Nukuhan jo, Vesta-Linnea!

IMG_0388

Meillä on tutustuttu Vesta-Linnean maailmaan vasta parin viime kuukauden aikana. Tänään MLL:n kirpparilta muutti meille Nukuhan jo, Vesta-Linnea (Läsrörelsen, 2014), sarjan toinen suomeksi ilmestynyt kirja. Todella hyväkuntoinen kirja maksoi vain euron, mutta se olikin näitä Läsrörelsenin McDonald’sia varten julkaisemia erikoispainoksia, eli ei mikään kirjankeräilijän unelma. Kirjat ovat niin rankan rakkauden kohteena meillä tällä hetkellä, että on ihan sama, minkälaisia painoksia ostaa. Kaksikätiseen paperisilppuriin ne päätyvät kuitenkin. Sinänsä hyvä idea tarjota lapsille muovikrääsän sijaan kirjoja hampurilaisaterian “leluna”. Meillä on hyllyssä muutamia muitakin näitä mäkkärikirjoja, sillä niitä löytää kirppareilta viidelläkymmenellä sentillä tai eurolla.

Vesta-Linneat käsittelevät leikki-ikäisen arjen murheita, kuten aikuisten kiukkuisuutta tai epäreiluutta. Tässä kirjassa Vesta-Linnean on vaikea mennä nukkumaan. Aikuiset pitävät liikaa ääntä tai ovat liian, pelottavan, hiljaa. Sitten on painajaisiakin, eikä äiti tykkää, että aikuisten sänkyyn tullaan nukkumaan. Lopulta vaikeisiin öihin löydetään rauha.

Tulisiko uni Peppi Pitkätossu -asennossa?

Tulisiko uni Peppi Pitkätossu -asennossa?

Vesta-Linnealla on uusperhe, mikä sivuutetaan nonchalantisti. On lapset, äiti ja Viktor, jota ydinperheessä kasvanut tyttäreni nimittää isäksi, ja minä selitän että ei se ole isi, se on äidin mies. Daa, sanoo tyttären ilme. Hiukan vaikea konsepti kolmevuotiaalle, mutta aukenee varmasti myöhemmin paremmin. Hienoa, että lastenkirjallisuudessa on esillä muunkinlaisia perhemalleja kuin ydinperhe. Soisin, että myös esimerkiksi sateenkaariperheet pääsisivät näkyviin mainstream-kirjallisuudessa.

IMG_0389

Kirjan aihe on meillä todella ajankohtainen ja leikki-ikäisen uniongelmat ovat varsin tuttuja. Äiti, mua ei nukuta. Äiti, mulla on vessahätä. Äiti, mä näin pahaa unta. Kaikkensa sitä tekisi lastensa vuoksi, mutta kenenkään unia ei voi paremmiksi muuttaa.

Minulla oikein sydämestä koskee Vesta-Linnean pahat unet ja pelot, mutta silti huomaan sympatiseeraavani ennen kaikkea perheen äitiä. Uusperhe. Raskaus (josta ei kirjassa puhuta, mutta äidillä on tosi pullea maha, ja myöhemmissä kirjoissa perheessä on toinenkin pikkusisko). Taapero. Uneton leikki-ikäinen. Yhtenä aamuna äiti on muuttunut pandan näköiseksi. Ihmeen vähän sillä loppujen lopuksi käämi kärähtää, vaikka kaksi kolmannesta perheen lapsista tunkee tämän kaiken keskellä sänkyyn nukkumaan. Minulla olisi noissa oloissa pultti mennyt aika paljon pahemmin. Pelkkä univaje kahden huonounisen lapsen kanssa tekee äiti-ihmisestä aika monsterin. Tykkään siis hirmu paljon, että lastenkirjoissa käsitellään näitä äitien synkempiä hetkiä. Meillä oli jossain vaiheessa tiukassa luennassa myös Kristiina Louhen Ainon äiti on vihainen -kirja, josta lisää joskus toiste.

Äiti on muuttunut pandan näköiseksi

Äiti on muuttunut pandan näköiseksi

Salla Savolaisen kuvitus nojaa vahvasti reaalimaailmaan. On leluja ympäriinsä ja lapsiperheen arkikaaosta: pukeutuminen vaatii vaateläjän lattialla, aamiainen tiskialtaallisen likaisia astioita. Ollaan selvästi kulttuurikodissa, jossa kirjoja on monessa huoneessa. Kotitalo muistuttaa entisiä kulmiani Helsingissä Torkkelinmäellä. Sytyn yleensä pelkistetymmästä kuvitustyylistä, mutta Savolaisella on todella silmää arjelle, ja kuvat ovat helposti lähestyttäviä. Meillä luetaan paljon myös Savolaisen kuvittamia Tikkumäen talli -kirjoja.

Nukuhan jo, Vesta-Linnea!
Teksti: Tove Appelgren (kääntänyt Riikka Takala)
Kuvitus: Salla Savolainen
Kustantaja: Läsrörelsen, 2014 (erikoispainos)
Mistä: kirpputorilta

Advertisements

3 thoughts on “Nukuhan jo, Vesta-Linnea!

  1. Pingback: Akselin automatka | Lastenkirjapino

  2. Pingback: Lastenkirjoja uhmaiästä | Lastenkirjapino

  3. Pingback: Minä, Muru ja metsä | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s