Urhea pikku Memmuli

IMG_0280

Ollako iso vai pieni, miettii leikki-ikäinen. Kauhean iso pitäisi olla, pukea ja käydä vessassa itse, jaksaa kävellä kaikkialle ja siivota jälkensä. Siltikään ei oikein koskaan saa mitään isojen etuoikeuksia. Välillä tahtoisi olla ihan pieni, päästä kainaloon ja tulla kannetuksi sylissä.

Mervi Lindmanin Urhea pikku Memmuli (Tammi, 2005) pohtii ison pienen elämää. Isot eivät pelleile ruokapöydässä eivätkä pelkää mitään. Memmuli on niin iso, että kieltäytyy iltasadustakin. Ei tarvitse isin tulla auttamaan nukkumaanmenossa! Yksin jäädessä kuitenkin omassa huoneessa on pimeää ja aika pelottavaa. Memmulin mielikuvitus vie pelästyneen tytön hurjille retkille, kunnes Memmuli joutuu tunnustamaan, että kyllä hän pelkää ja oikeastaan pelkääkin vähän kaikkea. Onneksi silloin äiti on lähellä ja lohduttamassa. Juuri pelon tunnustaminen onkin kaikkein urheinta! Memmuli on ihanan kannustava tarina kolmi-nelivuotiaalle.

 

Kylvyssäkin on hirviö!

Kylvyssäkin on hirviö!

Memmuli on mahtavaa luettavaa kolmivuotiaan kanssa. Yhdessä vaiheessa tyttäreni otti aina ovelan ilmeen naamalle ja sanoi erikoisäänellä: “Olen kuullut, että vessanpöntössä voi olla krokotiileja” (kuten Memmuli sanoo kirjassa). Sitten piti aina vakuuttaa, että ei, siellä ei ole krokotiileja. Lopulta mentiin yhdessä kurkkaamaankin kannen alle varmuuden vuoksi. Kun mielikuvitus kehittyy, se alkaa tuottaa hirviöitä kaikenlaisiin piiloihin. On hyvä, että on kirjoja, joiden kanssa käsitellä pelkoja.

Memmuli on suloinen tyttö, johon lapsen on helppo samastua. Mervi Lindmanin kuvitus toimii jälleen kerran. Mielikuvitusmaailmassa liikkuvat Memmuli-kirjat ovat sävyltään pastellisempia kuin saman kuvittajan realistisemmat, kirkasväriset Siiri-kirjat. Molemmat ovat yhtä rakkaita.

Teksti ja kuvitus: Mervi Lindman
Kustantaja: Tammi, 2005
Mistä: lahjaksi saatu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s