Tikkumäen koirat

koirat

Kaverin koiranpentu kävi meillä viime viikolla kylässä. Lapset juoksivat nauraen ja hihkuen palleron perässä itsensä aivan näännyksiin. Oli aika kaivaa kaapista Tikkumäen koirat (Otava, 2013).

Tikkumäki-sarjan ensimmäinen osa, Tikkumäen talli, oli ollut meillä jo lukuisia kertoja lainassa kirjastosta, sillä olemme tyttäreni kanssa aivan heppahulluja. Tikkumäen koirat taas olin nappassut Suomalaisen alelaatikosta muutama kuukausi sitten odottelemaan sopivaa hetkeä.

Tikkumäen koirat on lapsille suunnattu koiratietokirja. Siinä tavataan Tikkumäen tallille tuleva Hippa-koiranpentu, jonka kehitystä seurataan pienten tarinoiden kautta ja samalla opitaan tärkeää koiratietoa. Vaikka kirjaa kuljetetaankin fiktiivisten hahmojen ja tarinoiden kautta, kyseessä on kuitenkin tietokirja.

Kirja opettaa lapsille sopivan helpossa muodossa tärkeää koiratietoa. Jokaiselle aukeamalle on ripoteltu varsinaisen tarinan lisäksi pieniä tietoiskuja koiran hoitamisesta, varusteista ja koulutuksesta. Muoto on lapselle sopivan kevyt ja ytimekäs. Kolmevuotiaan riemuksi myös pissat ja kakat käydään läpi. “Mä tiedän mitä ne hevosenkakkarat oikeasti on! Ne on kakkaa!”

Koiran koulutuksesta käsitellään istumista, noutamista ja luokse tulemista – temppuja, joita vähän isompi lapsi voi oikeasti harjoitella koiran kanssa.

Puolitoistavuotiaan ei voi parhaalla tahdollakaan väittää olevan koiraoppaan kohderyhmää, mutta poikani rakastaa tätä kirjaa. Välillä seuraa tiukkaa neuvottelua siitä, kuka saa lukea kirjaa, kun pienempi tahtoisi pikakelata sitä eteenpäin ja sanoa koirille ‘auf’ (suomeksi hau) ja isompi haluaisi pysähtyä miettimään koiran käyttäytymistä. Miksi koira tahtoo haistaa kaikkea? Miksi se pissaa lattialle? Ei lattialle saa pissata.

Mikä kirjassa oli parasta? “Se Hippa-koira. Kun se leikki.” Äiti kiittää realistista kuvausta koiranpennun kanssa elämisestä ja selkeitä neuvoja siitä, miten koiran kanssa pitää käyttäytyä. Vaikkei meille koskaan omaa koiraa tulekaan ja vaikka suuri osa tiedosta onkin vielä paljon isommille suunnattua. Salla Savolaisen kuvitus on helposti lähestyttävää ja lapsille mieleen.
Tikkumäen koirat
Teksti: Reetta Niemelä
Kuvitus: Salla Savolainen
Kustantaja: Otava, 2013

Mistä: kirjakaupasta

Advertisements

2 thoughts on “Tikkumäen koirat

  1. Pingback: Lastenkirjoja kesästä | Lastenkirjapino

  2. Pingback: Tikkumäen ponileiri | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s