Voi sinua, Sulo!

IMG_0578

Lapset tapasivat vappuna ihanan Samu-koiranpennun ja ovat nyt koirakuumeen vallassa. Nyt meillä sitten plarataan kirjahyllyistä kaikkia koira-aiheisia kirjoja. Yhdessä kaikkein rakkaimmista lastenkirjoistamme Voi sinua, Sulo (Lasten keskus, 2012) onkin onneksi koira päähenkilönä.

Sulo-koiran omistaja herra Hyyppä on lähdössä ulos ja pyytää Lupoa olemaan nätisti. Joo joo, sanoo Sulo. Vaan kuinkas sitten käykään? Keittiössä on herkullisen tuoksuinen kakku, kissakin oikein kutsuu jahtaamaan itseään ja muheva multa kuopsuttamaan itseään. Sulo ei mahda itselleen mitään, ja sitten jo herra Hyyppäkin tulee kotiin.

“Lupasin olla kiltisti,
Sulo ajattelee.
Toivoin, että olisin kiltisti,
mutta en kumminkaan ollut.
Mitä Sulo nyt tekee?
“Anteeksi”, Sulo sanoo.
“Ota tämä,
se on lempileluni.””

Sovinnon merkiksi herra Hyyppä vie Sulon lenkille, jossa on vastassa samat houkutukset: multa, kissa ja kakku. Sulo jaksaa vastustaa niitä, vaan mitä hän tekee, kun vastaan tulee oikein namin tuoksuinen roskapönttö? Sulo?

IMG_0585

Voi sinua, Sulo on ihastuttava kirja houkutuksista ja kepposista. (Mieleeen tulee lainaus Oscar Wildelta: Voin vastustaa kaikkea muuta paitsi houkutuksia.) Sulo on periaatteessa oikein kiltti koira, mutta kovin altis houkutuksille. Suloiseen Suloon on helppo samastua. Koira yrittää parhaansa, mutta lankeaa kiusauksiin. Kirjan ääressä on hyvä keskustella lapsen kanssa sopimuksista, säännöistä ja niiden rikkomisesta, sekä tietenkin anteeksi antamisesta. Vahinkoja voi sattua silloin, kun on innoissaan. On tärkeää pyytää ja saada anteeksi.

IMG_0584

Lapsemme tietenkin rakastavat Suloa, ja minä. Sydän murtuu joka kerta, kun Sulo tulee tarjoamaan lempileluaan hyvitykseksi tekemästään tuhosta. Sulo on varsin inhimillinen ja rakastettava sankari. Kirjan juoni noudattaa klassista, saduista tuttua kolmen toiston kaavaa.

IMG_0580IMG_0583

Kirjan kuvitus on pelkistetty kirjailijan aiemmasta kirjasta Ihan hukassa tutulla tavalla. Minimalistisimmillaan sivuilla on vain pelkkä Sulo, toimintasivut ovat värikkäämpiä. Sulolla on ilmeikäs, rakastettava naama, ja herra Hyyppä on huvittava töttiäinen. Haughtonin staili retrotyyli vetoaa minuun tavattomasti. Toivon, että lapsemme eivät vielä muutamaan vuoteen kasvaisi ulos Sulo-iästä. Ainakin on varmaa, että Sulo on tullut meille lopulliseen kotiinsa, eikä varmasti päädy tästä osoitteesta kiertoon.
Voi sinua, Sulo!
Teksti ja kuvitus: Chris Haughton (suom. Tuula Korolainen)
Kustantaja: Lasten keskus, 2012
Mistä: kirjakaupasta

Advertisements

One thought on “Voi sinua, Sulo!

  1. Pingback: Unen aika | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s