Merten hurjapäät (Täältä tulee Pikku Myy 3)

IMG_0466

Olin Kirjan ja ruusun päivässä ihmeen vaisulla ostotuulella ja palasin kotiin vain viisi kirjaa ja yhtä orvokki-istutusta rikkaampana. Olisi ollut ilmaisia juomia, ohjelmaa ja vaikka mitä, mutta olin kauheiden kantamusten kanssa ja yksin liikkeellä. Ei siinä oikein nappassut seisahtua imaisemaan bisseä. Ihmisiä oli paljon vähemmän liikkeellä kuin olin ajatellut. Otavan kaupassa olin aivan yksin. Ainakaan ei tarvinnut väistellä ihmismassoja tungoksessa.

Treffasin muun perheen kanssa pizzalla Putte’sissa. Kun lapset alkoivat väsyä paikallaan istumiseen, minullapas olikin kassissa kummallekin oma yllätyskirja. Poikamme rupesi nauramaan ääneen nähdessään, että hänelle oli upouusi Veera ja menopelit ihan ikiomaksi. Siskokin innostui jo silloin päästessään tutustumaan Täältä tulee Pikku Myy: Merten hurjapäät -kirjaan (Tammi, 2015).

Sittemmin kirjaa on luettu. Ja luettu uudestaan. Kummatkin lapsista rakastavat kirjaa älyttömästi. Esikoinen pyytää usein, että kirja luettaisiin uudestaan heti kun on päästy sen loppuun. Pikkuveljen lukutapa taas olisi pikakelaus edestakaisin, uudestaan ja uudestaan. Täältä tulee Pikku Myy -sarjan aiemmat kirjat ovat olleet meillä suosittuja ja arvelinkin, että lapset saattaisivat tykätä tästäkinkirjasta. Olen kirjoittanut sarjan ensimmäisestä osasta, Villit vieraat -kirjasta, täällä.

Myyllä riittää asennetta.

Myyllä riittää asennetta.

Muumien lähelle on haaksirikkoutunut merirosvolaiva. Muumiperhe pelastaa laivasta minkä voi, ennen kuin laiva uppoaa kokonaan. Niiskuneiti saa leningin ja mamma kasan kirjoja, Muumipeikko ja pappa taas ilotulitteita. Laivasta pelastautuneet merirosvot ovat myös rantautuneet lähistölle ja tekevät tyttöjen riemuksi hurjia temppuja. Muumipeikko tulee mustasukkaiseksi ja pistää palamamaan koko löytämänsä kasan ilotulitteita. Seuraa räjähdys, joka vahingoittaa niin mamman uutta kivikkopuutarhaa kuin merirosvojakin. Muut korjaavat yhdessä vaurioita, mutta Muumipeikko menee rakentamaan lautan, jolla päästään lähettämään merirosvot matkoihinsa. Rauha palaa Muumilaaksoon.

Mikä kirjassa oli parasta, lapset? “Kun ne ilotulitukset räjähtivät näin ja näin, piuu viuu piuu [näyttää käsillään huitoen ja hyppien]”, sanoo tyttäreni. Mymmeli ja Pikku Myy joka kerta esiintyessään sivuilla, osoittaa poikani. Minusta parasta oli seikkailuhenki ja mustasukkaisuuden käsitteleminen, mikä on ajankohtaista kolmivuotiaan kanssa. Miksi joku haluaa olla jonkun toisen kanssa eikä minun kanssani? Enkö minä kelpaa? On aina hyvä, että hyllystä löytyy kirjoja, joiden avulla käsitellä tunteita.

"Äiti, miksi Myy vetää vessapaperia?"

“Äiti, miksi Myy vetää vessapaperia?”

Sen sijaan en nyt niin välitä kirjassa keskiössä olevasta romanttisen rakkauden käsittelystä. Niiskuneiti ja Mymmeli muuttuvat poikien perässä juokseviksi hupakoiksi, kun merirosvot saapuvat Muumilaaksoon. “Meri on karaissut heidät ja tehnyt heistä vapaita ja hurjia, Mymmeli huokaisi.” Tai “”Juostaan karkuun ja katsotaan, ottavatko he meidät kiinni”, Mymmeli ehdotti. “Olisi niin romanttista joutua merirosvojen vangeiksi!” Niiskuneiti innostui.” Kirjaäiti ei innostu. Oh, olen vain heikko nainen, tule sinä miehinen renttu ja ota minut matkaasi. Yleensä sukupuolirooleja vahviten rikkova Pikku Myy ei tässä kirjassa juuri ole toimijana, vaikka kirja onkin osa Myylle omistettua sarjaa. Meidän perheen mielestä itsenäinen ja rohkea Myy olisi kivempi roolimalli tytölle. Mutta jos kirjan kasvatuksellisia ansioita täytyy ruveta miettimään, niin plussaa on se, että sotkut siivotaan yhdessä ja sen jälkeen istutaan yhdessä nautiskelemaan.

Status quo palautettu Muumilaaksoon

Status quo palautettu Muumilaaksoon

Poikien lukuinnon puutteesta on puhuttu paljon. Poikalukijoiden mieleen lienee on se, että sinänsä kesyissä muumeissakin on merirosvoja ja räjähdyksiä. Kirjan kansi johdattaa hieman harhaan, sillä siinä heiluu isoimpana Pikku Myy merirosvovermeissä. Itse kirjassa Myy ei kuitenkaan, kuten ylempänä mainitsin, juuri esiinny muuta kuin sivuroolissa.

Piirrosjälki on taattua Riina ja Sami Kaarlan laatua, uusmuumien parhaimmistoa. Kolmivuotiasta kiinnostaa hahmojen ilmeikkäät kasvot ja hän tykkääkin miettiä, miltä kenestäkin tuntuu.

Merten hurjapäät (Täältä tulee Pikku Myy 3)
Teksti ja kuvitus: Riina ja Sami Kaarla
Kustantaja: Tammi, 2015
Mistä: kirjakaupasta

Advertisements

One thought on “Merten hurjapäät (Täältä tulee Pikku Myy 3)

  1. Pingback: Täältä tulee Pikku Myy: Touhukas Tahmatassu | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s