Taittuuko matikka?

KANSI Matematiikkakirja-282x222-v09-KAIKKI.indd

Esikoisellamme on nyt nelivuotispäivän lähestyessä herännyt rakkaus muotoihin ja avaruudelliseen hahmottamiseen. Saimme Nemolta arvosteltavaksi hauskan Taittuuko matikka? -kirjan (Nemo, 2015) , joka on nyt niin ajankohtainen tyttären elämässä, että hän haluaa sen mukaan esimerkiksi hammaspesulle ja vessareissulle.

Kirja opettaa matematiikkaa havainnollisesti avattavien luukkujen ja taitettavien läppien avulla. Kirja oikein kutsuu tutkimaan pulmia kädestä pitäen.

IMG_1214

Esikoisen matemaattiset taidot ovat toistaiseksi sellaiset, että hän osaa luetella numerot kymmenentoistaan asti (“kahdeksantoista, yhdeksäntoista, kymmenentoista…”) ja saattaa toisinaan melkein tajuta, että kun ottaa kummankin käden viisi sormea, saadaan yhteensä kymmenen. Monet Taittuuko matikka -kirjan asiat ovat siis hänelle vielä liian edistyneitä, mutta se ei intoa vähennä.

IMG_1215

Kirja alkaa laskutikkailla, jotka auttavat hahmottamaan yhteen- ja vähennyslaskua. Pian siirrytään erilaisiin muotoihin ja kappaleisiin, joihin voi tutustua taitettavien mallien avulla. Yksi suurimpia suosikkeja on Muodonmuutoksia-aukeama, jossa muodot muuttuvat toisiksi kulmia kääntelemällä. Lapsi ei saa tästä millään kyllikseen, vaan voisi nostella kulmia loputtomiin.

Lopulta päästään murtolukuihin, joita tutkitaan kieputettavan kiekon ja jaettavien pizzojen avulla. Viimeiseksi taitoja testataan vielä tietokilpailussa.

Itse olen matemaattisesti aivan lahjaton. Voi voi, kun olisin saanut jonkun tällaisen kirjan käsiini lapsena! Kävin ala-asteen kävin oikein vanhanaikaisessa kyläkoulussa, jossa opetusvälineet ja -metodit olivat suoraan viisikymmentäluvulta eivätkä kyllä yhtään villinneet matikkaintoa. Tämän kirjan taas luulisi herättävän matemaatikon aiheeseen nahkeamminkin suhtautuvissa.

IMG_1175

Anoppilasta löytyi näin hienot matikkadominot!

PS. Saimme kirjankansibingossa ruksittua näiden kirjojen ansiosta kohdan ‘abstrakti’.

Taittuuko matikka? Nosta, käännä ja kokeile
Suomentaneet Noora Arvola ja Miika Luoto (alkuperäisiä tekijöitä ei ole kerrottu)
Kustantaja: Nemo, 2015
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s