsille värioppia siinä sivussa. Tässä kirjassa on myös se hyvä puoli, että voi itsekin ottaa värit esiin ja kokeilla väritemppuja esimerkin mukaan.

IMG_2703

Hyllystämme löytyy näiden lisäksi mm. Babarin värikirja ja Bing, nyt maalataan -kirjat, joiden kanssa tutustuimme väreihin tyttären ollessa taaperoikäinen. Ne pitäisikin nostaa taas esiin kuopuksen värikokeiluja varten.

The Day the Crayons Quit
Teksti: Drew Daywalt
Kuvitus: Oliver Jeffers
Kustantaja: Harper Collins, 2013
Mistä: kirjastosta

Färger (alk. Couleurs)
Teksti ja kuvitus: Hervé Tullet
Kustantaja: Alfabeta, 2014
Mistä: kirjastosta

Advertisements

6 thoughts on “Lastenkirjoja väreistä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s