Lohikäärmeunia: lastenkirja unettomuudesta

Meidän perheen elämä on pyörinyt nukkumisen ympärillä viimeiset nelisen vuotta. Esikoinen oli huono nukkuja, kuopuksen raskaus sekoitti minun uneni ja kuopus se vasta huonouninen sitten olikin ensimmäiset 18 kuukautta elämästään. Vieläkään meillä ei nukuta mitenkään riittävästi. Siksi kaikki uniaiheiset kirjat ovat hyvin rakkaita meilläpäin.

lohikäärmeunia

Sanna Tahvanaisen ja Jenny Lucanderin Lohikäärmeunia (Schildts & Söderströms, 2015) kertoo äidin unettomuudesta. Bellan äiti ei saa unta, koska tekee liikaa töitä. Miten ihminen voi olla liian väsynyt nukahtamaan, kirjassa pohditaan. Bella yrittää opettaa äidille, että sänky on lukemista ja nukkumista varten, mutta huomaa äidin peittoa kohottaessaan, että sänky on täynnä papereita. Bella kantaa äidistä vastuuta ja yrittää kaikkensa tuutulauluista lampaiden laskemiseen, mutta äiti ei vaan nuku, kunnes  eräänä iltana Bella osaakin toivottaa äidin lohikäärmeunille. Äiti tekee työtä käskettyä ja näkee monivaiheista lohikäärmeunta, jonka parissa saa nukuttua koko yön. Seuraavana päivänä äidillä on aikaa leikkiä Bellan kanssa.

IMG_1086

Kirjan aihepiiri on siis tuttu, sillä olen itse viettänyt liian monta vuotta liian vähillä unilla. Väkisinkin tulee mietittyä, miten oma väsymys heijastuu lapsiin. Siksi löydän itseni lukemasta sydän syrjällään Bellasta, joka pitää äidistä huolta. Aika pienenä on tyttö joutunut vastuuta ottamaan. Sellaista se usein on, jos perhessä ei ole kaikki kohdallaan. Kirjassa on myös lapsia ilahduttavaa roolien kääntämistä päälaelleen, esimerkiksi silloin kun Bella tarkastaa äidin sänkyyn ennen nukkumaanmenoa.

IMG_1087

Äidin uni ei ihan aukea minulle. Mahtaako se olla painajainen vai ihan hyvä uni? En jotenkin löydä sen symboliikkaan koodiavainta. On vanhan lohikäärmeen kuolemaa ja poikasen syntymää – ehkä äiti aikoo luopua entisistä stressaavista kuvioistaan ja aloittaa uuden elämän?

Jenny Lucanderin kuvitus käyttää rohkeita värejä, varsinkin oranssia ja sinistä. Kuvitus on pitristävästi aivan omansa näköistä. Lohikäärmeet ovat aika hurjan näköisiä, äiti taas pehmeän pulleroinen ja Bella söötti ja ilmeikäs.

IMG_1089IMG_1090

Lastenkirjat käsittelevät nykyisin mitä moninaisimpia pulmakohtia. Hyvä, että unettomuuttakin käsitellään; aina ei omista ongelmistaan ole helppo puhua lapselle suoraan, ja kirja voi antaa sopivia sanoja aiheen käsittelyyn. Ehkä tämä on myös vähän unettomien äitien lohtukirja, josta hakea samastumiskohtia.

Meidän palleromme ovat valitettavasti vielä liian pieniä tälle kirjalle, joka saa odottaa hyllyssä varmaan parisen vuotta. Toivottavasti silloin unettomuus on meillä vain akateeminen ongelma, jota tarkastellaan kaukaa kuin jotain eläintarhan eläintä.

PS. Kirjankansibingossa saimme ruksittua kohdan ‘värikäs’.

kirjankansibingo

Lohikäärmeunia

Teksti: Sanna Tahvanainen (suom. Katriina Huttunen)

Kuvitus: Jenny Lucander

Kustantaja: Schildts & Söderströms, 2015

Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

One thought on “Lohikäärmeunia: lastenkirja unettomuudesta

  1. Pingback: Lastenkirjoja nukkumisesta | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s