Miksi? Mahtava kirja kyselyikäiselle

Lapseni ovat kohta kaksi ja neljä. Toinen tahtoo tietää, mitä kaikki esineet ja asiat ovat. Toinen tahtoo tietää miksi. Niinpä saatamme kulkea kaupungilla niin, että minulla on samaan aikaan menossa sekä jatkuva vastauspalvelu kuopukselle kaikesta näkemästämme (“auto, mopo, onpa hieno prätkä, pulu…”) että filosofinen miksi-keskustelu esikoisen kanssa (“ai että miksikö polkupyörävaras vei Risto Räppääjän pyörän? No tiedätkös…”)

IMG_2650

Muillakin samanikäisten vanhemmilla taitaa olla samoja haasteita. Tracey Corderoyn Miksi? (Mäkelä, 2014) on täsmäkirja kyselyikäisten vanhemmille.

Aaro on pieni sarvikuono, jolla riittää kysymyksiä. Miksi maito roiskuu tai miksi murot ovat lötköjä? Minne Aaro meneekin, kysymykset tulevat mukana. Vanhemmat uupuvat ja vievät kyseleväisen lapsensa museoon. Käykin niin, että Aarolla on enemmän kysymyksiä kuin koskaan, ja osa kysymyksistä on aika tungettelevia (“Miksi tädillä on noin iso nenä?”)

IMG_2653IMG_2656

Poika kyselee niin paljon, että väsähtää kesken lauseen. Vanhemmat luulevat, että kyseleminen loppuisi siihen, mutta arvatkaapa, mitä sängystä kuuluu keskellä yötä? Miksi….

IMG_2652

Miksi on herttainen ja oikein mukava kirja, joka tarjoaa vertaistukea kyselyikäisten vanhemmille. Se ei kyllä vähennä kysymyksiä meidän lapsessa yhtään, vaan herättää yhä lisää:
“Äiti, miksi se Aaro kyseli niin paljon?”
“Miksi ei saa sanoa että jollain on iso nenä?”
“Miksi se väsyi niin paljon?”

IMG_2655

Aaro on söpön näköinen pallero, ja hänen vanhempansakin ovat ihan sympaattisia. Yleinen herttaisuus leimaakin koko tätä kirjaa; se on pituutensakin puolesta enemmän suunnattu pienemmille lapsille kuin noin nelivuotiaallemme, ja Aaron kysymykset ovat pääosin hyvin viattomia. Hän ei kysele esimerkiksi sellaisia meillä kuultuja kysymyksiä kuin että miksi nimittelystä tulee paha mieli tai miksi ihmisten pitää kuolla.

IMG_2657

Tyttäreni suosikkikuva. Siinä saa sanoa miksimiksimiksimiksi.

Olemme aiemmin tutustuneet Aaroon Ei-kirjan parissa. Samoilta tekijöiltä on tänä syksynä ilmestynyt myös Lisää-kirja, jossa Aaro oppii jälleen uuden sanan. Kirja on meillä kirjastossa varauksessa, joten varmaan siitäkin kuullaan lähiaikoina lisää.

Miksi? (alk. Why?)
Kirjoittanut Tracy Corderoy (suom. Raija Rintamäki)
Kuvittanut Tim Warnes
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä, 2014
Mistä: kirjastosta

Advertisements

4 thoughts on “Miksi? Mahtava kirja kyselyikäiselle

  1. Pingback: Siiri ja sotkuinen Kerttu: näytelmä ja kirja | Lastenkirjapino

  2. Pingback: Sopu sijaa antaa | Lastenkirjapino

  3. Pingback: Varoitus! Ei saa koskea! | Lastenkirjapino

  4. Pingback: Kirja lapsille, joiden on vaikea odottaa: Nyt heti! | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s