Morris Lessmore ja tuhansien tarinoiden talo

books

“Morris Lessmore rakasti sanoja.
Hän rakasti tarinoita.
Hän rakasti kirjoja.
Hänen elämänsä oli kirja, jota hän itse kirjoitti
– siististi sivu toisensa jälkeen.”

IMG_1177

Morris Lessmore ja tuhansien tarinoiden talo -kirjan (Tammi, 2012) avaus ei jätä epäselväksi, mistä on kyse. Rakkaudesta kirjoihin.

Morrisin elämä menee hujan hajan, ja Morris lähtee vaeltamaan. Hän kohtaa “kauniin neidin, jota iloisesti lepattava kirjaparvi lennätti perässään.” Morris päätyy kirjastoon, ja alkaa hänen elämänsä kirjojen keskellä. Toisinaan hän eksyy kirjaan ja jää sen seuraan päiväkausiksi. Kuluu päiviä, kuukausia, vuosia. Morris muuttuu kurttuiseksi, kirjat eivät. Kirjat hoivaavat Morrisia tarinoillaan joka ilta.

IMG_1186

Koittaa aika, jolloin Morris kirjoittaa kirjansa viimeisen sivun ja lentää pois, samanlaisena kuin kohdatessaan kirjat ensimmäistä kertaa. Morris kuitenkin jättää oman kirjansa taakseen. Morrisin kirjaystävät lukevat hänen tarinaansa, ja juuri silloin sisään astuu pieni tyttö, joka alkaa lukea Morris Lessmoren tarinaa. “Ja niin tarinamme päättyy samalla tavalla kuin se alkoikin… siitä, että joku avaa kirjan.”

IMG_1181IMG_1182Tämä on hyvin hiljainen ja aika surumielinen tarina kirjoista. Morris elää käytännössä yksin, vaikka välillä muitakin ihmisiä käy hakemassa luettavaa. Väritys on tumma; on paljon ruskeaa ja seurana harmaata, sinistä ja vähän vihreää. Mykkäfilmien ajan estetiikka vetoaa aikuiseen, mutta ei oikein lapseen. Kirja jättää vähän haikean olon ja jään miettimään, mitä oikein kaipaankaan tai suren. Ehkä se on vain kirjassa vallitseva intensiivinen luopumisen ja vanhenemisen tunnelma. Kirjan lopussa on kirjailijan omistus Mary Katherine Joycelle, jonka kateelliset kohtalottaret veivät liian varhain”. Kirjailijan vaimo? Onkohan hän kirjoittanut tämän kirjan lohdutukseksi itselleen?

IMG_1184IMG_1185Emme ole lukeneet tätä kirjaa vielä lasten kanssa. Tämä oli meillä kerran lainassa kirjastosta, ja silloin yritin tyrkyttää tätä esikoiselle luettavaksi pari kertaa. Hän ehdotti aina jotain muuta kirjaa. Minä itse tästä ihan pidin silloinkin, aikuisten kirjana. Nyt tämä tuli kirpparilla vastaan eurolla, ja pakkohan se oli ottaa mukaan, ihan itseä varten. Luulen, että tarjoan tätä luettavaksi taas vuoden tai parin päästä, ja kirjoja rakastavan, maailmantuskassa kieriskelevän teinin voi sitten taas olla kiva löytää tämä hyllystä. Tämä on myös kirja, jonka valitsisin yhdeksi luettavaksi, jos minun pitäisi puhua lapselle kuolemasta.

Screen Shot 2015-06-08 at 10.37.22Kirja sopisi lahjaksi toiselle aikuiselle kirjanystävälle. Seuraksi vielä tämä Etsyn kortti ja paketti on valmis.

Morris Lessmore seikkailee myös animaatiolyhytelokuvassa The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore. Lyhäri on hyvinkin saman näköinen kuin kirja, ja minusta selkeästi aikuisille suunnattu. Ihan hienon näköinen se kyllä on, joskin vähän hidas.

Morris Lessmore ja tuhansien tarinoiden talo
Teksti: William Joyce (suom. kaisa Kattelus)
Kuvitus: William Joyce ja Joe Bluhm
Kustantaja: Tammi, 2012
Mistä: kirpparilta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s