Akselin automatka

IMG_1448

“Akseli rakastaa autoja,
joka vehjettä jota voi ajaa,
isää ja äitiä piinaa hän niillä
vailla kaikkea äärtä ja rajaa.”

Luulen, että vielä ollessamme kuolaavia seniilejä satavuotiaita osaamme mieheni kanssa ylläolevat rivit ulkoa, vaikka olisimme unohtaneet kaiken muun, lastemme nimetkin. Ja omamme.

Olemme lukeneet Akselin automatkaa (Gyldendal & Läsrörelsen, 2012) satoja kertoja, ensin esikoiselle ja nyt kuopukselle. Kirja oli esikoisen kaikkein rakkain suosikki pitkän aikaa, ja siihen aikaan pystyin luettelemaan muutaman ensimmäisen aukeaman tekstit edes katsomatta kirjaa kertaakaan.

IMG_1451

Akselin automatka on näitä mäkkärikirjoja (aiemmin kirjoitin samaa jengiä olevasta Nukuhan jo, Vesta-Linnea -kirjasta täällä), joita kirpparit ovat pullollaan, kun niitä on kaikille jaettu hampurilaisen kanssa ja kukaan ei niitä enää käytettynä halua. Joukossa on oikeasti hyviä kirjoja, niin kuin tämä Akselin automatka, joita sitten saa muutamalla sentillä kirpparilta. Meillä on menossa toinen kappale tätä kirjaa, sillä ensimmäinen rakastettiin palasiksi.

IMG_1454

Sanottakoon vielä tässä kohtaa, että en juuri pidä autoista tai Mäkkäristä. No, lapsemme (varsinkin poikamme) rakastavat autoja, joten autoja ja autokirjoja heillä piisaa. Ja kirjaa varten meidän ei tosiaan ole tarvinnut mennä ylikansalliselle hampurilaiselle.

Akselin automatka on runomuotoinen kertomus autoja rakastavasta pikkuankasta. Vanhempien mielestä Akselin pitäisi käyttäytyä kuin ankka, mutta se ei sovi Akselille, joka karkaa eräänä aamuna autoa etsimään. Akseli törmää itkevään elefanttiin.

“Autoni on hukassa,
norsuparka nyyhkäisee.
Heti sekin katoaa
nenäänsä kun pyyhkäisee.”

IMG_1450

Norsun auto löytyy nenäliinakasan alta, ja eikun ajelemaan. Tien poskesta kyytiin tarttuu kaksi liftaavaa kirahvia, ja myöhemmin autetaan Ferrari-kuski autoineen autokorjaamolle, autohullun Akselin taivaaseen. Autokorjaamolla on niin ihanaa, että Akseli pyörtyy hämmästyksestä. Autoja piisaa Bugatista Maseratiin, ja onnellinen ankanpoika saa pummattua itselleen töitä avustavana rasvarina. Lopulta Akselin perhekin kaakattaa paikalle, ja kaikki pääsevät ajelemaan autolla iloisen jälleennäkemisen kunniaksi.

IMG_1455

Kirjassa toistuu seuraava runonpätkä erilaisina muunnelmina:

“On paloautoja, valoautoja,
vanhoja autoja, uusia autoja,
sinistä ja hopeaa,
hidasta ja nopeaa,
Dodgea ja Porschea,
Focusta ja Xaraa.
Lähdetäänpä autojahtiin,
se on meikäläisen alaa!”

Se jää tehokkaasti mieleen. Ensin en oikein edes pitänyt siitä, mutta hyvin se vaan on mieleen jäänyt. Yleisesti kirjan riimit tökkäisevät aina välillä, ja alkuun kömpelöt riimit ärsyttivät minua. Enää ei oikein tunnu missään. Olen kyllä paremminkin runoiltuja lasten runokirjoja lukenut, mutta tässä kun on kiva tarina autoja rakastavasta lapsesta ja mukava kuvitus, ei mitan töksähtely ole niin suuri ongelma. Lisäksi tarinankuljetus toimii niin, että lapsikin jaksaa pysyä mukana runomitasta huolimatta.

Monet kuvista ovat ihania, varsinkin autot ja norsut. Otin edellisestä, hajonneesta kirjasta talteenkin muutamia ehjäksi jääneitä sivuja kehystämistä varten. Kansi ei kirjassa vakuuta, mutta onneksi kuvitus on muuten pääosin onnistunut.

IMG_1453

Akselin automatka
Teksti ja kuvitus: Marianne Iben Hansen & Hanne Bartholin (suom. Juhani Lindholm)
Kustantaja: Gyldendal & Läsrörelse, 2012 (Läsrörelsenin erikoispainos)
Mistä: kirpparilta

Advertisements

2 thoughts on “Akselin automatka

  1. Se on jännä miten lapsen suosikeista tulee omiakin, kun itse nauttii lapsen ilosta ja riemusta kirjan äärellä. Meillä luettiin joku vuosi sitten tosi paljon autokirjoja, nyt ne ei ole ollenkaan niin in! Kuvakirjojakin sain luettua sillä verukkeella, että katso taustalla menee auto :D!

    Like

  2. Ennen kuin meille syntyi poika, poikien autohulluus oli musta jotenkin ihan kauheaa, sellaista että opetetaan pikkupojat jo syntymästä asti stereotyyppisen maskuliiniseen maailmaan. Näköjään se tulee ihan opettamattakin, ja omalla lapsella se onkin suloista ja hellyyttävää.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s