Otso ja varpaansyöjät

IMG_1707

Joskus kirjastoreissulla tuntuu, että hyllyssä ei ole yhtäkään kelvollista kirjaa lapsille tai äidille. Kirjaston ihanuus piilee onneksi siinä, että joskus taas löytää loistavia aarteita. Eilen oli sellainen päivä. Löytyi vaikka mitä muutakin, mutta kaikkein eniten ilahduin siitä, että hyllyssä oli Anja Portinin ja Timo Mänttärin juuri ilmestynyt uutuus Otso ja varpaansyöjät (WSOY, 2015).

Ensiksi innostuin kirjasta kuvittajan vuoksi. Fanitan Timo Mänttäriä. Hänen kuvittamansa Isä vaihtaa vapaalle on yksi kaikkein suurimmista suosikeistamme, jolle tunnustinkin taannoin rakkauttani.

Otso ja varpaansyöjät on Anja Portinin ensimmäinen lastenkirja. Kirjan päähenkilö Otso on mummulassa kylässä. Ruokapöydässä kalaa syödessä puhe kääntyy ravintoketjuun, jota sitten tarkastellaan yhdessä mummun etsimästä kirjastakin. Äyriäinen syö levää, silli syö äyriäisen, turska sillin ja lopulta ihminen turskan. Mutta syökö joku eläin ihmisiä, Otso jää miettimään.

IMG_1693

 

Kirja on juuri sopivalla tavalla höpsö. Otso rakentaa mummun pihalle ravintoketjun, joka alkaa muurahaisesta ja koppakuoriaisesta, jatkuu leluun ja kissaan ja huipentuu Otsoon ja mummuun. Ei onnistu, sillä kukaan ei suostu syömään ketään.

“Miettinen loikoili hiekalla ja läppäisi tassullaan Kyöstin sivuun, kun minä työnsin Kyöstin sen kuonon alle. Minä taas en halunnut syödä Miettistä, koska Miettinen on mummun kissa. Ja mummu vain kutitti minua saatuaan minut kiinni, vaikka sanoin että mummun pitäisi syödä minut, sillä mummut ovat ravintoketjun huipulla.”

Mummu on ravintoketjun huipulla

Mummu on ravintoketjun huipulla

Syödyksi tuleminen alkaa pelottaa Otsoa. Syökö kissa hänen varpaansa? Entä onko kotiin päästyä jokin eläin syönyt isän ja aikooko se nyt syödä Otsonkin? Onneksi isä tulee –hengissä– ja lohduttaa poikaa. Otso on metsän kuningas, eikä kuulu ravintoketjuun.

IMG_1690

Kirja käsittelee lapsen pelkoja lempeällä ja huumorintajuisella tavalla. Pelot nousevat niin väärinymmärryksestä ja ylitulkinnasta (aikooko varpaita yöllä nuuskiva kissa syödä Otson) kuin toisten lasten jutuistakin (eläimistä kaveri on kertonut, että metsissä asuu ihmissyöjiä, joilla kasvaa luita nenässä). Aikuiset ovat aina lähellä auttamassa lasta pelkojen yli.

Vaikka kirjassa puhutaan peloista ja vaikka siinä esitellään mörköjä, se ei kuulemma ole kolmivuotiaan mielestä yhtään yhtään pelottava. Aika tiukasti kainaloon hän kyllä painautuu kirjaa luettaessa, mutta tahtoo sitten aloittaa kirjan heti uudestaan, kun se on niin hyvä. Palleroinen pikkuvelikin tykkää kirjan kuvista ja plärää niitä aikamoisella vauhdilla. Äitikin jää odottamaan Anja Portinilta lisää lastenkirjoja.

IMG_1680

Otso ja varpaansyöjät
Teksti: Anja Portin
Kuvitus: Timo Mänttäri
Kustantaja: WSOY, 2015
Mistä: kirjastosta

 

Advertisements

One thought on “Otso ja varpaansyöjät

  1. Pingback: Blogistanian kirjapalkinnot: ehdokkaani vuoden 2015 parhaista lastenkirjoista | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s