Luettavaa nuhanenälle: Ingrid och bassiluskan

IMG_0340

Etsiskelimme eilen esikoisen kanssa hyllystä nuhaiselle sopivia kirjoja. Nuhanenä itse poimi luettavaksi yhden vanhoista feivareistaan, kirjan Ingrid och bassiluskan (Meillä osana yhteisnidettä Stora Ingrid-boken, Bonnier Carlsen, 2008).

Ingrid-sarjasta on suomeksikin ilmestynyt kirjat Ilona ja iloinen laastari ja Ilona ja ihana kylpy. Niitä olen nähnyt joskus kirjastossakin. Meillä on Ingridit omana ruotsiksi. Katerina Janouchin kieli on äärimmäisen yksinkertaista, itse asiassa niin yksinkertaista, että sitä on Ruotsissa kritisoitu. Lukiessaan pikavauhtia simultaanitulkkaava äiti kiittää helppoudesta, mutta silti, on se kieli vähän höpsöä. “Bassiluskan borta. Örat slutat värka.” Sinänsä se ei niin haittaa, kun itse kääntäessään voi halutessaan muodostaa täydellisempiä lauseita.

IMG_0341

Ingrid och bassiluskan on varoitustarina basiliskojen vaaroista. Ingrid loiskuttelee lätäköissä ilman lapasia ja pipoa, ja kaveri sattuu yskimään vieressä. Kappas, pöpö lentää sisään korvasta ja puraisee Ingridin kipeäksi. Ingrid pussailee veljeään, ja lopulta koko perhe on kipeänä. Onneksi lääkäri tulee lääkkeineen ja häätää bassiluskan pois.

IMG_0342

Ingridit muuttivat meille reilu vuosi sitten tyttäreni ollessa 2 1/2-vuotias. Seurasi Ingrid-maraton, jossa sarjan kirjoja luettiin tauotta viikkokaupalla. Nyt kirjat ovat olleet pitkään hyllyssä lukemattomina, mutta hyvin Ingridin lumosi taas pienen lukijan. “Äiti, katso mun korvaan. Onko siellä bassiluska? Entä toisessa?” Ei ollut, mutta bassiluskan surrauksen kuulimme kyllä molemmat. Taisi lentää piinaamaan jotain toista lasta.

IMG_0343

Ehdottomasti parasta näissä on Mervi Lindmanin kuvitus. Ingridillä on suuret silmät ja iloinen suu. Selkeät kuvat ovat lapsen mieleen ja tyyli ehdottoman mervilindmanmainen. Toinen Ingridien suuri etu on lapsen maailmasta lähtöisin olevat arkiset tilanteet. Kirjoissa Ingrid syö, kylpee ja nukkuu, viettää päivää isin kanssa kahdestaan ja fanittaa eläimiä. Taaperon elämää!

Ingrid och bassiluskan
Teksti: Katerina Janouch
Kuvitus: Mervi Lindman
Kustantaja: Bonnier Carlsen, 2008
Mistä: lahjana saatu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s