Täältä tulee Pikku Myy

myy

Valtaosa pienille tarkoitetuista Muumi-kuvakirjoista on minusta aika kauheita.

Se on surkeaa, sillä lapseni rakastavat lähes kaikkia muumeja. Ahdaskatseisena aikuisena rakastan alkuperäismuumien selkeää, graafista hahmoa, mutta inhoan monien kuvakirjojen heppoista piirrosjälkeä ja kankeita tarinoita.

Onneksi Riina ja Sami Kaarla ovat tehneet sarjan hauskannäköisiä muumikirjoja, jotka kelpaavat myös puristiselle originaali-Muumien suosijalle. Onneksi, sillä tällä hetkellä meidän pikkuveli on valinnut suosikikseen Täältä tulee Pikku Myy -sarjan avausosan Villit vieraat. Tyyppi kulkee aikuisten perässä kirja kädessään ja pitää kovaa melua niin pitkään, että saa jonkun lassottua paikoilleen lukemaan.

Kirjan nimiölehdellä on yksi suosikkikuvistani.

Kirjan nimiölehdellä on yksi suosikkikuvistani.

Kirjassa on hyvää myös mukaansatempaava ja jännä tarina. Eräänä iltana muumit ovat menneet jo nukkumaan, kun ovelta kuuluu koputus.
–Kuka kumma siellä voi olla?
–Ehkä siellä on ryöväreitä? Tai lohikäärme? Tai kummajaisia?
–Avatkaa ovi, minä olen valmiina! Pappa innostui.

IMG_0249     IMG_0252

Oven takana on kuitenkin Mymmelin äiti ja lauma pikkuisia lapsia, jotka istutetaan salonkiin. Seuraa kohtaus, johon pikkulapsiperhen vanhemmat voivat NIIN samastua: silmänräpäyksessä lauma villejä on päässyt vapaaksi ja perintöporsliinit ovat pirstaleina, matot rullalla ja omenat kiertoradalla.

Mymmelin pikkuiset sisarukset jatkavat tuhojen tekemistä Muumitalossa. Kyytiä saavat niin Niiskuneidin näkinkengät kuin Mamman perintöliemikulhokin. Kun vieraat viimein tajuavat poistua, Muumiperhe vajoaa voipuneena istumaan lasten jättämän kaaoksen keskelle. Ihan sattumalta lastemme isovanhemmista on otettu täsmälleen samannäköinen kuva yhden lapsenlapsien visiitin jälkeen.

IMG_0254IMG_0255

Luin jostain, että kirjailijaparilla on neljä poikaa. Sen pystyy aistimaan kirjasta. Kuvaus villi-ihmislauman tekemistä tuhoista on sen verran realistinen. Lisäksi kirjan keskiosassa on omistettu lukuisia sivuja status quon palauttamiselle. KUn villit vieraat ovat lähteneet, Muumiperhe ehtii siivota ja rauhoittua muutaman hetken takkatulen ääressä tosiinsa käpertyen, kunnes yöllä kuuluu vintiltä askelia ja jokin tekee taas tuhojaan talossa. Sehän on Myy, joka päättää lopulta jäädä taloon asumaan.

IMG_0256

Tykkään kirjassa paitsi kuvituksesta ja realistisesta perhekuvauksesta, myös Papan rohkeusoppitunnista. Vaarojen uhatessa Muumipappa innostuu kohtaamaan uhat silmästä silmään.

Täältä tulee Pikku Myy: Villit vieraat
Teksti ja kuvitus: Riina ja Sami Kaarla
Kustantaja: Tammi
Mistä: kirpputorilta

Advertisements

2 thoughts on “Täältä tulee Pikku Myy

  1. Pingback: Merten hurjapäät (Täältä tulee Pikku Myy 3) | Lastenkirjapino

  2. Pingback: Täältä tulee Pikku Myy: Touhukas Tahmatassu | Lastenkirjapino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s