Lukuviikon lastenkirjatapahtuma

Lukuviikko_logo_pienempi

Tällä viikolla vietetään Lukuviikkoa, jonka tarkoituksena on innostaa lapsia ja nuoria kirjallisuuden pariin. Aihe on tärkeä ja minulle rakas, vaikka juuri meidän perheessä ketään ei tarvitsekaan erikseen innostaa lukemaan. Tämän vuoden teema on “Minä lukijana”. Omppu Reader, why did I marry him -blogista haastoi bloggarit lukuviikon kunniaksi lastenkirjatapahtumaan, jonka tarkoitus on antaa lasten- ja nuortenkirjallisuudelle lisää näkyvyyttä. Tapahtumaan voi osallistua vaikkapa pyytämällä lasta kirjoittamaan kirja-arvostelu tai kertomalla omasta suhteestaan lastenkirjallisuuteen lapsena tai nyt.

Minä tartuin tähän jälkimmäiseen vaihtoehtoon – omaan lastenkirjasuhteeseeni – sillä olen taas ollut salaisen paheeni parissa. Luen ponityttökirjoja. Niitä heppa- ja ahmimisikäisille suunnattuja kirjoja, joissa hevosia rakastava tyttö voittaa itsensä/hevosen/kisat, ja loppu hyvin kaikki hyvin.

Heitin heppakirjojen lisäksi kuvaan mukaan pari nuortenkirjasuosikkiani

Heitin heppakirjojen lisäksi kuvaan mukaan pari nuortenkirjasuosikkiani

Suhteeni heppakirjoihin on pitkä. Heppahulluus heräsi minussa ehkä 7-8-vuotiaana, ja varmaan jo pian sen jälkeen olin lukenut kunnalliskirjastomme puhtaaksi heppakirjoista. Välillä seurasi tauko, mutta parikymppisenä rupesin metsästämään kirppareilta lapsuuteni suosikkeja, joita minulla onkin nyt ihan hyvä hyllymetrillinen. Olen lukenut suosikkini lukuisia kertoja kuluneiden vuosikymmenten aikana. Ihan hyvä sijoitus siis, kun olen alun perin maksanut noin euron tai alle per kirja.

Heppakirjat ja niiden lukijatkin jakautuvat kahteen kastiin. On seikkailukirjoja, joissa tyttöjengi poneineen syöksyy seikkailusta toiseen. Minä en kuulu siihen porukkaan ollenkaan. Minusta ainoita oikeita ovat kehityskertomukset, joissa hevostyttö saa unelmiensa hepan ja oppii voittamaan itsensä. Osa genren kirjoista on enemmän tuhkimotarinoita, osa ihan psykologisesti viisaita nuortenkirjoja.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin hevoset. Kaikkien faktojen pitää olla oikein, mutta kirja ei saa olla kuitenkaan yhtään oppikirjamainen. Heppa pitää kuvailla hyvin ja sen täytyy tietty olla sellainen, että lukijakin rakastuu siihen. Omalla tavallaanhan nämä kirjat ovat romansseja, kertomuksia tytön rakkaudesta hevoseen. Hevonen on usein kuin romanttisen kirjallisuuden sankari, arvaamaton ja vaikeasti saavutettava. Parin tielle heitetään esteitä (hih, kirjaimellisestikin joissakin heppakirjoissa), kunnes lopulta he saavuttavat harmonisen yhteiselon.

IMG_0451

Tulen toimeen varsin hyvin pelkästään näiden 70- ja 80-luvulla kirjoitettujen heppakirjojen voimin. Olen aina silloin tällöin lainannut kirjastosta tuoreempia kirjoja, mutten juuri ole innostunut. Hevostyttö Iitu-sarjan ensimmäinen, Talttumaton Talismaani, oli ihan hyvä, ja sitten tykkäsin tosi tosi paljon Yhden dollarin hevonen -kirjasta, jolle olen innokkaana odottanut jatkoa. Minun täytyy varmaan jossain vaiheessa oikein kirjoittaa siitä oma postaus, kun se oli niin hyvä.

Tällä hetkellä minulla on menossa Nan Ingerin Helteinen hevoskesä, jossa tytöt viettävät unelmiensa hevosleiriä. Rakkaus hevosiin ja ratsastukseen, vähän ihmissuhdesotkuja, kesä, kaveri. Aah. Olisipa kesä. Olisinpa ratsastusleirillä.

Advertisements

3 thoughts on “Lukuviikon lastenkirjatapahtuma

  1. Minäkin kuuluin tuohon heppakirjahullujen jengiin lapsuudessani. Muistelisin, että monissa heppakirjoissa oli kyllä sitä ihan oikeakaan romanssinpoikastakin mukana. Suosikkejani olivat Nummelan ponitalli, Ratsutallin Kati ja Kastanjan ratsumajato -sarjat. 🙂 Ihana idea alkaa metsästää divareista omia suosikkejaan!

    Like

  2. 90-luvulla noita 70- ja 80-luvun heppakirjoja vielä löysi tosi hyvin, kun niiden julkaisusta oli sen verran vähän aikaa. Nyt niitä näkee vähemmän, vaikka edelleen katson silmä tarkkana, jos löytyisi joku puuttuva.

    Like

  3. Pingback: Heppakirjoja lapsille ja äidille | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s