Lastenkirjoja uimisesta

IMG_0804

Hävettää tunnustaa, mutta meillä sujahti koko talvi ohi ilman yhtään käyntiä uimahallissa. Meiltä on just sen verran matkaa uimahalliin, että matkoihin menee tunnin verran edestakaisin. Ihan liikaa arki-illoille, ja viikonloppuisin en ole saanut aikaan lähteä ollessani yksin lasten kanssa. Mutta nyt tyttäremme rupesi puhumaan taas uimisesta, ja sovimme menevämme pian uimaan. Sitä odotellessa luetaan kirjoja.

IMG_0805

Mimmi Lehmä uimahallissa (Mäkelä, 2014) on ensimmäinen Mimmi-kirja, jonka olemme lukeneet. Olin vähän ihmetellyt kirjastossa koko Mimmi Lehmä -lokeroa (voi tuota kirjoitusasua, tahtoisin koko ajan oikolukea sen viivalliseen muotoon Mimmi-lehmä), sillä omaan silmääni se on vähän tylsän näköinen kanttura. Mutta esikoinen oli nyt tullut Mimmi Lehmä -ikään ja tykästyi Mimmiin kovasti. Hän ei ole yksin – Mimmi Lehmä -kirjoja on käännetty kuulemma yli 3o kielelle. Kas kas.

IMG_0806

Mimmi Lehmä uimahallissa -kirjassa (tunnen koko ajan kasvavaa vihaa tuota kirjoitusasua kohtaan ja otan pian punakynän käteen. Päivystävä välimerkittäjä kävi täällä!) Missä olinkaan. Niin. Mimmi Lehmä uimahallissa -kirjassa Mimmi lähtee ihmisystävänsä Liisan kanssa uimahalliin, jossa saa laskea liukumäessä, hyppiä ja ennen kaikkea suorittaa uimamerkkejä, mistä Mimmi Lehmä innostuu ja suorittaakin vaikeimman uimamerkin, Kultakalan. Kotona lehmä esittelee merkkiään ystävälleen Varikselle, joka tulee kateelliseksi. Varis ei nimittäin osaa uida. Mimmi, Liisa ja Liisan veli Velipekka onneksi askartelevat Varikselle oman erikoismerkin, jonka Varis voi ansaita suorittamalla lentotemppuja. Varis antaa kaikkien aikojen lentonäytöksen, saa merkin, ja kaikilla on hyvä mieli. Lopuksi annetaan pieni viisaus: “Jos uinti liikaa pelottaa, voi ilmassakin sukeltaa ja hienon merkin suorittaa.”

IMG_0808

Tyttäreni mielestä Variksen lentotemput ovat niin hauskoja, että niille pitää oikein nauraa ääneen. Hän arvostaa myös lehmien laitumelle piirrettyä lehmänläjää, ja tykkää katsella uintikuvia. Varsinaista uimista varten kirja ei juuri valmistele, mutta on ihan kivaa fiilistelyseuraa. Minua kirja ei oikein saa syttymään, mutta lapsillehan nämä lastenkirjat on tarkoitettu. Parasta tässä kirjassa on mielestäni toisten ottaminen huomioon ja erilaisten lahjojen arvostaminen. Jos ei ole hyvä yhdessä asiassa, osaa varmasti jotain muuta oikein hyvin. Se on tärkeä oppitunti lapsille. Kirjassa on kiva kahden erilaisen luonnetyypin kuvaus: Mimmi syöksyy tuosta vaan opettelemaan uutta, vaikka eiväthän lehmät käy uimahallissa. Varis taas on herkempi ja varovaisempi. Ja ärtyisä. Kaveria autetaan kuitenkin.

IMG_0809

Mimmi Lehmä uimahallissa
Teksti: Jujja Wieslander (suom. Terhi Leskinen)
Kuvitus: Sven Nordqvist
Kustantaja: Mäkelä, 2014
Mistä: kirjastosta

IMG_0811

Liane Schneiderin Laura-sarjassa opiskellaan kaikenlaista uutta Lauran johdolla. Laura uimahallissa (Kolibri, 2007) -kirjassa tarhaikäinen Laura opettelee uimaan. Kirjassa käsitellään kaikenlaista, mitä uimareissulla tapahtuu. Pitää riisua vaatteet ja käydä suihkussa, mutta sitten pääseekin uima-altaalle toisten uimakoululaisten kanssa. Ensin polskutellaan jaloilla, sitten jo polskitaan altaassa ja leikitään vesileikkejä. Seuraavilla tunneilla harjoitellaan yhä vaikeampia taitoja, kunnes päästään sukeltamaan ja suorittamaan uimamerkkiä. Laura saakin merkin ensiyrittämällä.

Laurat ovat informatiivisia, melko simppeleitä kirjoja, jotka eivät herätä minussa suuria tunteita mihinkään suuntaan. Meillä oli aiemmin myös Laurasta tulee isosisko, mutta sen lahjoitimme eteenpäin seuraavalle pikkuvauvaperheelle. Kuvitus on ihan ok, selkeää muttei mitenkään rakastettavaa, ja teksti toimittaa asiansa. Ihan hyvä kirja siis kaikille tuleville uimamaistereille.

PS. Kirjankansibingohaasteessa saimme ruksittua nyt kohdan lapsi.

kirjankansibingo

Laura uimakoulussa
Teksti: Liane Schneider (suom. Tiina Hämäläinen)
Kuvitus: Eva Wentzel-Bürger
Kustantaja: Kolibri, 2007
Mistä: kirppiksen ilmaislaarista

Advertisements

One thought on “Lastenkirjoja uimisesta

  1. Pingback: Siiri löytää simpukan | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s