Kiitos! sanoi leijona

leijona

Esikoisemme vauva- ja taaperoaikaan meillä luettiin tosi paljon loruja. Kuopuksen kanssa on tullut loruteltua vähemmän, sillä hän ei vaan ole ollut kovin kiinnostunut niistä. Pojallamme on selkeät omat suosikit, joita hän tahtoo kuunnella, ja muut kirjat hän sulkee päättäväisesti ja kiikuttaa takaisin kirjakoppaan. Emme ole kuitenkaan vielä luopuneet toivosta, vaan pommitamme häntä hauskannäköisillä runokirjoilla. Sellainen on myös tämä Piia Perkiön ja Sanna Pelliccionin Kiitos! sanoi Leijona (Lasten keskus, 2014).

Kirjassa on houkuttelevan kirkkaankeltainen kansi, jossa hymyilee suuripäinen leijona. Ihan taaperopyydys koko kansi. Poikani oikein nappasi kirjan itselleen heti sen nähdessään. Pojan riemuksi leijona jatkaa seikkailujaan sisäsivuilla muiden eläinten ja ihmishahmojen kanssa.

Koneeni ei valitettavasti jostain syystä suostu lataamaan kuvia nettiin tällä hetkellä, joten tämä postaus lähtee julki valitettavan vähäkuvaisena. Huomenna uusin voimin uusi kuvanlatausyritys.

Kirjassa on runoja arjen tapahtumiin. Ne on jaettu viiteen eri osioon: loruja päivän puuhiin, leikkeihin, juhliin loruja ja ystävyydestä. Monet runoista ovat lyhyen napakoita, ja sopivat siksi hyvin kiihkeätempoiseen arkeemme. Lyhyissä loruissa on myös se hyvä puoli, että ne saattavat myös painua mieleen, jolloin niistä tulee suullista perinnettä ja niillä myös tulee loruteltua arjen tilanteissa. Sellaiseenhan lorut ovat omiaan, työvälineiksi kasvatukseen ja harhautusvälineiksi pulmatilanteisiin.

Meilläpäin on esimerkiksi välillä ollut vähän tahmeutta pukemisessa – välillä pukeutumisesta saa tarran tytär, välillä isi – joten hommaa rytmittävät runot ovat tervetulleita. Luemme kirjasta pukeutumisrunoja. Tytär katselee kuvia ja kysyy, että miksi nuo housut ovat vihaiset. Luetaanpa.

“Farkut kiukutteli, että
kamalaa kun sataa vetää.
Nyt ei päästä pihalle.

Fleece huusi eteisestä:
Tätä harmia ei kestä
sataa suoraan hihalle!”

Onko kukaan muuten lukenut Apo Apponen -kirjoja? Niissä seikkailee pitkävihainen paita, joka on minusta yksi lastenkirjallisuuden huvittavimpia oivalluksia. Tuli vaan mieleen näistä pukeutumishommeleista.

Kolmivuotias tykkää myös vessajutuista. Ja kyllä äitikin tykkää. Tässä kirjassa on oma vessa-aukeama, jossa oikein vessapaperin päällä riimitellään kakasta ja pierusta. Hyvää luettavaa pottahetkiin.

IMG_0631

Loruissa on myös vakavampaa asiaa niin suvaitsevaisuudesta ja kiusaamisesta (“Pieni leijona muistuttaa / kiusata ei ketään saa. / Me ollaan erilaisia / mutta samanlaisia.”) kuin kiukkuisuudesta (“Pois alta, olen kiukkuinen / kuin myrskytuuli hirmuinen…” tai “Kun päässä alkaa kiehua / on ihan pakko riehua!”). Luulen, että uhmaikäisen kanssa eläessä juuri nämä runot osoittautuvat kaikkein käyttökelpoisimmiksi.

Sanna Pelliccioni on luonut kirjaan hauskoja aukeamia, joiden taitto poikkeaa perinteisestä. Teksti on ilahduttavasti sijoitettu pilviin, vessapaperiin ja leijonan suuhun. Lapset tykkäävät sympaattisen näköisistä hahmoista hurjan paljon. Pelliccioni on kuvittanut kirjojen lisäksi mm. kankaita ja luonut myös kirjasarjan Onni-pojasta.

Kiitos! sanoi leijona. Loruja lapsen arkeen
Teksti: Piia Perkiö
Kuvitus: Sanna Pelliccioni
Kustantaja: Lasten keskus, 2014
Mistä: arvostelukappale kustantajalta

Advertisements

2 thoughts on “Kiitos! sanoi leijona

  1. Arvostan kummipoikani asennetta: “Pojallamme on selkeät omat suosikit, joita hän tahtoo kuunnella, ja muut kirjat hän sulkee päättäväisesti ja kiikuttaa takaisin kirjakoppaan.” Niin minäkin teen.

    Like

    • Lapsen äitiäkään ei tunneta liian pitkästä hermosta sellaisetn kirjojen äärellä, jotka eivät vedä. Maailmassa on ihan liikaa hyviä kirjoja, jotta joutaisi jumittua sellaisten ääreen, jotka eivät kiinnosta.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s