Suuri karttakirja

MARKKANSI_Suuri_karttakirja.indd

Viime joulun alla ihmettelin Otavan ruuhkaisen ystävämyynnin jonossa kaikkien korista löytyvää hienon näköistä karttakirjaa. Jono oli pitkä, lapset väsyneitä ja itse niin hikisen nuupahtanut, etten jaksanut lähteä seikkailemaan syvemmälle myymälään etsimään kirjaa.

Nyt se on meilläkin. Nemon Suuri karttakirja (2014). Se on ihana.

IMG_0915

IMG_0913

Piirrosjälki on kaunis. Värit ovat retrohenkiset ja hienot. Yksityiskohdat ovat kekseliäitä. Katsottavaa on paljon. Mä niin tykkään.

Suuri karttakirja vie karttojen seurassa matkalle maailman ympäri. Kirjassa on 51 isoa karttaa, jotka johdattavat kuuden mantereen ja 42 maan halki. Karttoihin on piirretty kaupunkien, järvien ja vuoristojen lisäksi paljon tietoa kustakin maasta. On eläimiä, kuuluisuuksia ja ruokia. Kustakin maasta esitellään myös yksi tytön- ja yksi pojannimi, muttei kerrota, mitä nämä nimet edustavat. Suomen kohdalta löytyvät nimet Aino ja Veeti antavat jotain osviittaa, sillä ne ovat muutaman vuoden takaiset suosituimmat syntyneiden lasten etunimet.

Mitä muuta saamme tietää Suomesta? Meillä on Tove Jansson, sauvakävely ja joulupukki. Marjoja, kannel ja mäkihyppääjä. Muumitalo. Itse olisin ehkä vielä kännykän sohaissut mukaan. Tytär istuu kirjan kanssa sohvalla ja selostaa näkemäänsä: “Sitten siellä oli PALJON petoeläimiä. Oli karhuja ja hirviä ja siiliä ja hirviöitä ja jäniksiä.”

IMG_0916IMG_0927

Tässä kirjassa on sellaista entisaikain seikkailukirjojen henkeä, että se saa tutkimusmatkailijan minussa syttymään. Itse olisin lapsena ehkä pyörtynyt, jos olisin saanut jotain näin hienoa tutkittavakseni.

IMG_0922

Lapsemme rakastavat Suurta karttakirjaa. Puolitoistavuotiaan rakkaus on niin rajua, että poika ei saa lukea kirjaa kuin aikuisen kanssa, ja sekös häntä nyppii. Kerroin myös isosiskolle, että tätä kirjaa luetaan vielä monta vuotta, joten sitä on syytä käsitellä äärimmäisen varovasti. Ei niin helppoa, kun intoa on paljon ja sivut suuria. Ehkä tämä ei ole lastenkirja ollenkaan. Ehkä tämä on sellainen mainostyöläisen lempikirja, jota varten minun täytyy hankkia vakityöpaikka mainostoimistosta, jotta minulla olisi työpöytä jolla pitää tätä. Sitä odotellessa on varmaan säilytettävä tätä jossain niin korkealla, että ainakaan pienin paperinsilppuri ei yllä tähän.

Kirja osoittautui tavattoman vaikeaksi kuvattavaksi, ja häpeän valokuviani, jotka eivät tee oikeutta upealle kirjalle. Jouduin myös kuvaamaan tämän aika nopsaan, jotta intomieliset kartanystävät eivät olisi tulleet ryttäämään sivuja. Menkää kirjakauppaan selaamaan itse.

Suuri karttakirja
Teksti ja kuvitus: Aleksandra Mizielińska & Daniel Mizieliński (suom. Tapani Kärkkäinen)
Kustantaja: Nemo, 2014
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

4 thoughts on “Suuri karttakirja

  1. Pingback: Tärkeitä karttoja seikkailijoille ja haaveilijoille | Lastenkirjapino

  2. Pingback: Hauska kaupunkikarttakirja lapsille | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s