Makkarapiruetti

IMG_1461

Matti Pikkujämsä on minusta aivan älyttömän ihana. En siis voinut olla ottamatta kirpparilta mukaan Pikkujämsän kuvittamaa, Reetta Niemelän kirjoittamaa Makkarapiruettia (Otava, 2005), vaikka olinkin paikalla vain kohentamassa omaa myyntipöytääni, enkä missään tapauksessa ostamassa mitään. Noh, mukaan tarttui MYÖS yksi osa Jesse-koirakirjasarjasta koirahullulle siskontytölle ja tunne vihollisesi -hengessä Disneyn Prinsessa ja sammakko -kirja. Se siitä ostamattomuudesta. Sentään nämä kolme kirjaa maksoivat yhteensä vain 4 €, mutta tätä kirppisreissua ei millään voi kutsua hyllyjen tyhjennykseksi.

IMG_1466

Makkarapiruetti on kokoelma proosarunoja tai lyhyitä satuja. Tunnelma on huumorintajuinen ja usein absurdi. Tarinat rönsyilevät höpsösti ja saavat lapsen kysymään yhä uudestaan miksi. Kirja innostaa havainnoimaan ympäristöä kertomalla esimerkiksi, että kaarnaan on kaiverettu keikkiäisten aarrekartta tai tarinoimalla leppäkertuista, jotka heittelevät pilkkujaan ilmaan. Mummot seikkailevat kolmessakin tarinassa, ihanaa! Oman tarinansa saavat myös mm. rouva Krokkodiili, pyöräilevä hirvi ja koita nimeltä Vuu Duu.

IMG_1462

Tänään taidamme valita iltalukemiseksi tarinan nimeltä Sulo hiljaisuus, josta ote alla:

“Kuunnellaan hiljaisuutta, kuiskaavat myyrät ennen nukahtamista. Hiljaisuudella on paljon sanottavaa. Hiljaisuuden piiloa on hyvin vaikea löytää. Äänet, ne eivät millään malta olla hiljaa. Varsinkaan pikku äänet: pihisevät, puhisevat, kopisevat, suhisevat, kuhisevat, vikittävät, sipittävät, tikittävät, kipittävät, rapisevat, röpisevät, höpisevät, jupisevat, mutisevat, humahtavat, kumahtavat. — Kätkössä omassa kolossaan elelee hiljaisuus. Sulo hiljaisuus. — Miltä hiljaisuus näyttää? Montako jalkaa sillä on? Onko se vanha? Roikkuuko sen korvat maahan asti? Kasvattaako se retiisejä? –”

Siinäpä mietittävää vilkkaalle tytölle, jonka on usein vaikea rauhoittua ja hiljentyä.

Illaksi sopii myös kokoelman päättävä Pärrän unilaulu, jossa toivotellaan hyvää yötä suloisesti ja hauskasti:

Hyvää yötä ilta, hyvää yötä peitto ja kuu. Hyvää yötä emokissa, hyvää yötä ruusupuu. Hyvää yötä pipari & keksi, hyvää yötä mansikka muu. — Hyvää yötä riimikirja ja punasukkamirja. Hyvää yötä suttapytty. Hyvää yötä kenkä lytty…”

IMG_1463

Koira nimeltä Vuu Duu

IMG_1464

Reetta Niemelä on yllättävän monipuolinen kirjailija. Olimme lukeneet häneltä aiemmin Tikkumäen talli -sarjaa (postaus löytyy täältä), mutta en meinannut osata yhdistää heppatietokirjailijaa tähän proosarunoilijaan. Hyvin häneltä taipuvat nämä erilaiset genret.

IMG_1467

Kirjan kuvitus on taattua pikkujämsää. Kuvat ovat kauniita, simppeleitä, vaivattoman oloisia. Väritys on retron sinipunavalkoinen. Kokonaisuutena kirja on aika epäsuomalaisen näköinen, enemmän se näyttää ehkä menneiden aikojen tsekkiläiseltä. Kanteen olisin kyllä itse valinnut jonkin muun kuvan kuin siinä nyt on.

IMG_1465

Myös taitto on hieno, kuten ylläolevista kuvista varmasti välittyy. Otsikot on kivasti kirjoitettu käsin kaunolla, usein vähän vinoon ja epätäydellisesti. Paikoin käsialatekstiä on myös yliviivattu ja sutattu. Mukava kikka, joka pienentää tekijöiden ja lukijan välistä etäisyyttä.

Makkarapiruetti
Teksti: Reetta Niemelä
Kuvitus: Matti Pikkujämsä
Kustantaja: Otava, 2005
Mistä: kirpparilta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s