Lastenkirjoja lomasta

IMG_0768

Kamala matkakuume! Olisi mahtava päästä matkalle mihin tahansa. Onneksi meillä alkoi juuri kirpparipöytä, jonka tuotoilla päästään varmaan edes Tukholman-risteilylle. Sitä odotellessa voi lievittää matkustusikävää lukemalla lasten kanssa lomasta.

IMG_0769

Katerina Janouchin ja Mervi Lindmanin luoma ihana Ingrid pääsee reissaamaan kirjassa Ingrid ska resa (Bonnier Carlsen, 2011). Ensin pakataan laukut ja odotetaan innoissaan matkaa. Odottavan aika on pitkä. Lopulta päästään matkaan lentokoneella. Perillä asutaan hotellissa, mennään rannalle ja käydään retkillä. Sitten on jo aika lähteä lähteä kotiin, nallellakin on jo koti-ikävä Hei hei, suuri maailma!

IMG_0772

Matkalla saa pomppia sängyllä.

IMG_0770

Ingrideissä on parasta Mervi Lindmanin luoman suloisen, suurisilmäisen hahmon lisäksi asioiden käsittely lapsen näkökulmasta. Niin kuin vaikka että lentomatkalla laitetaan turvavyö ja pitää istua paikoillaan, tai että “hotelli”-nimisessä talossa odottaa uusi sänky, jossa voi pomppia. Kirja toimii varmasti hyvänä apuvälineenä lapsen valmistelemisessa matkaan.

IMG_0773

Sanna Pelliccionin Onni-pojan mahtava matka (Minerva Kustannus, 2008) vie sankarinsa Onnin vanhempiensa kanssa matkalle sukulaisiin. Taas pakataan – myös Onni itse saa pakata – ja matkataan autolla, lentokoneella ja junalla. Matkalla saa syödä jätskiä ja leikkiä rannalla.

Onni-poika-kirjoissa on simppelisti yksi asia yhdellä sivulla. Pienen lapsen on helppo seurata lukemista, kun ei tarvitse yhden kuvan äärellä aina odottaa pitkän tekstinpätkän lukemista. Kuopuksemme tykkää pallopäisestä Onni-pojasta. Taitaa olla hepuissa samaa näköä. Perheemme yksivuotiaista koostuvan raadin mielestä hyvää on myös  se, että kirjassa on lentokoneita ja hiekkaan piilotettu Onnin isi. Voi miten hauskaa, näetkö äiti!

IMG_0776

IMG_0779

Lucy Cousinsin Maisa-kirjat jaksavat ilahduttaa lapsia vuosi toisensa jälkeen. Maisa on kova puuhaamaan kaikenlaista lapsen kokemuspiiriin kuuluvaa. Matkalle hän lähtee kahdessakin eri kirjassa, Maisa lähtee lomalle (WSOY, 2010) ja Maisa
Maisa lähtee lomalle -kirjassakin valmistelut alkavat pakkaamisella. Sitten ostetaan liput ja mmennään junalla hiekkarannalle. Matkalla saa pomppia sängyllä, uida ja herkutella. Lopulta mennään sänkyyn näkemään kauniita lomaunia. Esikoisemme rakasti yksivuotiaana etenkin kohtaa, jossa sanotaan “Liplap! Arttu kahlaa rantavedessä”. Sitä piti lukea uudestaan ja uudestaan, kunnes tyttö kiljui naurusta. Maisan kaupunkilomassa (WSOY, 2011) taas Maisa ja Keke saapuvat kaverinsa Hetan luo viikonlopun viettoon. On taloja, liikennettä ja paljon väkeä liikkeellä. Lelukaupassa on liukuportaat ja paljon leluja. Siellä Maisa eksyy, mutta löytää onneksi ystävänsä pian. Matkaan mahtuu vielä kahvilaa ja metroajeluakin. Kuopuksemme tykkää autojen kuvista ja kommentoi niitä ihastuneena. Myös pingviinit ovat hänen makuunsa.

Maisat ovat aina luotettavan herttaisia ja kilttejä. Luin joskus Lucy Cousinsin haastattelua, jossa hän kertoi, että Maisa on ikuisesti kolmevuotias, koska kohderyhmäkin on. Meillä kyllä kiinnostus Maisaan on ollut suurinta 1-2-vuotiaana. 1 1/2-vuotiaallamme on suurin Maisa-villitys päällä, kun taas 3 1/2-vuotiaamme ei oikein jaksaisi enää kuunnella Maisoja. Yli 30 miljoonaa kirjaa maailmanlaajuisesti myyneitä Maisoja on kritisoitu mm. kaupallisuudesta, mutta meillä ainakin lapset vaan ovat sattuneet taaperoikäisinä rakastamaan Maisaa. Minusta itsestäni Maisa on ihan ok; hahmo on sympaattinen, tapahtumat taaperon elämästä ja kirjat kivan värikkäitä. Näitä en kyllä uusina ostaisi kirjakaupasta, sillä paljon paljon mieluummin tuen kulutusvalinnoillani kotimaisia kirjailijoita ja kuvittajia. Lastenkirjat ovat kalliita, mutta niiden tekijät eivät niillä rikastu Suomessa.

IMG_0783

Advertisements

5 thoughts on “Lastenkirjoja lomasta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s