Kuvasanakirjoja taaperoille

Esikoinen sai ensimmäisen kuvasanakirjansa yksivuotislahjaksi.

Eikä ollut kiinnostunut siitä vähääkään.

Minä tietysti mietin, onko lapsessa jotain vikaa. No ei tietenkään. Kiinnostus vain heräsi vähän myöhemmin, samalla tavalla kuin pikkuveljellä hänen jälkeensä, noin puolitoistavuotiaana.

Minä myös jotenkin ajattelin, että kiinnostus kuvasanakirjoihin olisi ohimenevää, että sitten kun lapsi on oppinut kaikkien esineiden nimet, yhteiselo sanakirjojen kanssa päättyisi. Olin niin väärässä, siinäkin. (Väärässä olemisen kokemus muuten toistuu aika tiheään äidin elämässä. Mikään ei ole niin pysyvää kuin väärässä oleminen.) Esikoinen on yhä, tai uudestaan, innoissaan sanakirjoista nyt kun kuopus on niistä kiinnostunut. Tällä kertaa siis puhun muutamista suosikkikuvasanakirjoistamme. Tässä esiteltyjen kirjojen lisäksi hyllystämme löytyy mm. Tuomaksen kiva sanakirja ja Peten suuri sanakirja, joista lisää toisella kertaa. Päädyn aina olemaan niin vuolassanainen, ettei yhteen postaukseen mahdu kovin monta kirjaa.

IMG_2447

Yksi kaikkein eniten luetuista kuvasanakirjoistamme, ja oikeastaan kirjoistammekin, on esikoiselle aikoinaan kirjaston poistomyynnistä 50 sentillä ostettu Maisan suuri sanakirja (WSOY, 2006).

IMG_2451

Maisoja meillä on luettu muutenkin paljon, ja Maisa on ollut kummankin lapsemme varmaan suurin suosikkihahmo taaperoiässä, mutta tämä jo valmiiksi aika paukutetussa kunnossa ostettu kirja se sitten on ollut kovassa käytössä. Olen lukenut sitä satoja tai tuhansia kertoja ensin esikoiselle ja nyt kuopukselle. Voisi sanoa, että viidenkymmenen sentin sijoitus on kannattanut.

IMG_2455

Maisassa parasta varmaan on sympaattisen näköiset hahmot, suuret perusväripinnat ja selkeä layout. Tavaraa ei ole sivuilla liian paljon eikä liian vähän. Pienikin lapsi tunnistaa, mitä kuvat esittävät. Mukana on (tai on ollut, meillä monet ovat historiaa) luukkuja lähes joka aukeamalla.

IMG_2453

Maisan suuressa sanakirjassa esitellään tuttuja esineitä ja tapahtumia, joita vähän vajaa kaksivuotias ja vähän vajaa nelivuotias katselevat erilaisin silmin. Taapero tahtoo tietää kaikkien vaatteiden nimet, leikki-ikäinen suunnittelee niistä kivoja asuja. Pienempi päästelee kulkuneuvojen ääniä, isompi miettii, mihin ne ovat menossa.

IMG_2449Kummankin mielestä on riemukasta, että härän pyllystä plötsähtelee kakkaa. Tätä kohtaa on rakastettu niin paljon, että se on pitänyt kursia kasaan teipillä. Lähes yhtä suosittuja ovat myös synttäri- ja leikkipuistoaukeamat.

Maisan suuri sanakirja

Teksti ja kuvitus: Lucy Cousins (suom. Anneli Heimonen)

Kustantaja: WSOY, 2006

Mistä: kirjaston poistomyynnistä

IMG_2379

Ole Könnecken Suuri sanojen ja kuvien kirja (Lasten keskus, 2011) väittää takakansitekstissään sisältävänsä kaikki sanat ja asiat, joita pieni lapsi ensimmäisinä vuosinaan tarvitsee. No siitä tahtoisin olla pikkuisen eri mieltä. Kirja toki sisältää hyvin paljon hyödyllisiä ja arjessa tarpeellisia sanoja, mutta sisältää myös muutamia meidän lastemme arjelle vieraampia sanoja, eikä monia tuttuja asioita puolestaan ole mukana. Esimerkiksi  1-2-vuotiaan suomalaisen lapsen ei ehkä ole tarpeellista tietää sanaa viinipullonavaajalle, joka kirjassa esitellään. Itse korvaisin sen jollain pikkulapsen elämässä usein vastaan tulevalla kuten sauvasekoittimella, muffinivuoalla tai blenderillä…

IMG_2380Vessahommia esittelevällä sivulla taas on nimetty kolme erilaista parranajovehjettä, mutta meikeistä vain huulipuna. Voi miehet, oikeesti. Jos nimetään parranajokamoja, niin saman tien voisi laittaa kuvat vaikka terveyssiteestä ja tamponista, jotka jokainen lapsi löytää ennemmin tai myöhemmin äidin kaapista.

Meikeistä taas kynsilakka, meikkivoide ja ripsiväri ovat meillä lähes päivittäin esillä, vaikken edes meikkaa kovin paljon. Jos niitä meikkejä tahtoo mukaan tällätä, siis. Tai muista vessakamoista hiusharja, kampa ja tukkakumpparit ovat käytössä ihan lapsienkin elämässä. Sellaisetkin voisi mukaan laittaa.

Kirja on sympaattisesti kuvitettu, nyt kun on saatu feministinen purkaus pois päiväjärjestyksestä. Eläinhahmot ovat kivannäköisiä, varsinkin norsut. Sivut on kuvitettu väljästi, mikä varmasti auttaa pientäkin lasta hahmottamaan kuvia sivuilta. Monissa muissa kuvasanakirjoissa on tavaraa ihan hillittömästi joka sivulla, eivätkä lapsemme ole yksivuotiaina jaksaneet keskittyä niihin. Yllättäen tämä kirja kaikessa yksinkertaisuudessaan vetoaa myös melkein nelivuotiaaseemme. Kirjassa pohditaan myös tunteita, esitellään värejä ja vuodenaikoja, numeroita ja kirjaimia.

Suuri kuvien ja sanojen kirja
Teksti ja kuvitus: Ole Könnecke (suom. Aapo Poskela)
Kustantaja: Lasten Keskus, 2011
Mistä: kirjastosta

IMG_2441

Richard Scarry kuuluu niihin lastenkirjailijoihin, joiden töitä lapset rakastavat sukupolvi toisensa jälkeen. Minäkin luin lapsena Scarryn kirjoja, joskin minusta ne olivat vähän outoja. Silti nyt aikuisena tunnen lämmintä nostalgiaa Scarryn hahmoja kohtaan. Scarrylta on julkaistu Tammen kultaisissa kirjoissa Mato Matalan sanakirja (Tammi, 2011), joka oli yksi esikoisen suurimmista suosikeista.

IMG_2442

Mato Matalan sanakirja käy tuttuja kuvasanakirjan kuvioita läpi. Esitellään erilaisia vaatteita, katsellaan kodin erilaisia huoneita ja tutustutaan ajoneuvoihin. Kirjassa kulkee kehyskertomuksena tarina Kissalan perheen päivästä, joka vie perheen erilaisiin paikkoihin maatilalta lentokentälle. Lopussa on vielä sarja kuvia eläinhahmoista erilaisissa toimissa. Alkukielellä näissä on selvästikin esitelty aakkosia, mutta aakkostus ei ole kääntynyt suomeksi, ja osio jää hiukan irralliseksi.

IMG_2446

Kuvat ovat tuttua Scarrya, mutta tästä kirjasta jää puuttumaan Scarryn teosten paras puoli, umpipöhköys. Mukana on toki pakollinen kurkkuauto, mutta muuta mielikuvituksellista kirjassa ei juuri ole.

IMG_2444Esikoisen mielestä parasta oli kuva ruokakaupasta, ja hän tykkäsikin nimetä ja shoppailla sieltä vihanneksia ja marjoja.

 

IMG_2445Kuopuksen mielestä lentokoneaukeama on paras, ja ajatus siitä, että lentokoneella pääsisi Kreikkaan saa pojan hyppäämään ilmaan ja huutamaan jee. Tätä kirjaa meillä on toisiaan rakastettu niin paljon, että menossa on toinen kappale siitä. Ensimmäinen luettiin palasiksi.

Mato Matalan sanakirja

Teksti ja kuvitus: Richard Scarry

Kustantaja: Tammi, 2011

Mistä: kirpputorilta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s