Lastenkirjoja kesästä

IMG_1857Vaikkei sää olekaan kovin kesäinen, tai sitä suuremmalla syyllä, tekee mieli lukea lastenkin kanssa kesäisiä kirjoja. Lomafiilistä vaikka väkisin!

Maikki Harjanteen Minttu retkellä (ntamo, 2013) on taattua Minttu-kamaa. Minttu jaksaa porskuttaa vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, ja lapsemme tykkäävät Mintusta kovasti. Itse olisin ehkä enemmän Santtujen ystävä.

IMG_1858

Minttu ja Masa innostuvat pihaleikeissään muurahaisista. he pakkaavat eväät ja lähtevät luontoretkelle Masan isän kanssa. Retkellä nähdään muurahaisten lisäksi muun muassa leppäkerttu, varis ja siili. Roskat muistetaan kerätä pois ja Masan isää kiittää retkestä. Lopuksi viedään siilille pihalle maitoa (ja nykyvanhempi muistaa kertoa, ettei sille saa antaa maitoa oikeasti). Minttu retkellä on ihan herttainen pieni kirja taaperolle kesälukemiseksi, jonka palauttaminen kirjastoon ei tee vaikeaa.

IMG_1850

Markus Majaluoman Hulda kulta, tästä pääsee rannalle (WSOY, 2013) kertoo Huldan ja Jalmarin rantapäivästä. Hulda ja Jalmari pyöräilevät rannalle. Hulda levittää Jalmarin selkään aurinkorasvaa lapiolla, piilottaa saamansa kalan vieraan tädin hattuun ja hautaa Jalmarin hiekkaan.

IMG_1854IMG_1855

Kerronta on simppeliä ja naiiviakin paikoitellen. Lauseet ovat taaperolle sopivan lyhyitä. Kirjan valtti on Majaluoman muistakin kirjoista tuttu äkkiväärä huumori, jota harvoin näkee näissä taaperoille suunnatuissa kirjoissa. Huldalle sattuu ja tapahtuu niin että kirjaa lukevaa aikuista naurattaa, vaikkei lapsi ihan ymmärräkään, mistä on kyse.

IMG_1856

Lucy Cousinsin Maisan hellepäivä (WSOY, 2004) on maisamaisen yksinkertainen kertomus kuumasta päivästä. Maisa hakee vajasta puhallettavan uima-altaan, joka täytetään vedellä. Kun uimapuvut on saatu päälle, Maisa ja Tellu huomaavatkin, että allas vuotaa. Maisa osaa onneksi paikata reiän, ja lapset luulevat pääsevänsä uimaan – mutta paikalle hölkkää Nipa-norsu, joka täyttää koko altaan. Silloin hän suihkuttaa pienempien päälle, ja kaikilla on vilpoinen olo.

IMG_1848

IMG_1846

Maisat, tämäkin, ovat hyväntahtoisia pieniä kirjoja, joissa on muutamia lasta naurattavia käänteitä ja kiltti loppu. Kaikki viihtyvät yhdessä ja välittävät toisistaan. Taaperomme kiikuttaa näitä säännöllisin väliajoin luettavaksi, ja aika harvoin ne tökkivät aikuistakaan, vaikka ovatkin tällaisia kansainvälisiä bestsellereitä.

IMG_1862

Reetta Niemelän ja Leena Lumpeen Miljan kesä (Otava, 2005) on meille ensikosketus Milja-tytöstä kertovaan kirjasarjaan. Kirjailija Reetta Niemelä on meille entuudestaan tuttu mm. Tikkumäen talli -kirjasarjan ansiosta.

Milja-tyttö on maalla ukin apuna (“pikkupiikana”) ja pääsee osallistumaan hommiin puiden kantamisesta siementen kylvämiseen.

IMG_1864IMG_1865

Kirjassa kertova teksti vuorottelee reseptien, askarteluohjeiden ja runojen kanssa. Teksti tunnelmoi kesäisillä tuoksuilla, äänillä ja näkymillä. Melkein rupeaa tekemään mieli maalle!

Kuvitustyyli on vähän herkkää minun makuuni, sillä olen graafisemman, suoraviivaisemman tyylin ystävä. Toisaalta näissä kuvissa on kesäistä, mummolaista herkkyyttä, joka sopii kirja aihepiiriin.

Muut kirjat kirjastosta, paitsi Maisa kirpparilta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s