Krokotiili hikoaa

IMG_0266

Varma keino saada lapsemme kätkättämään riemusta: Jukka Itkosen Haukka ja varpusraukka -runon siteeraaminen.

“Haukka haukkaa varpusraukkaa, / vaikkei sitä vihaa. / Haukka vaan on tottunut / syömään raakaa lihaa.” Sitaattia seuraa meillä aina kaamea HAUKS ja lapsia vähän haukataan.

Runo on Jukka Itkosen ja Matti Pikkujämsän mahtavasta Krokotiili hikoaa -runokirjasta (Kirjapaja, 2010), jota kummatkin lapsemme ovat rakastaneet sellaisella intensiteetillä, että kappaleessamme ei ole enää yhtään sileää sivua. Kirja käy myös isommille, varmasti kouluikään asti (kirja on ymmärtääkseni ollut mukana Opetushallituksen Lukudiplomi-haasteessa), mutta meillä kirja on ollut kummallekin lapselle erityisen rakas reilun vuoden iässä. Kuvat ovat sopivan pelkistettyjä ja selkeitä pienenkin makuun. Ja äidin makuun erityisesti.

IMG_0268

Virtahepo on rakastettu ihan ruttuun.

Jukka Itkonen sorvaa loruja huumorintajuisesti, lyhytsanaisesti ja osuvasti. “Liian kookas hevoseksi, vaikka onkin hepo. / Ja sen hevon harrastukset: uiminen ja lepo.” Runot jättävät sopivasti varaa vanhemman tulkinnalle ja isomman lapsen oivallukselle. Kirjaa on meillä luettu niin paljon, että osaamme mieheni kanssa valtaosan runoista ulkoa. Veikkaan, että kun mummona istun kiikkustuolissa enkä osaa enää lastenlasteni nimiä, loruttelen heille kuitenkin sujuvasti että “Puhveli, puhvelin veli / oli, eli, nautiskeli.”

Matti Pikkujämsän kuvituksia taas fanitan aivan täysillä. Yksinkertaisia ja oivaltavia kuvia ja rohkeita ratkaisuja. Monella sivulla on vain yhden elikon kuva, ei muuta. Näistä voisi tehdä julisteita seinälle, ihan kaikista. Jos kirjaa olisi paremmin saatavilla, ostaisin sen ihan kaikille lahjaksi.

Krokotiili hikoaa ja muita eläinrunoja

Teksti: Jukka Itkonen

Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Kustantaja: Kirjapaja, 2010

Mistä: kirpparilta

Advertisements

3 thoughts on “Krokotiili hikoaa

  1. Pingback: Laulavat lenkkitossut. Urheilullisia liikuntarunoja. | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s