Oliver Jeffersin pingviinikirjoja

IMG_2552

Kirjailija ja kuvittaja Oliver Jeffers on minusta aivan yltiöihana. On yksi suurimmista epäkohdista maailmassa, ettei hänen kirjoistaan ole suomennettu kuin muutamia.

Onneksi kirjastosta löytyi nyt kerralla kaksi kolmasosaa Jeffersin suomennetusta tuotannosta, Löytöpingviini (Karisto, 2010) ja Lentävä pingviini (Karisto, 2011). Näiden lisäksi häneltä on suomennettu Ystävä avaruudesta -kirja.

IMG_2565

Löytöpingviini kertoo pojasta, jonka oven taakse ilmestyy pingviini, joka rupeaa seuraamaan poikaa joka paikkaan. Oliko pingviini eksynyt? Näyttääkö se surulliselta? Selviää, että pingviinit asuvat etelänavalla. Pingviinihän pitää viedä kotiin!

IMG_2566

Matkaan käydään soutaen, kun muukaan ei auta. Matka on pitkä ja hurja, mutta onneksi poika kertoo pingviinille tarinoita, ja pingviini on hyvä kuuntelija. Perillä pingviini näyttää jälleen surulliselta.

Poika lähtee ja huomaa tehneensä virheen. Pingviini ei ollutkaan eksynyt, vaan yksinäinen, ja hän on jättänyt sen yksin! Poika soutaa kiireen vilkkaa takaisin, muttei enää löydä pingviiniä. Lopulta ystävykset löytävät toisensa ja lähtevät yhdessä kotiin.

Mukaan pakatataan kaikkea tarpeellista. Sateenvarjo.

Mukaan pakatataan kaikkea tarpeellista. Sateenvarjo.

Löytöpingviini on haikea ja suloinen kertomus ystävyydestä. Kirja kertoo vähin sanoin suuren tarinan uskollisuudesta ja uhrautumisesta. Mitä kaikkea sitä onkaan valmis tekemään, jotta ystävä olisi onnellinen? Poika menettää yöunensakin pohtiessaan, miten auttaa pingviiniä. Joskus myös hyvää tarkoittavat teot voivat olla vääriä ja haitallisia. Jättää nyt yksinäisyyttä poteva yksin kaukaiselle mantereelle.

Vaikka kirjassa on tekstiä vain vähän, on sillä niin paljon sanottavaa, että äiti ja tytär ovat sen seurassa kuin lumottuina. Myös lähes kaksivuotias kuopus jaksaa pysytellä kirjan parissa pitkään, ja kumartuu halaamaan pingviiniä, kun poika ja pingviini löytävät jälleen toisensa.

IMG_2575

Lentävä pingviini -kirja jatkaa pojan ja pingviinin tarinaa. Tällä kertaa pingviini haluaisi toteuttaa haaveensa ja lentää. Se harjoittelee ahkerasti ja kokeilee kaikkia keinoja, mutta ei, lentoon se ei pääse. Kaverukset lähtevät eläintarhaan kysymään neuvoa viisaammilta. Pingviini näkee ilmoituksen, jossa haetaan elävää tykinkuulaa ja häippäisee.

IMG_2556

Poika huolestuu, kun ystävä on kadonnut. Pingviini on onnellinen saamastaan unelmatyöstä, kunnes tajuaa eksyneensä pojasta. Tähtihetki – tykinkuulana lentäminen – ei tunnukaan niin kivalta ilman ystävää.

Itse asiassa lentäminen on kauheaa.

Onneksi poika on kuin onkin ottamassa pingviiniä vastaan ilmalennon lopussa. Hädässä ystävä tutaan!

Sinänsä melko lyhyt ja vähätekstinen kirja käsittelee isoja asioita. Voiko unelmaansa toteuttaa ystävyyden hinnalla? Poika on valmis auttamaan ystäväänsä matkan varrella, vaikka lähtökohtaisesti on tietenkin selvää, että pingviinit eivät lennä. Poika on lopulta myös vastassa, kun uusi elämä hirvittää pingviiniä. Pingviini taas huomaa, ettei itsensä toteuttaminen olekaan niin ihanaa ilman, että joku on rinnalla.

Jeffersin kuvitustyyli on vähäeleinen ja ilmeikäs. Kuvissa yksityiskohdat on riisuttu minimiin, mutta hahmot ovat äärimmäisen sympaattisia ja kauniilla viivalla maalattuja. Pojan naama on periaatteessa vain pallo, jossa on kaksi pistettä silminä ja viiva nenänä, mutta silti hän onnistuu välittämään tunteita herkästi.

Kuvissa on myös sympaattisia pieniä vitsejä, jotka naurattavat esikoistamme ääneen. Yllä on kuvasarja pojasta ottamassa pingviiniä kiinni, jolle hihitämme tyttäreni kanssa yhdessä joka lukukerralla.

IMG_2561

Suosittelen ehdottomasti tutustumaan kaikkiin muihinkin Jeffersin teoksiin, varsinkin The Incredible Book Eating Boy -kirjaan  ja The Day the Crayons Quit -kirjaan.

Löytöpingviini ja Lentävä pingviini (Alk. Lost and found & Up and down)
Teksti ja kuvitus: Oliver Jeffers (suom. Sanna Vartiainen)
Kustantaja: Karisto, 2010 ja 2011
Mistä: kirjastosta

Advertisements

2 thoughts on “Oliver Jeffersin pingviinikirjoja

  1. Pingback: Toivo ja valas | Lastenkirjapino

  2. Pingback: Lastenkirjoja väreistä | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s