Oma pieni pikkuruinen: kirja mahdottomasta rakkaudesta

oma pieniJoskus hassunkin kannen takana voi olla ihana kirja. Ulf Starkin ja Linda Bondestamin Oma pieni pikkuruinen (Teos, 2014) on ihana, mutta en ehkä olisi tullut tarttuneeksi tähän kirjaan, jos en olisi entuudestaan fanittanut tekijöitä ja tiennyt tämän kirjan olleen Finlandia Junior -ehdokkaanakin, sillä kannessakin poseeraava päähenkilö Olento ei vaan ulkonäöltään vetoa minuun yhtään. Onneksi kuitenkin tartuin, sillä tämä on ihanan haikea pieni kirja.

IMG_0962IMG_0963

Olento asuu luolassa eikä kestä päivänvaloa. “Jos hän menee päiväsaikaan ulos, olo käy ensin hiukan kehnoksi. Sitten kauhean kehnoksi. Sitten hän kuolee.” Olento on hyvin yksinäinen. Hän näkee unta, että olisi joku jonka kanssa jutella, mutta herää siihen että itkee. Eräänä aamuna luolaan lentää auringonkipinä.

“Kipinä hohtaa niin että Olennon on pantava silmät sirrilleen. Hän on pieni ja osaa puhua. Hän on sellainen josta voi pitää huolta, Olento ajattelee. Iso sydän jyskyttää. -Tahdotko olla oma Pikkuruiseni?”

Kipinä ei ensin tahdo ison ja ruman Olennon rakkautta, mutta kertoo tälle Auringosta ja väreistä, meristä, metsistä ja autiomaista. Eläimistä nimeltä suurloikkari, metsämäyhy ja puuveivari.

IMG_0967IMG_0966

Tulee myöhä, ja Kipinän on kiiruhdettava takaisin aurinkoon. Paluumatkalla Olento poimii auringon lämmittämän kiven, jota se pitelee kuin munaa.

Kirjaa on verrattu Päivänsäteeseen ja menninkäiseen. Toinen on valon lapsi, toinen elää pimeässä. Rakkaus on muutenkin mahdotonta. Toinen on iso, toinen pieni. Toinen elää vain päivän verran ja joutuu palaamaan aurinkoon, toinen jää luolaansa asumaan. Kirja jää kaihertamaan luopumisen tuskaa ja suloista kaipuuta.

Vaikka kirjan pieni koko ja naiivisti piirretty Olento viittaavat siihen, että tämä olisi tarkoitettu pikkuisille, ei tämä ole mikään taaperoiden kirja. Itse olisin tunnekuohujen vallassa olevana taidelukiolaisena varmasti lukenut tätä uudestaan ja uudestaan, siinä Pikku Prinssin fanittamisen ohessa.

IMG_0964IMG_0965

Stark ja Bondestam ovat aiemmin tehneet yhdessä mm. kirjan Diktaattori, josta kirjoittamani postaus löytyy täältä.

IMG_0968PS. Kirjankansibingossa saamme ruksittua keltaisen värin tämän kirjan ansiosta.

kirjankansibingo

Oma pieni pikkuruinen
Teksti: Ulf Stark (suom. Liisa Ryömä)
Kuvitus: Linda Bondestam
Kustantaja: Teos, 2014
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s