Kadonnutta tähteä etsimässä

IMG_0148

Siiri-kirjat ovat olleet meillä todella ahkerassa luvussa. Esikoisen vimma on nyt hiukan laantunut, mutta noin vuoden verran meille otettiin joka kirjastoreissulta mukaan ainakin yksi Siiri-kirja. Tällä hetkellä kirjastosta saattaa päästä kotiin jopa ilman yhtään sarjan kirjaa, mutta kotona olevat kaksi Siiriä ovat kyllä tiukassa rotaatiossa.

Pikku-Oton äitiä väsyttää. Näky, johon samastun.

Pikku-Oton äitiä väsyttää. Näky, johon samastun.

Nyt luimme uusinta Siiriä, Siiri ja kadonnut tähti (Tammi, 2014). Siirin isä on hankkinut kaukoputken ja innostunut katselemaan taivaalle. Siirikin innostuu tähdistä, niin kuin lapsille usein käy vanhempien harrastusten kanssa. Kun Siirin kaverit, kolme Ottoa, meinaavat sulkea Siirin leikkien ulkopuolelle, Siiri päätyy retostelemaan omalla tähdellään Siriuksella. Siiri yrittää esitellä Siriusta Otoille, mutta tähteä ei näy, ja pojat kiusaavat Siiriä. Aina myötätuntoinen pikku-Otto esittää toisille balettia tanssivaa Siriusta, jottei Siiri menettäisi kasvojaan. Lopulta Siirin isi näyttää lapsille tähden kaukoputkellaan.

IMG_0153

Tyhmää, Siiri huusi.

Tarina on hiukan mutkikkaampi kuin monissa muissa Siiri-kirjoissa ja aiheuttaa kyselyikäisessä joka luennalla uuden kysymystulvan. Miksi Sirius kiusaa? Miksi se lällättää? Miksi se pikku-Otto oli Sirius? Tosiaalta kirjassa käsitellään kiusaamista ja leikeistä pois sulkemista raikkaasti ja siirimäisellä tavalla. Empaattiselle tyttärelleni tulee paha mieli, kun toiset eivät ota Siiriä leikkeihin. Lapsi rakastaa näiden kirjojen käsin kirjoitettuja tekstejä, kuten yllä näkyvää “Tyhmää”. Äidin kyvyt näyttelijänä punnitaan joka lukukerralla, sillä näihin reploihinhan täytyy tosiaan eläytyä.

IMG_0154

Sirius tulee Siirin uniin lällättämään.

Mervi Lindman on yksi suurimpia kuvittajasuosikkejamme. Hänen kuvituksensa ovat selkeitä ja raikkaita, tyyli tunnistettava ja hahmot rakastettavia. Tämä Siiri-kirja on ihanan värikäs ja sisältää monta aukeamaa, jotka ovat taustaltaan muunvärisiä kuin valkoisia. Kirjan kuvitusta oli talvella esillä myös Tarinoiden puisto -kuvitusnäyttelyssä, jossa esikoinen bongasi ne jo kaukaa. Tuolla on Siiri! ja sitten juostiin katsomaan, kerta toisensa jälkeen. Itsekin olisin voinut ottaa kuvat mukaan kotiin seinälle ripustettaviksi.

Tykkään kovasti myös siitä, että lähes joka kirjaan on upotettu aikuisille pieniä vitsejä. Tässä kirjassa ikkunalautaa koristaa kyltillä merkitty tähtianis, kun Siiri ja isi katselevat tähtiä. Suosikkini Mervin vitseistä on kuitenkin en-muista-missä-Siirissä oleva ruokapöytään nostettu levitepaketti, jonka kyljessä lukee Voi ei.

IMG_0150

Siiri ja kadonnut tähti

Teksti: Tiina Nopola

Kuvitus: Mervi Lindman

Kustantaja: Tammi, 2014

Mistä: lahjana saatu

Advertisements

2 thoughts on “Kadonnutta tähteä etsimässä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s