Helsinki-kirjoja lapsille

IMG_1252

Kesä lähestyy! Meidän perhe ei tänä kesänä taida päästä matkailemaan sen kauemmas kuin lähijunalla Helsinkiin, mutta otetaan siitäkin ilo irti. Esikoinen on aivan innoissaan Linnanmäestä ja Korkeasaaresta. Lomaa odotellessa olemme lukeneet Helsinki-aiheisia lastenkirjoja.

Helsingin designpääkaupunkivuoden kunniaksi julkaistu Hurraa Helsinki! (Tammi, 2012) esittelee muotoilua lapsille. Kirjassa vietetään päivä Helsingissä ja siinä sivussa tutustutaan designiin leipätekstin ja infoboksien avulla. Kirja löytyi tietokirjahyllystä, ja tietokirjana sitä kannattaakin lukea. Itse tarina on aika suppea. Päähenkilöperheen lehmäkannu rikkoutuu, ja perhe lähtee kaupungille ostamaan uutta kannua.

Kuva-arvoitus aikuiselle: etsi kaikki tunnetut designesineet.

Kuva-arvoitus aikuiselle: etsi kaikki tunnetut designesineet.

Designia on esillä paljon. Jo ensimmäiselle aukeamalle perheen kotiin on saatu laitettua mm. Lokki-valaisin, Vallilan (?) ja Marimekon (?) verhot, Jukka-hakka, Artekin syöttötuoli ja ehkä Tapiovaaran Pirkka-tuolit. Tämä on monien muiden aukeamien lailla vähän piilokuva, puuhaa kirjaa lukevalle aikuiselle.

IMG_1254

Muutoinkin esillä on yhtä lailla arkisempaa kuin näyttävämpääkin designia. Kirjassa puhutaan niin Abloy-lukoista, ratikoista kuin villasukistakin, siinä aaltojen, wirkkaloiden ja isoloiden välissä. Kirja muistuttaa, että myös vaikkapa liikennettä pitää suunnitella joukkoliikenteen reiteistä ratikan ulkonäköön.

Kirjassa katsastetaan Helsingin nähtävyyksiäkin. On Kasvitieteellistä puutarhaa, Rautatieasemaa ja Espan puistoa. Lasta innostetaan katsomaan kaupungilla niin ylös etsien Bubi-huuhkajaa kuin alas kaivonkansien kuoseja katsellen. Lapsi ilahtuu, kun näkee tuttuja paikkoja kuvissa.

Kirja on kompakti paketti Helsingistä ja muotoilusta monenikäisille lapsille. Leikki-ikäinenkin jaksaa hyvin katsella tuttuja maisemia, mutta infoboksien sisältö uppoaa varmasti paremmin vähän vanhempaan lapseen, eskarilaiseen tai koululaiseenkin.

Lämpenen Salla Savolaisen kuvitustyyliin kirja kirjalta enemmän. Meillä on nyt luettu itse asiassa aika paljon Savolaisen tuotantoa, sillä esikoinen tykkää vesta-linneoista, Tikkumäen tallista ja Heinähatusta ja Vilttitossusta. Salla Savolaisella on kyky luoda tunnistettavan näköistä arkea, jossa on paljon yksityiskohtia.

IMG_1256

Samoista kuvista kuin Hurraa Helsinki! on koottu myös katselukirja MiniHelsinki, jota olen aina toisinaan yrittänyt ujosti tarjota kuopukselle luettavaksi kirjastossa. Pallero ei ole ainakaan toistaiseksi innostunut, vaikka omasta mielestäni kirja on hauskan näköinen.

Yksi tyttären lempparikuvista esittää tuttua kirpparimiljöötä.

Yksi tyttären lempparikuvista esittää tuttua kirpparimiljöötä.

Hurraa Helsinki! Ikioma kaupunki
Teksti: Karo Hämäläinen
Kuvitus: Salla Savolainen
Kustantaja: Tammi, 2012
Mistä: Kirjastosta

IMG_1258

Tatu ja Patu Helsingissä (Otava, 2008) vie seikkailulle halki Helsingin tatujapatumaiseen tyyliin. Tatu ja Patu tulevat pääkaupunkiin moikkaamaan serkkuaan Joria. Serkulla onkin kiire, ja pojat päätyvät porhaltamaan Helsingin päänähtävyyksien läpi hurjaa vauhtia. “Kylläpä näillä helsinkiläisillä on kiire”, Patu ihmettelee. Jorilla vielä salkkukin tupruttaa höyryä. Mitä ihmettä? Tie vie Kansallismuseoon, Olympiastadionille, Lintsille ja Kauppatorin kautta Korkeasaareen. Välillä saadaan matkustaa ratikalla ja metrolla. Joria ei vain löydy. Tatu ja Patu keksivät tehdä muovailuvahasta Jori-patsaita, joita he sirottelevat näkyville paikoille Helsingin nähtävyyksiin. Jori löytää pojat Eduskuntatalon pihalta. Selviää, että höyryävässä salkussa on jäätelöä. Jori on koko päivän yrittänyt hoitaa itselleen lupia jätskikioskiin.

Tämä on mielestäni yksi onnistuneimmista Tatun ja Patun seikkailuista. Juoni kulkee vauhdikkaasti ja mukana on sopivasti käänteitä. Kuvissa ei ole ihan niin hillittömästi huvittavia yksityiskohtia kuin esimerkiksi suursuosikissamme Tatu ja Patu päiväkodissa, mutta kyllä näissä kuvissa katsottavaa riittää. Kuvien pienistä vitseistä feivarimme on Korkeasaaren kameliaitausta siivoavan miehen imurin brändi “Caccavece”.

Kuten Hurraa Helsinki -kirjankin parissa, tässäkin kirjassa isosisko rakastaa bongata tuttuja paikkoja kuvista. Hän tykkää myös pohtia Jorin savuavan salkun arvoitusta ja kuvitella itsensä Linnanmäen laitteisiin.

Olen kirjoittanut kirjasta aiemmin lyhyesti täällä, listatessani meidän perheen suosikkitatupatuja.

IMG_1263

 

Tatu ja Patu Helsingissä
Teksti ja kuvitus: Aino Havukainen ja Sami Toivonen
Kustantaja: Otava, 2008 (kymmenes painos)
Mistä: kirpputorilta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s