Ihan hukassa

IMG_0271

Huutelen ovelta, että äiti menee nyt kauppaan, heippa. Tyttäreni tulee luokseni ja katsoo minuun suurin, vakavin silmin.
–Muistakaa aikuiset aina sitten, että jonkun aikuisen täytyy olla täällä meidän kanssa ihan aina. –Äiti ja isi eivät koskaan jätä teitä, lupaan.
Yksin jääminen ja hylätyksi tuleminen ovat lapsen (ja aikuisenkin) suurimpia pelkoja. Siksi niitä käsittelevä Chris Haughtonin Ihan hukassa (Lasten keskus, 2010) uppoaakin kuulijakuntaan niin hyvin.

Ihan hukassa kertoo suloisen pienen tarinan pöllönpoikasesta, joka putoaa pesästä eikä löydä äitiään.

IMG_0273

Avulias orava auttaa etsimään äitiä, mutta on vähän hätäinen tulkitessaan äidin tuntomerkkejä. Niinpä se johdattaa pöllönpoikasen karhun, pupun ja sammakonkin luokse (aina toimiva, klassinen kolmen toiston kaava!). Sammakko onneksi osaa lopulta neuvoa pöllönpoikasen äidin luokse.

IMG_0275IMG_0276

Harvoilla sanoilla ja pelkistetyillä kuvilla piirtyy veijarimainen tarina, jossa on huumoria, draamaa, pelkoa ja äidinrakkautta. Varsin vahva suoritus yhteensä noin liuskalliselta tekstiä.

Kuvitus on retrotyylinen ja todella pelkistetty. Sivuilta on riisuttu kaikki turha tingeltangeli pois ja luotettu hienojen hahmojen voimaan. Vahvat retrovärit tukevat ideaa.

IMG_0278IMG_0277

Esikoinen näyttelee hienosti kirjan tärkeimmät kohtaukset (“Äidillä on ISOT SILMÄT. NÄIN suuret!”) ja miettii kirjan moraalista opetusta (“Ei saisi eksyä äidistä”). Kirjan ääressä on hyvä jutella, miten vanhemmat kyllä ovat aina lähellä ja että joku kyllä auttaa aina, vaikka eksyisikin.

Meillä on kirjasta hieno paperisivuinen laitos, joka sopii kahvipöytäkirjaksikin. Uudemmat painokset ovat paremmin lukijakunnan kestävää kartonkia. Olen ollut vähän pettynyt, kun en ole löytänyt enää lahjaksi annettavaksi näitä tyylikkäitä paperisia kirjoja, mutta omassa käytössä tukevampi malli olisi ihan paikallaan. Tämä on ikuinen ongelma: nämä yksinkertaiset kirjat ovat taaperoiden makuun, mutta eivät kestä paperisivuisina käyttöä millään.

Teksti ja kuvitus: Chris Haughton (suomentanut Tuula Korolainen)

Kustantaja: Lasten keskus, 2010

Mistä: kirjakaupasta

Advertisements

4 thoughts on “Ihan hukassa

  1. Tämä vaikuttaa ehdottomasti siltä, että pitää etsiä käsiini. 🙂 Tuo aihe alkaa olla ajankohtainen, joten hyvä, jos löytyy kirja, jonka avulla sitä voi käsitellä. Pelkistettyyn kuvitukseen sopii hyvin se, että sivuilla ei ole liikaa tekstiä.

    Like

  2. Pingback: Voi sinua, Sulo! | Lastenkirjapino

  3. Pingback: Unen aika | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s