Viisi parasta Tatu ja Patu -kirjaa

IMG_0431

Meillä luetaan Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kirjoja todella paljon. Olen jo aiemmin kirjoittanut Tatu ja Patu päiväkodissa -kirjasta, joka on suurin suosikkimme. Viimeksi kirjastossa käydessämme seisoimme tyttäreni kanssa tatupatu-laarin edessä ja mietimme, mitkä kirjoista ovat suosikkejamme ja miksi. Pohdinnasta seurasi tällainen lista parhaista Tatu ja Patu -kirjoista.

1. Tatu ja Patu päiväkodissa. (Otava, 2004)
Hyvin vetävä seikkailujuoni, uskomattoman paljon yksityiskohtia, aikuisille omia jippoja – kuten että kuningasta esittävä poika on Elvis-asussa. Hih hih. Aiempi tekstini kirjasta löytyy täältä.

2. Veeran keittiöpuuhat. (Otava, 2002)
Veera kokkaa Tatun ja Patun kanssa. Sopivasti hölmöilyjä – Tatu ja Patu esimerkiksi väittävät, että pitää pestä jalat ennen ruuanlaittoa. Oivalluksia (keittokirja nimeltä Melko pahan makuisia keittoja) ja yksityiskohtia. Suosikkikohdassamme Veera pyytää Tatua ojentamaan oreganoa, basilikaa ja mustapippuria. “Oliko se basiganoa, mustalikaa ja orepippuria”, poika miettii. Meille tämä on yksi lastenkirjallisuuden huippuhetkiä, huumoria joka tippuu kielellä leikittelevään kolmevuotiaaseen ja viisaita hölmöilyjä rakastaviin vanhempiin. Tyttömme aloitti pitkään leivontahommat tyhjentämällä maustekaapin. “Tarvitaanko orepippuria tai mustalikaa?”

3. Veera lääkärissä (Otava, 1999)
Tämä on puolitoistavuotiaan poikani suurin suosikki tällä hetkellä, se kirja joka kannetaan vaipanvaihtoon mukaan. Äiti tykkää, koska kirjalla on myös kasvatuksellinen funktio, voihan sillä valmistella lasta lääkärikäyntiä varten. Veera lääkärissä on sarjan ensimmäinen kirja. Siinä ei ole niin paljon yksityiskohtia kuin monessa myöhemmässä kirjassa, mutta tämä on oikein oivaltava ja hauska kirja silti.

4. Tatu ja Patu Helsingissä (Otava, 2003)
Tässä kirjassa Tatu ja Patu pääsevät ensimmäistä kertaa seikkailemaan ilman Veeraa. Pojat ovat lähteneet Helsinkiin tapaamaan Jori-serkkuaan, mutta serkku suhaakin halki Helsingin savuvana perässään. Pojat kulkevat perässä halki kaupungin tärkeimpien nähtävyyksien. Tatu ja Patu Helsingissä on reipas seikkailukertomus, jonka juoni vetää lukukerta toisensa jälkeen. Tähänkään kirjaan ei ole vielä ladattu niin paljon kuvallisia vitsejä kuin joihinkin myöhempiin kirjoihin, mutta silti kuvat ovat hämmästyttävän täynnä yksityiskohtia. Kuvaavaa on, että yhtenä päivänä tyttäreni koki Helsingin juna-asemalla oivalluksen. Tuossahan on samat kuin Tatussa ja Patussa, hän sanoi ja osoitti kivimiehiä.

5. Veera ja menopelit (Otava, 2000)
Listan neljä ensimmäistä sijaa oli helppo jakaa, mutta tätä viidettä sijaa jouduin oikein pohtimaan. Oudoissa kojeissa on hauska aamutoimiautomaatti, mutta muuten kirja ei vielä ihan ole lapsillemme ikätasoista luettavaa. Sama juttu Työn touhussa -kirjan kanssa, vaikka äidin mielestä onkin hauskaa, kun Tatu kohottaa likilaskuiseksi jäänyttä taikinaa – nostamalla sen päänsä päälle.
Lopulta päädyin Veeraan ja menopeleihin, koska ne menopelit vetoavat kumpaankin lapseemme. Veera ja pojat fillaroivat ympäriinsä ja katselevat autoja ja muita vekottimia. Äiti tykkää ympäristöpoliittisesta kannanotosta – poikien mielestä juuri pyörä on menopeleistä paras, koska se ei päästä kaasua eikä melua.

Listan sijoitukset muuttunevat lasten kasvaessa. Osa Tatuista ja Patuista on suunnattu muutamaa vuotta lapsiamme vanhemmille lapsille. Näistä nyt listatuistakin on varmaan pakko kirjoittaa jossain vaiheessa pidemmin, sillä huomasin tätä kirjoittaessani jälleen innostuvani esimerkiksi Tatusta ja Patusta Helsingissä. Meillä on sen verran paljon kirjoja, että osa aina jää vähän hyllyyn tai pinoihin jemmaan. Toisaalta taas suosikkikirjoja tulee aina luettua niin tiiviisti, että ne ansaitsevatkin mennä vähän lepäämään välillä. Sitten onkin ihana tehdä löytöjä omassa kirjahyllyssä!

Advertisements

One thought on “Viisi parasta Tatu ja Patu -kirjaa

  1. Pingback: Helsinki-kirjoja lapsille | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s