Rudolf Koivu -palkittu Otso Aarnisen salaperäinen seikkailu

IMG_1031 Satu Kettusen lastenkirja Otso Aarnisen salaperäinen seikkailu (Tammi, 2014) sai juuri tämän vuoden Rudolf Koivu -kuvituspalkinnon. Tuomaristo tykkäsi ilmavasta kuvituksesta ja siitä, että lastenkirjan päähenkilönä on keski-ikäinen mies. Kuinka ollakaan, ostin kirjan kirpparilta viime viikolla (hintaan 2 €, harmittaakohan myyjää nyt?). Emme olleet edes ehtineet lukea sitä, sillä samalla kirppisreissulla tarttui mukaan niin paljon kirjoja, että laitoin tämän kaappiin odottamaan hetkeä, jolloin tarvitaan lahjaa tai palkintoa. Nyt tämä oli tietenkin ihan pakko ottaa luettavaksi salaa yksin. Pitää varoa, ettei jää kiinni: kun lapset ovat menneet nukkumaan, äiti päästää pedon itsessään irti ja lukee fikkarin valossa lastenkirjoja. IMG_1032 Otso Aarninen on aikaihminen, joka asuu Arkikatu 5 B:ssä, on toimissaan huolellinen ja ajattelee, että joskus vielä on oikea hetki seikkailuihin. Sitä hetkeä ei kuitenkaan meinaa tulla, kunnes eräänä päivänä Otso kuulee rapussa lapsen kertovan aikuiselle, että kannattaisi ruveta kyllä-ihmiseksi, niin voi päästä seikkailuihin. Otso seuraa neuvoa ja lähtee kylille sanomaan kyllä. Siten hän saa hattaran, jonka vaihtaa lintupilliin, joka puolestaan johdattaa lopulta Otson kohti orastavaa ihmissuhdetta. Siinä matkan varrella pääsee vielä sirkukseen ja juhliinkin. IMG_1037 Otso Aarnisen salaperäinen seikkailu on filosofinen ja positiivinen kirja, joka kehottaa tarttumaan elämästä kiinni ja astumaan seikkailuun. Minua ilahduttaa alussa, kuinka iskelmälaulajan tai pesäpalloilijan näköinen Otso istuu harmaassa olohuoneessaan, kokoaa pienoismallia ja antaa tangon värisyttää rintaansa. Pala palalta väri astuu Otso Aarnisen elämään, kun seikkailulle vain antaa mahdollisuuden. Otso vaikuttaa kohtaloonsa omilla valinnoillaan: hän lohduttaa itkevää lasta hattaralla ja saa vaihdossa lintupillin — jota hän lopulta soittelee seikkailusta väsyneenä ja kuulee jonkun vastaavan soittoon. Haltiatar! Ei kun seinänaapuri Sirkku Tiukulainen, joka kutsuu kahville.

Kirja on toteutettu modernin ja freesin oloisella kollaasitekniikalla. Kuvissa on hauskaa kolmiulotteisuutta. Otso-hahmo Kuvituksen lisäksi myös typografialla on iloteltu: välillä tekstiä raikastetaan kaunokirjoituksella, välillä taas kirjaimet saavat kiertyä kerälle tai laskeutua portaina alas. Olisivat saaneet temppuilla vähän lisääkin. IMG_1039 Odotan vähän jännityksellä, etää mitähän mieltä esikoisemme mahtaa tästä olla. Ainakin kirjan alku menee häneltä varmaan yli, ja paikoin kirja on muutenkin suunnattu isommille, jollei jopa aikuisille. Monissa lastenkirjoissa on kuitenkin se pientä lastakin viihdyttävä taso, niin kuin varmaan tässäkin. On sirkusta ja hattaraa ja seikkailuja. Satu Kettusen blogissa oli hauska kuva seuraavan kuvitustyön alusta, käykää kurkkaamassa! Minusta on aina mielenkiintoista nähdä kulissien taakse.

PS. Kirjankansibingossa saimme nyt raksittua kohdan ‘monta henkilöä’.

kirjankansibingo

Otso Aarnisen salaperäinen seikkailu Teksti ja kuvitus: Satu Kettunen Kustantaja: Tammi, 2014 Mistä: kirpparilta

Advertisements

3 thoughts on “Rudolf Koivu -palkittu Otso Aarnisen salaperäinen seikkailu

 1. Mekin luettiin tämä joskus, kuvitus kutsui puoleensa. Ja olen samaa mieltä, että kirjan tarina oli isommille, ehkä aikuisille. Oli muistaakseni aika pitkäkin. Jännä juttu miten sen tyyliset voittavat usein lastenkirjapalkinnot.

  Like

  • Uuden genreluokituksen paikka: aikuisten lastenkirjat. Samaan kategoriaan kuuluu esimerkiksi Morris Lessmore ja tuhansien tarinoiden talo, joka mulla tuossa odottelee postauksen kirjoittamista.

   Like

 2. Aikuisten kuvakirjoja on muualla mualimoo muttei vielä meillä ihan selkeästi niin markkinoituna. Ehkäpä uudet tuulet puhaltaa! Lessmore on tuttu ja siitä kyllä ihan tykkäsin. Blogattukin joskus.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s